Kaip tai reikėtų daryti, DELFI laidoje „Sveikatos receptas“ papasakojo Vilniaus universiteto medicinos fakulteto profesorius Rimantas Stukas.

Svarbu atkreipti dėmesį dar prieš perkant

Profesorius sako, kad svarbu atkreipti dėmesį į kiaušinį dar prieš jį perkant.

„Jeigu parduotuvėje pamatome įskilusį kiaušinį, tai jau yra tam tikra rizika. Kiaušiniai gali būti iš apkrėsti salmonelėmis. Jeigu lukštas yra pažeistas, salmonelės gali patekti į kiaušinio vidų. Jeigu vištos kiaušinis yra sveikas, jo viduje salmonelių nebus,“ – teigia R. Stukas.
Parsinešus kiaušinius namo, juos derėtų nuplauti.

„Čia yra vienas iš svarbių dalykų, kalbant apie maisto saugą. Kai kas galbūt sako, kad kiaušinių neplauna ir nieko čia tokio. Jeigu gaminys gerai apdorotas šiluma, rizikos gali ir nebūti. Bet kažkokia galimybė išlieka, todėl norint tą riziką sumažinti, rekomenduojama kiaušinius prieš verdant ar įmušant į tešlą, gerai nuplauti,“ – sako profesorius.

Jeigu kiaušiniai labai nešvarūs, ant jų yra šiaudų arba kitų nešvarumų, plovimui galima naudoti ir muilą. Tik gerai kiaušinį nuplovus, jo lukštą galima pažeisti.

Verdant svarbiausia baltymas

Kiaušinio trynys naudinga medžiaga, turinti A, E, D rūšies vitaminų. Visgi baltymas turi daugiau teigiamų savybių, jo sudėtyje yra visos žmogaus organizmui reikalingos amino rūgštys. Dalį jų, neteisingai išvirę kiaušinį, galime prarasti. Profesorius teigia, kad baltymas, verdant kiaušinį, yra svarbiausias.

„Kiaušinį reikėtų valgyti, kai jis yra išvirtas ir pilnai sutrauktas. Trynys gali būti ir skystas. Svarbiausia, kad būtų sutrauktas baltymas. Tada įsisavinimas bus tikrai labai geras ir mes gausime visų medžiagų, kurių yra,“ – sako R. Stukas

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)