Palaikymą V. Žukui šalies vadovė išreiškė po jo paaiškinimų, jog su kandidatu į prezidentus Gitanu Nausėda susitiko tarpininkaujant senam pažįstamam, verslo konfederacijos vadovui Valdui Sutkui.

„Kariuomenės vadu generolu leitenantu Vytautu Žuku prezidentė pasitiki“, – D. Grybauskaitės komentarą perdavė jos patarėjas žiniasklaidai Liudas Zakarevičius.

Plačiau šios situacijos D. Grybauskaitė nekomentuoja.

J. V. Žukas teigė su G. Nausėda susitikęs šiemet vasario 18 dieną ir aptaręs kariuomenės struktūrą, šaukimą, tarptautines operacijas, o šiam susitikimui tarpininkavęs V. Sutkus yra jo senas bičiulis.

„V. Sutkų aš pažįstu nuo 1990 metų kaip žaliaraištį savanorį. Tai jis prieš vasario 16 dieną paskambino ir pats paklausė, ar aš negalėčiau susitikti su kandidatu į prezidentus G. Nausėda. Sakau, kodėl ne?“, – antradienį BNS sakė generolas.

„Jis čia ne kaip verslininkas atėjo, o kaip senas pažįstamas, jis čia ir anksčiau lankėsi. Čia nebuvo kažkoks susitikimas kaimo turizmo sodyboje ar kažkokie susitarimai“, – pridūrė jis.

V. Sutkaus tarpininkavimas šiame susitikime užkliuvo prezidento posto siekiančiam premjerui Sauliui Skverneliui, kuris jį įvardino „įtakingu verslo lobistu, atstovaujančiu stambioms verslo įmonėms“.

Taip pat pirmadienį per debatus S. Skvernelis apkaltino G. Nausėdą pažeidus „teisinės valstybės konstitucinį principą, kariuomenės depolitizavimą“, kai paminėjo J. V. Žuką kaip potencialų savo patarėją.

Į prezidentus kandidatuojantis ekonomistas G. Nausėda apie J. V. Žuką kaip savo patarėją nacionalinio saugumo klausimais užsiminė dar praėjusią savaitę.

„Norėčiau labai, kad nacionalinio saugumo klausimais man patartų dabartinis kariuomenės vadas generolas Žukas ir tuo klausimu jau esame su juo kalbėję, tačiau šiandien aš negaliu pasakyti, kad jau yra šimtaprocentinis pritarimas ir sutarimas, kadangi, kaip jūs puikiai žinote, dar reikia tuos rinkimus laimėti“, – portalui delfi.lt sakė G. Nausėda.

Tąkart kariuomenės vado atstovas spaudai majoras Mindaugas Neimontas BNS patvirtino, kad J. V. Žukas tokio pasiūlymo sulaukė, tačiau sprendimus priims išėjęs į atsargą.

„Buvo kandidato į prezidentus toks pageidavimas išreikštas, bet Lietuvos kariuomenės vadas patvirtino, kad apie tai kalbėti anksti ir jis gali tokius pasiūlymus svarstyti tik išėjęs į atsargą“, – teigė karininkas.

J. V. Žuko kadencija baigiasi šių metų liepą.