Burokėlių maistinė sudėtis tiesiog puiki. Juose gausu svarbiausių vitaminų, mineralų ir antioksidantų. Jų sudėtyje taip pat yra unikalių biologiškai aktyvių junginių, vadinamų betalainais, kurie yra naudingi žmogaus sveikatai.

Šių maistinių medžiagų žmonės gali gauti valgydami burokėlių arba gerdami jų sulčių. Šiame straipsnyje aptarsime burokėlių sulčių naudą, kiek jų reikėtų vartoti ir ką gardaus galima iš jų pasigaminti namuose.

1. Gera maistinė sudėtis

  • Burokėlių sultyse yra daug svarbiausių vitaminų ir mineralų.
  • Reguliariai geriant šių sulčių galima išvengti šių medžiagų trūkumo.
  • Šimte mililitrų (nedidelėje stiklinėje) ekologiškų burokėlių sulčių yra tik 29 kalorijos, nėra riebalų ir yra šių medžiagų:


0,42 gramo baltymų
7,50 gramo angliavandenių
5,42 gramo cukraus
0,40 gramo ląstelienos

Burokėlių sultyse taip pat yra antioksidantų, mažinančių oksidacinį stresą. O toks stresas, kaip nustatė mokslininkai, yra siejamas su vėžiu, įvairiais uždegimais ir širdies ligomis.

Burokėliai yra puikus svarbiausių vitaminų ir mineralų šaltinis. Juose yra:

Folio rūgšties, kuri yra svarbi DNR ir ląstelių sveikatai.

Vitamino C – antioksidanto, vaidinančio svarbų vaidmenį gyjant žaizdoms ir užtikrinant tinkamą imuninės sistemos funkciją.

Vitamino B6, kuris yra svarbus medžiagų apykaitai ir raudonųjų kraujo kūnelių gamybai.

Kalcio, kuris yra itin svarbus kaulų augimui ir stiprumui.
Geležies, kuri leidžia raudoniesiems kraujo kūneliams pernešti deguonį.

Magnio – mineralo, palaikančio sveiką imuninę sistemą, širdį, raumenis ir nervų sistemą.

Mangano, prisidedančio prie medžiagų apykaitos ir cukraus kiekio kraujyje reguliavimo.

Fosforo, kuris yra svarbus dantims, kaulams ir ląstelių atsinaujinimui.

Vario, vaidinančio vaidmenį kolageno gamyboje, palaikant sveikus kaulus ir kraujagysles ir imuninę sistemą.

Cinko, skatinančio žaizdų gijimą, palaikančio imuninę sistemą ir skatinančio normalų augimą.

Burokėlių sudėtyje taip pat yra kitų naudingų junginių:

  • Fitocheminės medžiagos suteikia augalams spalvą ir skonį. Jos taip pat stimuliuoja imuninę sistemą, mažina uždegimą ir oksidacinį stresą.
  • Betalainai burokėliams suteikia tamsiai raudoną spalvą. Šie pigmentai turi antioksidacinių, priešuždegiminių ir prieštoksinių savybių.
  • Nitratai yra grupė organinių junginių, gerinančių kraujotaką ir palaikančių sveiką širdį.
Burokėlių sultys

2. Gerina kraujospūdį

Vis daugiau mokslinių tyrimų rodo, kad burokėliai gali padėti sumažinti aukštą žmogaus kraujospūdį. Mokslininkai mano, kad taip vyksta būtent dėl burokėlių sudėtyje esančių nitratų. Taigi, burokėliuose gausu natūralių nitratų, kurie organizme virsta nitrito oksidu. Šis junginys plečia kraujagysles, o tai gerina kraujotaką ir mažiną kraujo spaudimą.

Neseniai atlikto tyrimo metu mokslininkai dalyviams davė 70 mililitrų arba burokėlių sulčių, kuriose buvo daug nitratų, arba placebo sulčių be nitratų. Burokėlių sulčių gavusioje dalyvių grupėje kraujo spaudimas sumažėjo 5,2 mm Hg vos po 30 minučių, lyginant su tais, kurie gavo placebo sulčių. Tačiau koncentruotų burokėlių sulčių poveikis sumažėjo per 24 valandas.

Kitas nedidelės apimties mokslinis tyrimas parodė, kad keturias savaites kasdien geriant 250 mililitrų burokėlių sulčių žmonėms, kuriems buvo diagnozuota hipertenzija, sumažėjo kraujo spaudimas.
Tačiau jau kraujospūdį mažinančių vaistų vartojantys žmonės tokio poveikio gali ir nepastebėti. 2015 metais atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo kraujo spaudimą mažinančių vaistų vartoję žmonės, parodė, kad burokėlių sultys, kuriose buvo gausu nitratų, nesumažino kraujo spaudimo po savaitės vartojimo, lyginant su burokėlių sultimis, iš kurių buvo pašalinti nitratai.

3. Mažina uždegimą

Burokėliuose yra priešuždegiminių junginių, vadinamų betalainais. 2015 parengtoje mokslinių tyrimų apžvalgoje nurodoma, kad betalainai blokuoja tam tikrus specifinius signalų kelius, kurie vaidina svarbų vaidmenį sergant uždegiminėms ligomis.

2014 metais atliktas tyrimas parodė, kad vienas betalainas, vadinamasis fenetilaminas-betaxantinas, sumažina uždegiminio enzimo aktyvumą 32 proc.

4. Užkerta kelią anemijai

Anemija gali sukelti galvos skausmų ir nuovargį. Burokėliuose yra gausu geležies, kuri itin svarbi raudoniesiems kraujo kūneliams. Be geležies šie kūneliai negali pernešti deguonies po visą organizmą.

Žmonėms, kuriems nustatytas mažas geležies kiekis, gali išsivystyti geležies trūkumo sukelta anemija. O užkirsti kelią tokiai būklei padeda maisto produktų, kurių sudėtyje yra gausu geležies, vartojimas.

Geležies trūkumo sukeltos anemijos požymiai: nuovargis, svaigulys, oro trūkumas, galvos skausmas, dažnas pulsas.

5 Apsaugo kepenis

Burokėlių sultyse yra antioksidantų, vitamino A, vitamino B6 ir geležies. Šios medžiagos padeda apsaugoti kepenis nuo uždegimo ir oksidacinio streso, stiprindamos jų gebėjimą šalinti iš organizmo toksinus.

Neseniai atliktas nedidelės apimties mokslinis tyrimas su žiurkėmis, kurioms buvo pažeistos kepenys, parodė, kad burokėlių ekstrakto gavusių žiurkių kepenų pažeidimas sumažėjo, lyginant su kontroline žiurkių grupe.

6. Gerina sportinius rezultatus

Tam tikri junginiai burokėlių sultyse, kaip nitratai ir betalainai, gali pagerinti sportinius rezultatus.

Kaip parodė 2017 metais atlikta mokslinių tyrimų apžvalga, nitratai gali pagerinti asmens sportinį efektyvumą, paspartindami kraujotaką ir pagerindami raumenų aprūpinimą deguonimi.

Praėjusiais metais atlikto mokslinio tyrimo metu buvo tirtas betalaino poveikis 28 dviratininkams. Vieną savaitę kiekvieną dieną jiems buvo duodama po 100 miligramų burokėlių koncentrato arba placebo. Burokėlių koncentrato gavusių dviratininkų sportinis efektyvumas buvo didesnis ir jų kraujotaka buvo aktyvesnė.

Dozavimas

Šiuo metu nėra nustatytų oficialių rekomendacijų, kiek burokėlių sulčių vartoti.

2014 metais atliktas mokslinis tyrimas parodė, kad kiekvieną dieną geriant 250 ml burokėlių sulčių gali sumažėti kraujo spaudimas. Sultys nesukėlė jokių šalutinių poveikių, tačiau dalyviai pastebėjo, kad pasikeitė jų šlapimo spalva.

Tyrimo autoriai pažymėjo, kad burokėlių sulčių gebėjimas mažinti kraujospūdį priklauso nuo nitratų koncentracijos, kuri gali gerokai skirtis tarp skirtingų burokėlių sulčių. Tyrimo autoriai rekomenduoja suaugusiems žmonėms vartoti 4 mmol koncentracijos nitratų mažinti kraujo spaudimą.

Šalutiniai poveikiai

Daugeliu atvejų žmonės gali saugiai valgyti burokėlių ar gerti jų sulčių be jokių neigiamų šalutinių poveikių.

Reguliariai vartojant burokėlių sulčių gali pasikeisti šlapimo ir išmatų spalva dėl burokėliuose esančių pigmentų. Žmonės gali pastebėti, kad šlapimas pasidarė rožinis ar violetinis. Tokios spalvos gali būti ir išmatos. Tokie spalvos pasikeitimas yra laikini ir neturėtų sukelti nerimo.

Burokėlių sultyse esantys nitratai veikia kraujospūdį. Asmenys, kurių kraujospūdis yra žemas, arba vartojantys kraujospūdį mažinančių vaistų turėtų pasitarti su savo gydytoju prieš įtraukdami burokėlius ar jų sultys į savo mitybą.

Burokėliuose yra dideli kiekiai oksalatų, kurie gali skatinti inkstų akmenų formavimąsi žmonėms, turintiems didelę tokios būklės riziką.

Kaip pasigaminti burokėlių sulčių?

Burokėlių sulčių galite lengvai pasigaminti namie naudodami sulčiaspaudę ar smulkintuvą. Nupjaukite burokėlių viršų ir gerai nuplaukite. Supjaustykite mažesniais gabalėliais ir išspauskite sultis sulčiaspaude.

Naudodami smulkintuvą įpilkite šiek tiek vandens. O vėliau išspauskite iš gautos masės sultis naudodami marlę.

Sultis gerkite iš karto arba laikykite šaldytuve. Sultis galima gerti vienas arba jas paskaninti citrusiniais vaisiais, obuoliais, morkomis, agurkais, imbieru, mėta, baziliku ar medumi.

Taip pat galima nusipirkti jau pagamintų burokėlių sulčių iš parduotuvės. Tačiau reikėtų vengti sulčių, į kurias pridėta cukraus ir konservantų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)