Vėjalandės šilagėlės jau džiugina Neries regioninio parko darbuotojus ir lankytojus. Direkcija šių gražių žiedų nuotraukomis dalinasi savo feisbuko paskyroje.


Kaip GRYNAS.lt pasakoja Neries regioninio parko viešųjų ryšių specialistė Karolina Želvė, Lietuvoje gali būti randamos 3 šilagėlių rūšys, bet tik vėjalandė šilagėlė įrašyta į Lietuvos raudonąją knygą. Šilagelės yra nepaprastai gražus ir dekoratyvus, ūksmės nemėgstantis augalas. Jas paprastai galima rasti sausuose pušynuose, pamiškėse, atviresniuose smėlėtuose šlaituose. Pietryčių Lietuvoje ji gana dažna, o kitur reta arba visai neaptinkama.

Ji tęsia, kad šiuo metu kai kuriose saulėtose Neries regioninio parko vietose jau galima rasti po kelis šimtus žydinčių gėlių, o kai kur jos dar tik dar dygsta ir skleidžiasi. Tačiau pašnekovė įspėja lankytojus, kad vėjalandės šilagėlės yra gražios, bet nuodingos gėlės, todėl jokiu būdu negalima jų skinti, rauti ar pan. Taip pat prašoma neniokoti ir kitų parke žydinčių gėlių, geriau jas palikti gamtoje ir jomis pasigrožėti.

„Grožėkimės, bet neskinkime ir neraukime jų. Visos augalo, vėjalandžių šilagėlių, dalys nuodingos. Sultys, patekusios ant akių, burnos gleivinės ar jautresnės odos, gali sukelti uždegimą. Tad ir dėl savo, ir dėl gėlių gerovės vėjalandėmis šilagelėmis grožėtis galima tik gyvomis ir augančiomis, o ne nuskintomis!“ – informuoja specialistė.