Kumitė rungties dalyviai kovos suskirstyti į penkias tradicines svorio kategorijas. Lietuvos sostinėje išvysime daug tituluotų karatė meistrų, tarp kurių bus ir didžioji dalis prieš metus Vroclave (Lenkija) vykusio Europos čempionato prizininkų.

Svorio kategorijos iki 65 kg varžybose Vilniuje santykius aiškinsis visi praėjusiųjų metų prizininkai, kuriuos galima laikyti ir šio čempionato favoritais.

Tai nugalėtojo titulą ginsiantis daugkartinis pasaulio čempionatų prizininkas Andrejus Zinčenka iš Gruzijos, antrą vietą Vroclave užėmęs kitas pasaulio čempionatų prizininkas azerbaidžanietis Eminas Ismaillis ir trečią prizininkų pakylos laiptelį pasidalinę ispanas Ivanas Fernandezas bei švedas Ziyafatalla Samisade. Favoritų grupei reikėtų priskirti ir lenką Konradą Kozubowskį.

Lietuvai šioje kategorijoje atstovaus Romualas Auga, Mantas Chrapačas ir Jonas Eimontas.

Vienas Lietuvos rinktinės trenerių, praeityje labai daug įvairių titulų iškovojęs Paulius Klapatauskas teigia, kad mūsų trijulės šioje kategorijoje laukia rimtas iššūkis.

„Šioje svorio kategorijoje Lietuvos kovotojams visada būna sunku kovoti su pietiečiais, tačiau mūsų sportininkai jau turi sukaupę nemažai patirties, turi ambicijų. Lietuvos čempionatas parodė, kad tarp lietuvių dabar yra stipriausias J. Eimontas, tad daugiausia gal reikėtų tikėtis iš jo. Tačiau, žinoma, negalima nurašyti ir kitų, – kalbėjo treneris. – Kategorijoje yra daug labai gerų, tituluotų kovotojų, sunku kažką prognozuoti, bet, manau, apie prizinę vietą galima būtų svajoti ir mums.“

65-75 kg svorio kategorijoje šiemet bus karūnuotas naujas čempionatas, nes varžybose nedalyvaus pernai nugalėtoju tapęs ukrainietis Oleksandras Svynarenka. Į jo vietą, pirmiausia, taikysis Vroclave antras likęs rumunas George Suciu. Savo paskutinio žodžio šioje svorio kategorijoje dar tikrai netarė ir daugkartinis Europos čempionas Micheilas Ciklauris iš Gruzijos.

Įdomu, kad savo pozicijų negins ir abu trečiosios vietos laimėtojai – vengras Zalanas Karczubas perėjo į lengvesnio svorio kategoriją, o Gintas Gervelis čempionate nedalyvaus.

Lietuvai šį kartą atstovaus Jevgenijus Jurutas, Justinas Kvietka ir Domas Sutkus.

„Šioje kategorijoje yra labai didelė konkurencija, tačiau visi trys mūsų kovotojai yra tikrai nepėsti, visi įrodę, kad gali kovoti ir laimėti aukščiausio lygio varžybose. Neabejoju, kad bet kuris mūsiškis gali tapti prizininku, galima galvoti ir apie čempionų titulą. Andrius Miseckas sugebėdavo tapti čempionu, tai ir jo klubo draugai J. Kvietka, D. Sutkus gali. J. Jurutas taip pat yra labai daug matęs ir patyręs sportininkas“, – svarstė P. Klapatauskas.

75-85 kg svorio kategorijos ir viso čempionato išskirtinė figūra – čempiono titulą ginsiantis bulgaras Valerijus Dimitrovas. Tikrai karatė pasaulio ikonai vėl mesti iššūkį bandys tiek pernai trečiąją vietą pasidalinę ukrainietis Ihoris Kotliarevskis ir lenkas Jakubas Tecza, tiek trejetas lietuvių – Vytautas Cėpla, Kęstutis Radvila ir Juras Sokolovas.

„V. Dimitrovas nėra stebukladarys, viskas priklauso nuo psichologijos. Jei neįsitempti, būti maksimaliai susitelkus kovai, su juo sėkmingai gali kovoti visi mūsiškiai. Čia svarbus brandos klausimas, o visi lietuviai jau yra labai patyrę, kūnai visų irgi parengti, – svarstė vienas Lietuvos rinktinės trenerių. – Tačiau susitikimą su V. Dimitrovu dar reikia pasiekti. Mažas atsipalaidavimas, dėmesio praradimo akimirka bet kurioje kovoje ir čempionatas gali labai greitai baigtis. Šioje svorio kategorijoje taip pat yra nemažai stiprių kovotojų, su kuriais susitikus negalėtume sakyti, kad bus pergalė. Labai pavojingas azerbaidžanietis Etibaras Agalaroglu, Lašą Ozbetelašvilį kartą Vytas įveikė labai sunkiai, tik po visų įmanomų pratęsimų, švedas Ali Hayderas pasižymi puikia technika. Laukia daug įdomių ir sunkių kovų.“

85-95 kg svorio kategorijoje šiemet bus visiškai naujas prizininkų komplektas, nes čempionu prieš metus tapęs lenkas Maciejus Mazuras ir trečias likęs ukrainietis Kostantinas Inozemcevas perėjo į aukštesnę svorio kategoriją, o antrąją vietą užėmęs J. Sokolovas varžysis tarp lengvesnių sportininkų. Ketvirtas 2018-ųjų prizininkas – vengras Adamas Davidas – neįtrauktas į savo šalies rinktinę.

Šios svorio kategorijos favoritu galima vadinti lietuvį Edgardą Sečinskį, su kuriuo mūsų šaliai atstovais Orestas Abazorius ir Dominykas Juškevičius.

Savo pajėgumu taip pat išsiskiria lenkas Marekas Wolny ir pernai tarp sunkesnių sportininkų trečiąją vietą užėmęs ukrainietis Anatolijus Žuravelis.

„Edgardas tikrai turi visas galimybes žengti iki finalo, – neabejojo P. Klapatauskas. – Šioje svorio kategorijoje sunku kažką daugiau išskirti, visi sportininkai yra panašaus pajėgumo, išvysime daug nenuspėjamų kovų.“

Prieš metus Europos čempionato paskutinėje kovoje svorio kategorijos virš 95 kg čempiono titulą iškovojo lietuvis Eventas Gužauskas, finale efektingai nokautavęs daną Brianą Jakobseną.

Deja, prieš pat šių metų čempionatą E. Gužauskas buvo priverstas atsisakyti dalyvauti jame dėl traumos. Patyręs danas šių metų čempionate nedalyvaus, A. Žuravelis, kaip jau minėjome, perėjo į lengvesnio svorio kategoriją, tad iš 2018-ųjų prizininkų Vilniuje kovos tik vengras Andrasas Davidas.

Į netikėtai atsilaisvinusį titulą taikysis jau minėti M. Mazuras ir K. Inozemcevas, ambicijų nestokojoja ir lietuviai – Antanas Klibavičius bei tokio rango varžybų debiutantas 19-metis Paulius Žimantas.

„Neabejotinas šios kategorijos favoritas yra M. Mazuras, – tvirtai pareiškė P. Klapatauskas. – K. Inozemcevas gal atrodo toks savotiškai paprastas kovotojas, bet jis tikrai nėra prastas, tai bus labai rimtas barjeras visiems kitiems dalyviams. Negalima nurašyt ir įdomaus kovotojo iš Švedijos Simono Palssono. Stiprus yra ir gruzinas Laša Kamaraulis, kuriam KWU čempionate pralaimėjo P. Žimantas.

Mūsiškiams bus sunku ką nors nuveikti, abu šiemet yra nereitinguoti, bet į prizines vietas turime taikyti. O kaip seksis, matysime.“

Europos čempionatas Vilniuje prasidės balandžio 13-ąją, kai vyks katos, moterų svorio kategorijų iki 50 kg, 50-55 kg ir 55-60 kg bei vyrų svorio kategorijų iki 65 kg ir 65-75 kg varžybos. Čempionato atidarymo ceremonija, parodomosios kovos, pusfinaliai bei finalai prasidės 16.30 val.

Balandžio 14-ąją rungsis moterų 60-65 kg ir virš 65 kg bei vyrų 75-85 kg, 85-95 kg ir virš 95 kg svorio kategorijų dalyviai. Čempionato atidarymo ceremonija, parodomosios kovos, pusfinaliai bei finalai prasidės 15 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)