„Mes tai padarėme, mes tai padarėme“, – šaukė jauni vyrai ir moterys, generolui Awadui Ibnoufui per valstybinę televiziją paskelbus apie savo pasitraukimą.

Ketvirtadienį jis buvo prisaikdintas valdančiosios karinės tarybos, po mėnesius trukusių kruvinų protestų pakeitusios ilgametį prezidentą Omarą al Bashirą, pirmininku.

A. Ibnoufas per valstybinę televiziją ketvirtadienį pareiškė, kad kariuomenė sulaikė šalies prezidentą O. al Bashirą, sakė, kad laikinoji karinė taryba prezidentą pakeitė dvejiems metams, ir pridūrė, kad šalies sienos ir oro erdvė bus uždarytos iki atskiro pranešimo.

Prieš pasitraukdamas A. Ibnoufas savo įpėdiniu paskyrė generolą leitenantą Abdel Fattahą al Burhaną, tuo išprovokuodamas džiūgavimą visame Chartume, kur gatvėse aidėjo automobilių garsiniai signalai, o žmonės plūdo iš namų sveikinti režimo atstovu ir artimu O. al Bashiro padėjėju laikomo A. Ibnoufo pasitraukimo.

Awadas Ibnoufas

„Tai buvo mūsų antras sukilimas; pirmas buvo prieš Bashirą, o paskui – prieš Ibnoufą“, – sakė protestuotojas Mohamedas viename turtingame Chartumo rajone.

Tačiau protestų organizatoriai perspėjo A. F. al Burhaną, kad jei jis neperduos valdžios civilinei laikinajai vyriausybei, taip pat užsitrauks žmonių pyktį.

Protestuotojų lyderiai ragino A. F. Burhaną atšaukti tokius A. Ibnoufo paskelbtus sprendimus kaip konstitucijos sustabdymas, nepaprastosios padėties įvedimas ir naktinė komendanto valanda.

Penktadienį paskelbęs apie savo atsistatydinimą, A. Ibnoufas taip pat sakė, kad prieš pasitraukdamas atleido savo pavaduotoją karinėje taryboje generolą leitenantą Kamalą Abdelmaroufą.

Demonstrantų antplūdis

Nuo balandžio 6 dienos prie kariuomenės štabo rinkdavosi tūkstančiai protestuotojų.

Pasak liudininkų, anksčiau penktadienį minios sudaniečių, skandavusių „Tai vėl žlugs, tai vėl žlugs“, suplūdo į šią vietą dalyvauti nepaklusnumo akcijoje, surengtoje antrą vakarą iš eilės nepaisant komendanto valandos.

Paskyrus A. ibnoufą karinės tarybos pirmininku, protestuotojų pyktis tučtuojau nukrypo į jį.

„Nenorime Ibnoufo, nenorime jokios karinės valdžios, – sakė vienas protestuotojas. – Visa ši grupė priklauso Bashiro režimui. Norime civilio lyderio“.

Artėjant vakarui protesto vietos link važiavo keli pilnutėliai autobusai, vežę vėl pažeisti komendanto valandos režimą planavusius aktyvistus, naujienų agentūrai AFP pranešė vienas liudininkas.

Pačioje protesto vietoje tūkstančiai žmonių kiek anksčiau dalyvavo musulmonų penktadienio maldose.

Grupės koptų krikščionių dalijo musulmonų tikintiesiems maistą ir gėrimus. Daugelis taip pat siūlė kilimėlius nuo praėjusio vakaro akcijos vietoje stovyklavusiems protestuotojams.

Liudininkai teigė, kad visame rajone aidėjo dainos.

Vėliau vakare, kai A. Ibnoufas atsistatydino, prie štabo susirinkę demonstrantai pradėjo džiūgauti, daugelis jų bučiavo per protestus žuvusių žmonių nuotraukas, pasakojo vienas stebėtojas.

Per dvi dienas Chartume nuo „kovinių šaudmenų“ žuvo 16 protestuotojų, penktadienį paskelbė policija.

Demonstracijų organizatoriai ragino protestuotojus tęsti sėdimąjį streiką, kol bus įvykdyti jų reikalavimai.