Didžiosios Britanijos teismas JAV prašymą išduoti „WikiLeaks“ įkūrėją Julianą Assange'ą pradės svarstyti gegužės mėnesį. Tai ketvirtadienį pranešė „Sky News“.

Manoma, kad pirmasis teismo posėdis šiuo klausimu įvyks gegužės 2 d. J. Assange`as jame dalyvaus nuotoliniu būdu ir iki tol bus laikomas suimtas.

Ketvirtadienį „WikiLeaks“ įkūrėjas buvo pripažintas kaltu dėl neatvykimo į teismą 2012 metais. Vestminsterio magistrato teismo teisėjo nuomone, neatvykdamas į posėdį, J. Assange`as pažeidė paleidimo už užstatą sąlygas. Dabar Jungtinės Karalystės teisingumo institucijos turės nuspręsti, kokią bausmę už tai skirti J. Assange`ui. Byla perduota karūnos teismui, kuris ir paskelbs nuosprendį.

Didžiausia bausmė, gresianti J. Assang`ui, - vieneri metai kalėjimo.

„WikiLeaks“ įkūrėjas Julianas Assange'as šiandien buvo suimtas Didžiojoje Britanijoje Jungtinių Valstijų ir Didžiosios Britanijos susitarimo dėl ekstradicijos pagrindu dėl kaltinimų sąmokslu įsilaužti į ... slapto JAV vyriausybės kompiuterio tinklus“, – nurodoma departamento pareiškime.

„Kaltinime nurodyta, kad 2010 metų kovo mėnesį J. Assange'as susitarė bendrininkauti su Chelsea Manning“, – sakoma jame.

Pranešime taip pat sakoma, kad australas susitarė „bendrininkauti su Ch. Manning nulaužiant slaptažodį, saugantį Pentagono kompiuterius, susietus su Slapto interneto protokolų nukreipimo tinklo (SIPRNet) sistema, naudojama įslaptintiems dokumentams ir komunikacijai“.

„Jeigu jis bus pripažintas kaltu, didžiausia jam gresianti bausmė bus penkeri metai laisvės atėmimo“, – nurodė Teisingumo departamentas.

Ketvirtadienį britų policijos pareigūnai sulaikė J. Assange'ą Ekvadoro ambasadoje, šios šalies valdžiai atšaukus jam suteiktą prieglobstį.

J. Assange'as buvo suimtas ambasados teritorijoje ir išsiųstas į policijos nuovados areštinę Londono centre. Po kelių valandų J. Assange'o bylą peržiūrėjo Vestminsterio magistratų teismas. Posėdyje dalyvavo ir J. Assange'as.

Didžiosios Britanijos policija po J. Assange'o suėmimo pranešė, kad buvo vadovautasi 2012 metų birželio 29 dienos Vestminsterio magistratų teismo orderiu, išduotu dėl paleidimo už užstatą sąlygų pažeidimo Jungtinėje Karalystėje.

Vėliau Londono policija informavo, kad „Wikileaks“ įkūrėjas buvo suimtas taip pat ir dėl JAV pateikto jo ekstradicijos prašymo.

Australijos žurnalistas J. Assange'as 2012 metais gavo prieglobstį Ekvadoro ambasadoje Londone ir ten gyveno septynerius metus.

Ekvadoro prezidentas Leninas Moreno 2018 metų liepos pabaigoje pareiškė, kad J. Assange'as turės palikti šalies ambasadą, tačiau konkrečių terminų neįvardijo.

Tų pačių metų spalį „WikiLeaks“ įkūrėjas pareiškė, kad Ekvadoras siekia išvaryti jį iš ambasados, o L. Moreno esą jau priėmė sprendimą atšaukti jam suteiktą prieglobstį.

Aktyvistė, kuri iki oficialaus lyties pasikeitimo buvo žinoma kaip Bradley Manningas, dirbdama analitike JAV kariuomenėje perdavė „WikiLeaks“ daugiau nei 700 tūkst. įslaptintų dokumentų, susijusių su karais Irake ir Afganistane. 2013 metais jai skirta 35 metų kalėjimo bausmė vėliau buvo sušvelninta. 2017 metų gegužę ji išėjo į laisvę.