Pasak odontologijos klinikos „Pro-implant“ odontologo D. Pačebuto, palyginti su Vakarų Europa ar JAV, Lietuvoje odontologų paslaugos nėra brangios. Anot jo, mūsų šalis net priskiriama prie pigesnių, todėl vis dažniau britai, skandinavai ar net amerikiečiai atvyksta gydyti dantų būtent į Lietuvą, rašoma pranešime spaudai.

„Aišku, Lietuvoje atlyginimai – lietuviški, todėl reikia pripažinti, kad dantų gydymas, ypač sudėtingesni atvejai, vietiniams santykinai gali kainuoti tikrai nemažai. Tačiau odontologija, kaip ir bet kuri medicinos kryptis, net ir teoriškai negali būti pigi. Juk visi medicininiai preparatai, vaistai, įranga yra tikrai brangūs ir atkeliauja iš Vakarų, kur kainos yra toli gražu ne lietuviškos“, – komentavo gydytojas.

Tiesa, jo teigimu, dalis žmonių išsiverčia su pigesnėmis odontologų paslaugomis valstybinėse poliklinikose. Tačiau ne visi ten nori kreiptis. Be to, dalis pacientų apie odontologą pagalvoja tik suskaudus dantį, todėl jie nebeturi laiko laukti eilėje ir eina ten, kur greičiau priima. Kainos svarba tokiais atvejais beveik išnyksta.

Anot D. Počebuto, visgi yra vienas efektyvus ir pigus būdas turėti gražius dantis – tai tinkama profilaktika ir kokybiška burnos higiena.

„Tyrimai rodo, kad dažniau nei kartą per dieną Lietuvoje dantis valo vos 52–65 proc. mergaičių ir tik 40–42 proc. berniukų. Suaugusiųjų rezultatai dar prastesni. Tyrimų rezultatai taip pat rodo, kad Lietuvoje dantų ėduonies paplitimas tarp vaikų siekia net iki 80 proc. Kitaip tariant, 8 iš 10 vaikų reikia dantų gydymo. Pavyzdžiui, plombavimo“, – nurodė D. Počebutas.

Pasak jo, jeigu žmonės atsakingai prižiūrėtų savo dantis: valytų juos 2 ar 3 kartus per parą po 2–3 min., ribotų nekokybišką ir dantims kenkiantį maistą bei porą kartų per metus apsilankytų pas burnos higienos specialistą – išlaidos odontologijos paslaugoms susitrauktų iki minimumo.

„Kai kurios Vakarų šalys ir Skandinavija jau perprato šią formulę ir ėmėsi veiksmų. Dėl to per pastaruosius du dešimtmečius vaikų dantų ėduonies paplitimas ten gerokai sumažėjo. Tačiau Lietuvoje dantų problemos ir toliau kankina tiek vaikus, tiek ir suaugusiuosius. Įpročiai beveik nesikeičia. Manau, dėl to atsakomybę turi prisiimti valstybė, kuri iš esmės nevykdo jokios su dantų priežiūra susijusios politikos ar bent informacinės kampanijos, o parengtos strategijos tiesiog guli stalčiuose“, – sakė gyd. odontologas D. Počebutas.

Jo teigimu, be aktyvaus valstybės dalyvavimo ir plačios strategijos, nukreiptos į vaikų burnos higienos gerinimą, Lietuvoje dėl dantų problemų ir toliau skųsis daugybė žmonių.

„Suskaičiuota, kad mūsų šalyje 100 tūkst. gyventojų tenka 143 odontologai, o tai yra beveik dvigubai daugiau nei Europos Sąjungos vidurkis. Tačiau, kaip matome, tai nėra išeitis. Aišku, galima nieko nedaryti ir laukti, kol bus sukurti tokie metodai kaip dantų atauginimas ar pan. Tačiau net ir tuomet pigiausia ir efektyviausia priemonė džiaugtis plačia šypsena ir gražiais dantimis bus tinkama burnos higiena“, – pabrėžė odontologas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)