"Geltonžiedė sedula pradeda žydėti gamtai dar neprabudus. Jis dekoratyvus ir tuo pačiu naudingas augalas. Tačiau valgomąją sedulą reikia sodinti ne vieną, o bent dvi, kad jos apsidulkintų“, – pasakoja ekspertas.

Jis sako, kad dabar jau yra įvairių skiepytų sedulų ir šiuolaikiniai sodininkai jau ieško tokių įdomesnių augalų, ne tik klasikinės kriaušės ir obels.

G. Cijūnaitis pripažįsta, kad sedula nėra reiklus augalas, tačiau tai intensyviai augantis medis, kuris, skirtingai nei uogakrūmiai, gali būti paunksmėje. Galima rinktis vakarinę ar šiaurinę sklypo pusę. Sedula medis ir jį reikia auginti kaip medį. Pasodinus reikia kuoliuko, kad susiformuotų šaknų sistema ir jis prigytų.

„Nereikia perlenkti lazdos. Dažnai pasitaiko, kad žmogus sukala du didelius kuolus, kurie po to nupūna ir augalas pamirštamas. Geriau kuoliukus išlaikyti tol, kol sodinukui jie reikalingi. Sedulai bent penkerius metus, obeliai visą jos gyvenimą“, – dėsto sodininkas.

Kalbant apie trąšas, patartina tiesiog nusipirkti kompleksinių trąšų ir jas naudoti visiems augalams ir nesukti galvos dėl įvairiausių skirtingų rūšių ir porūšių.

Sodininkas smulkiam šeimos ūkiui rekomenduoja 2 sedulas, 2 trešnes, 2 vyšnias ir 6 obelis. Tiek vaisių užteks.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)