16-kos butų pastatui Vievyje, adresu Semeliškių g. 37 B energinio efektyvumo klasę pavyko pasiekti be kardinalaus atnaujinimo ar naujų sistemų įvedimo, o pasirinkus paprastus, bet svarbiausius renovacijos sprendimus. Pastatą administruojančios įmonės atstovas Ričardas Leckas vardija, kad atnaujinant šį daugiabutį užteko apšiltinti fasado sienas, sienas, cokolį ir stogą, pertvarkyti ventiliacijos, šildymo ir karšto vandens sistemas ir pakeisti langus.

Energijos sutaupo daugiau nei 66 proc.

Atnaujinus Vievio daugiabutį, jo skaičiuojamosios energijos sąnaudos sumažėjo daugiau nei 66 proc. Pastatą administruojančios įmonės vadovas paaiškina, kad anksčiau name buvo naudojama 271.68 kWh/kv. m, o dabar energijos reikia 2,5 karto mažiau – sunaudojama 104.04 kWh/kv. m. Pašnekovas apibendrina, kad šie šiluminės energijos sutaupymai sudaro beveik 168 MWh per metus.

Pašnekovas pasakoja , kad įspūdingų sutaupymų pavyko pasiekti su tinkuojamu fasadu. Jis paaiškina, kad Vienio daugiabučio atvejis puikiai iliustruoja, kad namo renovacijos rezultatams didžiausios įtakos turi ne tai, kokio tipo – vėdinamą ar tinkuojamą – fasadą daugiabučio bendruomenė pasirenka, bet tai, kaip atlikti fasado atnaujino darbai.

Jis priduria, kad energijos sutaupymams įtakos turi ir tinkamai apšiltintas namas nuo pamatų iki stogo – dažnai pakankamai neįvertinama, kad per neapšiltintas daugiabučio pamatų konstrukcijas prarandama ne maža dalis pastato šilumos. Viena jautriausių ir greičiausiai pažeidžiamų eksploatacijos metu pastato dalių yra cokoliai. Semeliškių g. 37 daugiabučio gyventojai į tai atkreipė dėmesį – apšiltinę namo pamatus, dabar džiaugiasi energetiškai efektyviu namu.

Gyventojus motyvuoja ir estetika

Namo fasado spalvos pasirinktos smėlinės gamos – kad derėtų prie sparčiai gražėjančios Vievio ežero pakrantės aplinkos, prie kurios atsinaujinimo daugiausiai prisideda būtent renovuojami namai.

„Pastebime, kad pakrantėje esantys daugiabučiai atsinaujina aktyviau nei kitose miesto vietose. Tai reiškia, kad gyventojams labai svarbus ne tik ekonominis, siekiant sutaupyti šildymui, bet ir vizualinis faktorius – žmonės mato gražius, atnaujintus namus. Tai verčia nerenovuotų daugiabučių gyventojus pasitempti, jie nenori nusileisti kaimynams ir patys pradeda domėtis galimybe pasekti renovacijos pavyzdžiu“, – sako Ričardas Leckas.

Semeliškių g. 37 daugiabučio gyventojai pasirinko atnaujinti daugiabučio išorę iš esmės ir pritaikyti visiems namo gyventojams – pakeistos namo laiptinių lauko ir rūsio durys su apdailos darbais, suremontuoti laiptai prie įėjimo, jis pritaikytas neįgaliųjų poreikiams.

B klasė – kokybiškų darbų rezultatas

Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) specialistė Lina Daniūnienė pastebi, kad Semeliškių g. 37 adresu esančio daugiabučio energinio efektyvumo pasiekimai yra kokybiškai atliktų renovacijos darbų rezultatas. Ji paaiškina, kad visi pastatai tiek nauji, tiek seni yra klasifikuojami į 9 klases, įvertinant jų energijos sąnaudas, energijos efektyvumo vertes, šilumos nuostolius, vėdinimo sistemų techninius rodiklius ir sandarumą. Priskiriant pastatą vienai ar kitai klasei svarbūs rodikliai yra ir energijos sąnaudos šildymui ir vėsinimui, taip pat elektros energijos, karšto vandens ruošimo bei atsinaujinančių išteklių energijos sąnaudos.

„Lietuvoje šiuo metu dauguma senos statybos nerenovuotų daugiabučių turi F ir G klases. Taigi, pagrindinės jų bėdos – prastos ekonominės ir techninės charakteristikos, energinio efektyvumo rodikliai. Renovuojamiems namas keliamas reikalavimas po atnaujinimo pasiekti bent C energinio efektyvumo klasę“, – paaiškina BETA specialistė.

Metų renovacijos projekto rinkimai

Šis daugiabutis dalyvauja Metų renovacijos projekto rinkimuose, kuriuos rengia Būsto energijos taupymo agentūra (BETA). Geriausius pernai įgyvendintus projektus kviečiami rinkti visi Lietuvos gyventojai – balsavimas už kandidatus prasidės balandžio 22 d. naujienų portale Delfi.lt ir BETA „Facebook“ puslapyje. Savo favoritą projekte taip pat rinks iš įvairių sričių ekspertų sudaryta komisija, kuri vertins renovuotų namų energetinį efektyvumą, indėlį į aplinkos tausojimą, estetinę išvaizdą ir kitus kriterijus. Balandžio pabaigoje bus paskelbti projektai-laimėtojai: didžiausio gyventojų palaikymo sulaukęs namas ir geriausiai ekspertų įvertintas daugiabutis.

Daugiau informacijos apie projektą galite rasti čia.

Užsakymo nr.: PT_80873849