Praėjus kelioms valandoms po naktinių derybų premjerei Theresai May buvo suteikta laiko iki spalio pabaigos susitarimui dėl pasitraukimo iš Europos Sąjungos Parlamente „prastumti“, nors tai jai nepavyko jau tris kartus.

Pratęsimas leidžia ir ankstesnį išstojimą, jeigu Th. May pavyks dėl jo susitarti.

Naujienos apie termino atidėjimą leido prekeiviams šiek tiek atsikvėpti, o svaras sustiprėjo JAV dolerio ir euro atžvilgiu, nors augimas buvo ribotas, nes susitarimas dar gali būti nepasiektas.

Išlieka daug nežinomybės, nes premjerė patiria intensyvų „kietojo“ „Brexit“ rėmėjų spaudimą savo konservatorių partijoje, o derybos su opozicija vyksta lėtai.

Azijos akcijų rinkos smuko, o katalizatorių jose buvo nedaug. Investuotojų nerimą vis dar kurstė didėjantis prekybos konfliktas tarp Jungtinių Valstijų ir Europos.

Baltieji rūmai šią savaitę pagrasino įvesti 11 mlrd. JAV dolerių vertės tarifus Europos prekėms, o tai supurtė rinkas, kurios nuo metų pradžios augo dėl Kinijos ir Jungtinių Valstijų prekybos derybų optimizmo, dviem didžiausioms pasaulio ekonomikoms artėjant prie konflikto užbaigimo.

Įspėjimas atnaujino nerimą dėl JAV prezidento Donaldo Trumpo protekcionistinės darbotvarkės, turinčios tikslą smogti Jungtinių Valstijų prekybos partnerėms.

Rytinėje prekyboje Honkongo akcijų indeksas sumažėjo 0,6 proc. Šanchajaus indeksas prarado 0,4 proc. savo vertės. Tokijo akcijų indeksas krito 0,3 proc.

Sidnėjaus akcijų indeksas smuko 0,5 proc. Seulo ir Taipėjaus indeksai sumenko po 0,1 proc. Manilos ir Džakartos indeksai smuko po 0,4 proc. Singapūro akcijų indeksas padidėjo 0,5 proc., o Velingtono - ūgtelėjo 0,6 proc.

Federalinis atsargų bankas (FED) paskelbė savo kovo mėnesio susitikimo protokolą, kuris padidino lūkesčius, kad palūkanų normos šiemet nebus keliamos, nes atkreipiamas dėmesys į Jungtinių Valstijų ekonomikai kylančias išorės grėsmes.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)