„Ramūno Karbauskio išsakyti komentarai patvirtina mūsų įžvalgas, kad klausimai, keliami dėl tarpbankinių palūkanų normos VILIBOR skaičiavimo metodikos, yra politinio proceso, o ne siekio užtikrinti finansinį stabilumą bei teisingumą, dalis. Kitaip Seimo kultūros komiteto pirmininko susidomėjimo šia tema paaiškinti negalima. Lietuvos bankų asociacija ir šalyje veikiantys bankai nedalyvauja politiniuose procesuose. Galime tik pakviesti kaltinimais besisvaidančius politikus nustoti žaisti rinkėjų emocijomis ir atsakingoms institucijoms pateikti faktinių įrodymų“, - atsiųstame komentare teigia M. Zalatorius.

ELTA primena, kad R. Karbauskis trečiadienį „Žinių radijui“ sakė, jog Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininko Stasio Jakeliūno vadovaujama komisija siekia išsiaiškinti, kodėl Lietuva skolinosi tris kartus brangiau nei Latvija ir daugelis kitų valstybių.

„Yra įvardytas faktas, kad Lietuvai brangus skolinimasis kainavo 1,9 mlrd. papildomų palūkanų“, - sakė R. Karbauskis.

Jo teigimu, lyginant su aplinkinėmis šalimis ir kreditais, kuriuos gavo kitos šalys ir kurių palūkanos siekė iki 3 proc., Lietuva galėjo skolintis pigiau, tačiau, pasak jo, kažkas norėjo, kad būtų brangiai pasiskolinta iš komercinių bankų.

Tuo metu komentuodamas tarpbankinių palūkanų situaciją, R. Karbauskis sakė, kad bankai, pakeitę iš litų į eurus žmonių pasiimtus kreditus, kartu pakeitė ir banko maržą nuo 1 iki 3 proc.

„Jeigu žmonės nebūtų to darę, o būtų tik pasikeitę valiutas, tai šiandien mokėtų ne 3 proc., o 1 proc. bankinių palūkanų už kreditus ilgalaikiam būstui įsigyti“, - teigė R. Karbauskis.

Pasak jo, neoficialiais Lietuvos banko duomenimis, tai Lietuvos gyventojams papildomai kainavo 100 mln. eurų.

Vertindamas S. Jakeliūno išsakytą poziciją dėl galimybės kompensuoti žmonėms jų sumokėtas per dideles palūkanas, R. Karbauskis sakė, kad, jeigu patys žmonės, kurie mokėjo arba vis dar moka palūkanų galimas permokas, kreiptųsi į teismą, būtų įvertintos aplinkybės ir gali būti, kad tai būtų pripažinta apgavyste.

„Yra rimtų požymių, kad buvo specialiai manipuliuojama ir dirbtinai padidintos bankų maržos naudojantis ta manipuliacija“, - sakė R. Karbauskis.

Vis dėlto, pasak jo, šią situaciją turėtų spręsti ne politikai.

Tyrimą dėl krizės aplinkybių atlieka BFK. Jų išvadų pateikimas gali būti nukeltas iki spalio pabaigos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)