„Tas įvykis tikrai nerodo, kad sistema nesitvarko, kad joje yra didelės sisteminės problemos. Patys Valstybės sienos apsaugos pareigūnai nustatė tą faktą, patys pareigūnai ėmėsi veiksmų sulaikyti asmenis, sulaikė. Aišku, klausimas, ar negalima buvo anksčiau tai pastebėti. Tai atsakys tarnybinis patikrinimas. (...) Sistema suveikė, išaiškino, užkardino, tyrimas vyksta. Versijos keliamos įvairios. Tikriausiai tai yra mažiausiai aplaidus pareigų vykdymas kalbant apie budėtojus, o kitos versijos, ar pasitvirtins ar nepasitvirtins, jau atsakys tarnybinis patikrinimas“, - sakė E. Misiūnas.

Ministras tvirtino pasitikįs Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadu Renatu Požėla.

Pats R. Požėla cigarečių vagystę pavadino didele profesine nesėkme, įstaigos reputacija dėl šio įvykio esą yra sumenkinta. Tačiau vadas tvirtino, kad imamasi visų priemonių situacijai ištirti, tam esą yra pasitelkti visi pajėgumai.

„Tikrai tai yra akivaizdi profesinė nesėkmė, kitokio vertinimo ir negali būti. (...) Šioje vietoje, ką mes matome šiai dienai, tai yra aplaidus pareigų vykdymas. Ir dėl to tarnybinio patikrinimo metu nuo pareigų yra nušalinti šeši mūsų budėtojai, tomis naktimis vykdę budėjimą. Dviem iš tų pareigūnų buvo suteiktas specialaus liudytojo statusas, kaip žinoma, tai yra vienas žingsnis iki rimtesnio statuso kriminaliniame procese. (...) Tyrimas tikrai vyksta intensyviai, dviem kryptimis, į išorę. (...) Pirmomis dienomis jau identifikavome galimus nusikaltimą padariusius asmenis. Ir ką sakiau antradienį - tai minėti asmenys siejami su viena konkrečia organizuota nusikalstama grupuote. Šiuo metu trys asmenys yra suimti“, - sakė R. Požėla.

Seimo opozicijos atstovų paklaustas, ar neketina trauktis iš pareigų, R. Požėla atsakė: „Dėl asmeninės atsakomybės: žinot, jei aš turėčiau šimtaprocentinius atsakymus, kad mano pasitraukimas šimtu procentų užkardintų ateityje tokius įvykius ar kitas negeroves, be abejo, aš tą žingsnį žengčiau. Bet aš tokių garantijų šiandieną neturiu, kaip tik noriu per likusį man laikotarpį padaryti tuos darbus, kurie būtini tarnybai“.

Balandžio 3-iosios naktį VSAT pareigūnai, turėdami išankstinės informacijos, netoli Varėnos rinktinės vadavietę juosiančios tvoros sulaikė vieną asmenį ir du automobilius - „Volkswagen Transporter“ ir „Chrysler Voyager“. Mikroautobuse ir šalia jo ant žemės rasta 30 dėžių cigarečių „NZ Gold“.

Nedelsiant atlikus Varėnos rinktinės vadavietės teritorijoje esančio sandėlio patikrą, paaiškėjo, kad iš jo buvo pavogtos 585 dėžės čia saugotų rūkalų. Jų vertė, įskaičiavus visus privalomus Lietuvoje sumokėti mokesčius, yra beveik 1 milijonas eurų.