Toliau pateiktas keleto tarpusavyje nederančių priemonių sąrašas. Patikėkite, jų tikrai geriau nemaišyti.

Priemonė vamzdžiams valyti + priemonė vamzdžiams valyti

Nors gamintojai sąžiningai ant pakuotės surašo visų savo siūlomų priemonių sudėtį, vargu ar jums pakaks turimų žinių, kad numatytumėte, kokio efekto sulauksite vieną priemonę sumaišę su kitu prekės ženklu pažymėtu gaminiu. Profesionaliai tvarkymo darbus vykdančių įmonių atstovai skirtingų firmų priemonių nerekomenduoja naudoti net paeiliui – juk negalime žinoti, ar pirmiau naudotą valiklį pavyko idealiai nuplauti. Tad ką jau kalbėti apie maišymą?

Valgomoji soda + actas

Soda ir actas – tai du puikūs produktai, labai dažnai praverčiantys buityje. Tačiau net iš mokykloje išeito chemijos kurso žinome, kad soda yra šarmas, o actas – rūgštis. Juos sumaišius veikiausiai gausime vandenį ir natrio acetatą, nors dažniausiai visgi – vien tik vandenį, o jis juk nelaikomas ypač naudinga valymo priemone.

Beje, įbėrus tam tikrą kiekį sodos į kokį nors hermetišką indą ir užpylus ją atitinkamu kiekiu acto, o tada uždarius indą, gali įvykti sprogimas. Na, proporcijų čia sufleruoti nesirengiame.

Vandenilio peroksidas + actas

Kai kurie gudročiai tvirtina, kad po ypač nešvaraus darbo virtuvės stalą verta apipurkšti vandenilio peroksidu ir actu. Tik ne abiem iš karto, o paeiliui, be to, kruopščiai nuvalant paviršių po vienos priemonės panaudojimo. Taip, šis būdas išties veiksmingas.

Tik nebandykite šių priemonių maišyti ir taip paspartinti procesą. Nebus gerai ir tada, jei nepakankamai švariai nuvalysite stalą prieš naudodami kitą priemonę. Dalykas tas, kad vandenilio peroksidą susimaišę su actu gausite acetilo hidroperoksidą (peroksiacto rūgštį), o tai ganėtinai nuodingas mišinys, galintis suerzinti odą, akis ir kvėpavimo organus.

Baliklis + actas

Et, ir vėl actas... Įpilkite jo į baliklį ir gausite chloro dujas. Net nedidelis jų kiekis sukelia kosulį, kvėpavimo problemų ir suerzina akis.

Baliklis + amoniakas

Iš šios saldžiosios porelės galite tikėtis chloramino, tiktai ar verta (tikėtis)? Juk jo įkvėpus pasireiškia tokie pat simptomai kaip kad įkvėpus chloro dujų. Didelės chloramino dozės gerokai komplikuoja kvėpavimą, gali sukelti stiprų skausmą krūtinės srityje. Beje, atminkite ir tai, kad amoniako yra daugelyje langams valyti skirtų priemonių, todėl jokiu būdu nemaišykite jų su balikliu.

Baliklis + medicininis spiritas

Veikiausiai esate ką nors girdėję apie chloroformą? Jį ypač mėgsta detektyvinių romanų ir filmų autoriai, nes tai priemonė, kuria įmanoma greitai ir saugiai „atjungti“ kokį nors personažą. Chloroformo atitikmenį, pasirodo, galima netyčia pasigaminti ir namų sąlygomis: tereikia sumaišyti baliklį ir medicininį spiritą... Bet to daryti tikrai nerekomenduojame.

Apskritai, baliklio su niekuo, išskyrus vandenį, maišyti negalima. Taip darydami rizikuojate pasigaminti ganėtinai nuodingą ir pavojingą mišinį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)