64 migrantai iš vokiečių labdaros organizacijos „Sea-Eye“ laivo „Alan Kurdi“ bus „išlaipinti ir paskirstyti“ po susitarimą sudariusias keturias valstybes, socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Josephas Muscatas.

Jis pridūrė: „Niekas iš jų neliks Maltoje, kuri negali šios naštos nešti viena.“

Prancūzija penktadienį pranešė, kad ji ir kitos Europos Sąjungos valstybės priims daugiau nei 60 migrantų, esančių prie Maltos įstrigusiame vokiečių laive.

64 migrantai, tarp kurių yra 12 moterų ir kūdikis, buvo išgelbėti prie Libijos krantų balandžio 3 dieną.

„Alan Kurdi“ yra jau ne pirmas migrantus gelbstintis laivas, įstrigęs Viduržemio jūroje, Europos šalių vyriausybėms dedant vis daugiau pastangų, kad jie būtų sugrąžinti atgal į Afriką.

„Sea-Eye“ laivas iš pradžių bandė prisišvartuoti Italijai priklausančioje Lampedūzos saloje, bet Italijos kraštutinių dešiniųjų pažiūrų vidaus reikalų ministras Matteo Salvini pareiškė, kad vokiečių laivas turėtų „plaukti į Hamburgą“.

Vėliau jis sutiko leisti išsilaipinti dviem nepilnamečiams ir jų motinoms, bet šios atsisakė palikti laivą be savo sutuoktinių, ir laivas išplaukė į Maltą.

Malta neleido išgelbėtiems migrantams išsilaipinti jos teritorijoje, kol kitos ES valstybės neįsipareigojo jų priimti.

Antradienį išimtis buvo padaryta vienai dėl žemo kraujospūdžio sąmonę vis prarasdavusiai 24 metų moteriai.

Maltos pareigūnai taip pat leido papildyti senkančias laivo maisto ir vandens atsargas.

Išgelbėti migrantai ir 17 laivo įgulos narių miegojo vienoje patalpoje, skirtoje priglausti 20 žmonių. Maždaug trečdalis išgelbėtų žmonių sirgo jūros liga, nurodė „Sea-Eye“.

Laivas „Alan Kurdi“ buvo pavadintas trejų metų berniuko garbei. Šis mažametis siras nuskendo 2015 metais pačiame migrantų krizės įkarštyje. Jo kūnas buvo išmestas bangų Turkijos paplūdimyje; to vaiko nuotraukos sukrėtė visą pasaulį.