Tačiau buvęs Sausio 13-osios įvykių parlamento gynėjas Č. Jezerskas teigia, kad teisus yra Vytautas Bakas, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas, keldamas klausimą dėl atsakymų apie generolo J. Žuko susitikimą su Lietuvos verslo konfederacijos prezidentu Valdu Sutkumi ir kandidatu į prezidentus Gitanu Nausėda.

„Čia esmė yra ne tai, kad susitiko, o su kuo susitiko ir ką kalbėjo. Bakas yra teisus – atsakymai, apie ką ten buvo kalbama, turi būti pateikti viešai. Aš, pažinodamas Žuką, neabejoju jo lojalumu ir padorumu, ir manau, kad čia tiesiog buvo situacija, kilusi ne generolo iniciatyva. Man klausimas yra vienas – tas ponas Sutkus, jis yra Nausėdos rinkimų štabo narys? Vadovas? Ne?! O pats Nausėda – kokiu klausimu pas kariuomenės vadą eina? Pasiklaust dėl saugumo? Turi kažkokių žinių apie pavojus?

Mes esame kariai. Šalies prezidentas yra vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas. Pabrėžiu, pareigas einantis prezidentas. Šiuo atveju ponas Nausėda susitikimo momentu dar net nebuvo ir kandidatas į prezidentus, o tik pretendentas į kandidatus. Ir tai labai svarbi aplinkybė, nes tik įstatymas suteikia kandidatams tam tikras teises, taip pat – ir gauti iš valstybės institucijų tam tikrą informaciją, kuri nėra slapta.

Jeigu pats Nausėda ar kuris iš jo rinkimų štabo oficialių asmenų būtų kreipęsis į kariuomenės vadą dėl susitikimo – nematau tame nieko blogo. Į kariuomenės vadą gali kreiptis kiekvienas Lietuvos gyventojas, jei mato tam reikalą. Yra tvarka gyventojų priėmimui, yra patvirtinta tokių susitikimų protokolavimas ir kita. Jei pats vienas kandidatas būtų kreipęsis – nieko blogo tame nebūtų, galgi jam reikalinga tam tikra informacija jo rinkiminės programos rašymui, tarkime. Bet kai einama per visokius tarpininkus – čia jau blogai“, – į prašymą įvertinti susitikimą atsakė Č. Jezerskas.

Anot pašnekovo, statutinės institucijos, kokiomis Lietuvoje yra kariuomenė, STT, FNTT, VSD ir kitos žinybos, aiškiai yra depolitizuotos ir bandymai įtraukti jas į politikos procesus neturi būti toleruojami.

„Vienareikšmiai – ne. Yra Statutas, yra vidaus reglamentas, kur aiškiai nurodyta – jokių rinkiminių agitacijų, jokių plakatų, jokių važinėjimų kandidatams per dalinius ir kt. Kaip šiuo atveju vertinti? O gal ten, pavyzdžiui, buvo prašoma generolo kažkokios pagalbos – leisti kandidatui lankytis daliniuose ar panašiai, ir žadėta vėliau kažkaip atsilyginti? Iš kur mums dabar žinoti, kad nebuvo kalbėta?
Atsakymai, apie ką ten buvo kalbama, turi būti pateikti viešai. Aš, pažinodamas Žuką, neabejoju jo lojalumu ir padorumu, ir manau, kad čia tiesiog buvo situacija, kilusi ne generolo iniciatyva.
Č. Jezerskas

Tada – o ar nebuvo galima tos informacijos, apie kurią esą buvo kalbėta, rasti viešoje erdvėje? Nes juk kitokios informacijos tu negali dalinti kiekvienam kairėn ir dešinėn. Pretendentas į kandidatus negali užduoti kariuomenės vadui tokių klausimų kaip kandidatas į prezidentus. Kita vertus, jeigu tokia situacija man – paskambina kandidatas į prezidentus ir sako, kad nori susitikti. Aš, atvirai sakau, nežinočiau kaip atsisakyti susitikimo“, – teigia Č. Jezerskas.

Pasak Č. Jezersko, Seimo narys V. Bakas, keldamas klausimą dėl G. Nausėdos palydovo ir tarpininko tokiam susitikimui, yra teisus.

„Čia ponas Bakas yra ne joks kito kandidato atstovas, o šiuo atveju – Seimo komiteto pirmininkas. Ir svarbaus komiteto. Todėl šitoj vietoj nereiktų interpretuoti. Ponas Sutkus šiuo atveju tiesiog pasinaudojo faktu, kad Žuką pažįsta dar nuo Kauno laikų, savanorių laikų. Mane stebina, kam reikėjo tarpininkų, kai ponas Nausėda galėjo ir pats paskambinti kariuomenės vadui, užsiregistruoti priėmimui kaip eilinis gyventojas ar kaip kandidatas rinkimuose, ir nebūtų buvę tokių situacijų, kurios dabar yra nemalonios nei vienam iš jų dalyvių. Nes dar jei Sutkus būtų kažkoks Nausėdos komandos narys, gal galima būtų pateisinti, tačiau tik ne dabar“, – sakė Č. Jezerskas.

DELFI primena, kad Seimo NSGK pirmininkas V. Bakas yra ir kandidato į prezidentus Sauliaus Skvernelio rinkimų štabo vadovas.