J. Assange'as buvo sulaikytas anksčiau ketvirtadienį gavus ekstradicijos prašymą iš Jungtinių Valstijų taip pat ir dėl paleidimo už užstatą sąlygų pažeidimo Jungtinėje Karalystėje.

Londono teismas ketvirtadienio popietę pripažino J. Assange'ą pažeidus paleidimo už užstatą sąlygas JK. Jam skirta kardomoji priemonė suėmimas.

Dėl šio kaltinimo J. Assange'ui gresia iki vienų metų laisvės atėmimo bausmė.

Gegužės 2 dieną jis vėl stos prieš teismą dėl JAV pateikto ekstradicijos prašymo, susijusio su įtariamu įsilaužimu į kompiuterinius tinklus.

Ekvadoro prezidento Lenino Moreno vyriausybė atėmė Ekvadoro pilietybę iš vyriausybių paslaptis viešinančio tinklalapio „WikiLeaks“ įkūrėjo Juliano Assange'o prieš tai, kai jis buvo suimtas šalies ambasadoje Londone, ketvirtadienį pranešė ekvadoriečių diplomatijos vadovas Jose Valencia.

Pasak ministro, 2017 metais J. Assange'ui suteikta Ekvadoro pilietybė iš jo buvo atimta trečiadienį „dėl įvairių neatitikimų jo dokumentuose“.

„WikiLeaks“ įkūrėjo Juliano Assange'o suėmimas ketvirtadienį sulaukė audringų reakcijų iš JAV valstybės paslapčių viešintojo priešų ir sąjungininkų.

J. Assange'o rėmėjai britų policijos įvykdytą jo suėmimą pavadino išpuoliu prieš laisvę, o kritikai sveikino areštą kaip pradėtą teisingumo vykdymą.

Kaip į 47 metų Australijos piliečio areštą reagavo pareigūnai, aktyvistai ir įžymybės?

Britų premjerė sveikina areštą ir dėkoja Ekvadorui už bendradarbiavimą

„Jungtinėje Karalystėje niekas nėra aukščiau įstatymo“, – sakė premjerė Theresa May parlamento nariams ir padėkojo policijos pareigūnams už pademonstruotą „didelį profesionalumą“.

„WikiLeaks“: prieglobsčio nutraukimas yra neteisėtas

„Ekvadoras neteisėtai atšaukė J. Assange'o politinį prieglobstį, pažeisdamas tarptautinę teisę“, – rašoma „WikiLeaks“ pareiškime, paskelbtame socialiniame tinkle „Twitter“.

E. Snowdenas: Tamsi akimirka

„Assange'o kritikai gali džiūgauti, bet tai yra tamsi akimirka spaudos laisvei“, – parašė JAV paslapčių viešintojas Edwardas Snowdenas tviteryje.

Rusija: JK „smaugia laisvę“

„Demokratijos“ ranka spaudžia laisvės gerklę“, – parašė Užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova socialiniame tinkle „Facebook“.

Ekvadoro lyderis pavadintas „išdaviku“

„Leninas Moreno, didžiausias išdavikas Ekvadoro ir visos Lotynų Amerikos istorijoje, leido Britanijos policijai užeiti į mūsų ambasadą Londone areštuoti J. Assange'o“, – parašė eksprezidentas Rafaelis Correa tviteryje.

„L. Moreno yra parsidavėlis. Tačiau tai, ką jis dabar padarė, yra nusikaltimas, kurio žmonija niekada nepamirš“, – pridūrė R. Correa, suteikęs J. Assange'ui prieglobstį šalies ambasadoje Londone 2012 metais.

J. Assange'ą kaltinanti švedė nori atnaujinti bylą

„Padarysime viską, ką galėsime, kad prokurorai atnaujintų tyrimą Švedijoje, o Assange'as būtų išduotas Švedijai ir teisiamas dėl išžaginimo. Kol nesuėjo senaties terminas, mano klientė viliasi žalos atlyginimo“, – naujienų agentūrai AFP sakė J. Assange'ą lytiniais nusikaltimais kaltinančios švedės advokatė Elisabeth Massi Fritz.

Australija: laukia deramas procesas

Australijos užsienio reikalų ministrė Marise Payne sakė esanti „įsitikinusi“, kad J. Assange'as sulauks „deramų procesinių veiksmų per teismo procesą, kuris laukia Jungtinėje Karalystėje“.

Pamela Anderson buvo „šokiruota“

„Esu šokiruota. Ekvadorai, kaip tu galėjai? (Nes jis tave demaskavo). JK, kaip tu galėjai?“ – tviteryje klausė JAV televizijos serialo „Gelbėtojai“ (Baywatch) žvaigždė Pamela Anderson, kaip pranešama, artima J. Assange'o bičiulė.

Ji leido suprasti, kad Britanija šių veiksmų ėmėsi spaudžiama Jungtinių Valstijų ir norėdama nukreipti dėmesį nuo savo „Brexit“ problemų.

Jeremy Huntas: Julianas nėra didvyris

„Nepriimtina yra kam nors siekti išsisukti nuo teisingumo, o jis tai darė labai ilgą laiką ir todėl nėra didvyris“, – sakoma britų užsienio reikalų sekretoriaus Jeremy Hunto pareiškime.