„Reikia ypatingai nekęsti savo tėvynės, kad į vieną sudėtingiausių politinių postų, kuriame reikia ir plataus geopolitinių sąsajų išmanymo ir stipraus gebėjimo sieti ekonominius ir politinius reiškinius, mokėjimo mąstyti bei argumentuoti, sugalvotum pasiųsti asmenį, tam absoliučiai nepasirengusį“, – Seime ketvirtadienį kalbėjo Seimo narė A. Maldeikienė, pati kandidatuojantį į EP su komitetu „Aušros Maldeikienės traukinys“.

Į tokią kritiką LVŽS lyderis Ramūnas Karbauskis reagavo teigdamas, kad tai priešrinkiminė kova ir neabejojo Š. Marčiulionio sugebėjimais. „Man atrodo, kad Aušra Maldeikienė kaip tiesiogiai suinteresuotas žmogus, kuri dalyvauja pati rinkimuose, rūpinasi, kaip susilpninti savo konkurentus. Čia interesų konfliktas akivaizdus ir jis netgi neslepiamas. Šioje situacijoje aišku, kad ji nusitaiko į tuos, kas, matyt, jai kelia didžiausią rūpestį“, – DELFI teigė R. Karbauskis ir pridūrė, kad rinkėjai supranta, kad žmogus iš prigimties neturi gebėjimų kažkam atstovauti, juos esą turi įgyti.

„Man gėda klausytis žmonių, kurie vardan politikos pradeda žeminti žmogų, kurį ne tik kad nežeminti, bet reiktų pasveikinti, kad jis eina į politiką. Mums reikia tokių žmonių, kurie savo gyvenime yra kažką padarę ir savo žinomumą gali panaudoti Lietuvos naudai Europoje“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Maldeikienė: telieka apeliuoti į tos politinės jėgos protą, jeigu toks ten dar rusena

„Jeigu tokį veiksmą atliktų kokia nors marginalinė partija, dar būtų galima suprasti, bet nebūtų galima pateisinti jokiu būdu. Tačiau, kai tokį politinį judesį atlieka politinė jėga, šiuo metu sudaranti valdančiosios daugumos branduolį, akivaizdu, kad kalbu apie Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos sprendimą Europos Parlamento rinkimų sąraše antru numeriu įrašyti žmogų, pavadinimu Šarūnas Marčiulionis, telieka apeliuoti į tos politinės jėgos protą, jeigu toks ten dar rusena“, – tvirtino A. Maldeikienė.

Seimo narės teigimu, kiti LVŽS nariai taip pat turėjo atkreipti dėmesį į tokį kandidatą ir pareikšti savo nuomonę: „Netikiu, kad ponas Karbauskis ir jo bendraminčiai savo tėvams ir vaikams operuoti kviečia asmenis, kurie niekada nesimokė medicinos. Man sunku suvokti, kaip akademiku prisistatyti drįstantis žmogus Eugenijus Jovaiša nesugeba pamatyti, kokio menkumo yra pono Marčiulionio aktualinis pajėgumas“.

Aušra Maldeikienė

Sprendimą į sąrašą įtraukti Š. Marčiulionį A. Maldeikienė vadina ambicijų tenkinimu. „Tačiau savo tautos likimą ir tarptautinės bendruomenės pagarbą Lietuvai šie žmonės aukoja savo ambicijoms tenkinti. Ir tai blogiau nei sąmoningai nužudyti savo tėvus, nes taip nužudoma tautos ateitis ir jos viltis gyventi laisvą demokratinį gyvenimą, – Seimo tribūnoje kalbėjo Seimo narė. – Nesu jaunas žmogus ir žinau, kaip lengvai dėl godulio, pigios garbės siekio, žmonės aukoja elementarų padorumą.“

Aušra Maldeikienė
Reikia ypatingai nekęsti savo tėvynės, kad į vieną sudėtingiausių politinių postų, kuriame reikia ir plataus geopolitinių sąsajų išmanymo ir stipraus gebėjimo sieti ekonominius ir politinius reiškinius, mokėjimo mąstyti bei argumentuoti, sugalvotum pasiųsti asmenį, tam absoliučiai nepasirengusį.

A. Maldeikienė išreiškė nepasitikėjimą Š. Marčiulionio tikimu tokioms pareigoms: „Netikiu, kad toks žmogus kaip Marčiulionis, kuris ne kartą spjaudė tautai į veidą, savo labai kentėjusiai tautai į veidą (mačiau jo išsidarkymą 1988 metais), ras jėgų savyje palikti vietą, kuriai jis netinka nei intelektualiai, nei moraliai“.

Parlamentarė kreipėsi į LVŽS su prašymu permąstyti savo sąrašą. „Vis dėlto valstiečių ir žaliųjų partijai siūlau dar kartą pamąstyti ir galbūt susigrąžinti šiokią tokią mąstančios ir skiepytos Lietuvos žmonių dalies pagarbą. Juolab, kad jūsų sąraše yra stiprių europinės politikos žinovų kaip ponas Egidijus Vareikis, dabar kažkodėl ištremtas į sąrašo pabaigą, – kalbėjo A. Maldeikienė, pažymėdama E. Vareikį, kuris šiuo metu į LVŽS kandidatų į EP sąraše yra paskutinėje – 22-oje vietoje. – Tuo metu, kai Europa stovi egzistencinėje kryžkelėje, panašių žmonių kaip Šarūnas Marčiulionis protegavimas į išskirtinai svarbias politines pareigas yra nusikalstamas veiksmas.“

Baigusi kalbą A. Maldeikienė teigė, kad visiems kolegoms Seimo nariams išsiųs Š. Marčiulionio kalbos stenogramą ir paragino pagalvoti: „Tikiuosi, kad dar turite sąžinės. Pagalvokite apie savo tautą“.

Karbauskis: ji žemina savo potencialų konkurentą

LVŽS lyderis Ramūnas Karbauskis DELFI teigė, kad A. Maldeikienės žodžius vertina kaip norą susilpninti savo konkurentus.

„Jei ji mano tai, ką ji sako, tokiu atveju nėra ko rūpintis. Rinkėjai tą turėtų irgi matyti. Suprantu viena – rinkėjai supranta, kad žmogus iš prigimties netusi visų savybių ir gebėjimų atstovauti kažkam. Jis tuos gebėjimus ir patirtis įgyja. Todėl šioje situacijoje, manau, kad Šarūnas Marčiulionis, jeigu bus išrinktas, bus puikus europarlamentaras ir jo patirtys ir žinomumas europiniu kontekstu mūsų valstybei gali duoti daug naudos“, – kalbėjo R. Karbauskis.

LVŽS lyderis teigė, kad bendraudamas su Š. Marčiulioniu mato, kad jis būtų labai našus ir naudingas EP, jį netgi mato kaip savo srities lyderį: „Ką jis pats norėtų daryti, tai sporto ir jaunimo klausimai. Jis ne tik gali toje srityje būti labai našus ir daug duoti ir Lietuvai, ir Europai, bet jis gali būti net tos tos temos lyderiu. Nelabai įsivaizduoju, kas iš EP narių dar būtų tokio autoriteto ir tokio žinomumo kaip jis“.

Ramūnas Karbauskis
Šarūnas Marčiulionis, jeigu bus išrinktas, bus puikus europarlamentaras ir jo patirtys ir žinomumas europiniu kontekstu mūsų valstybei gali duoti daug naudos.

Ekonomistės kritiką R. Karbauskis vertino teigdamas, kad ne visi gali išmanyti ekonomiką. „Suprantu, kad jam sunkiau kalbėti apie ekonomiką. Ir Maldeikienė bet kokiu atveju jam pirmiausia užduotų klausimus apie ekonomiką, bet EP, kaip ir Lietuvos parlamentas, nėra toks jau siauras. Žmogus, kuris gali būti puikus ekonomistas, gali tiesiog nenutuokti, pavyzdžiui, apie tam tikrus dalykus, kurie yra sveikatos apsaugos srityje ar kažkur kitur“, – tvirtino parlamentaras.

Viešai Seimo salėje išsakytą kritiką LVŽS EP sąrašo kandidatui R. Karbauskis vadino tiesiog nekorektiška. „Šiuo metu man atrodo, kad tai labai nekorektiška. Nes ji žemina savo potencialų konkurentą, galimą konkurentą, – kalbėjo R. Karbauskis ir pridūrė, kad EP itin svarbu turėti kuo įvairesnių sričių atstovų. – Jei jie bus su skirtingomis patirtimis, tai bus mūsų stiprybė. Lietuvos išskirtinumas.“

Ramūnas Karbauskis

R. Karbauskis teigė, kad jei A. Maldeikienė laimėtų mandatą Europos Parlamente, jo nuomone, nebūtų išskirtinė. „Ji netaptų išskirtinė savo gebėjimais, žinojimu ir taip toliau. O būtent Šarūnas Marčiulionis ir taptų tuo išskirtiniu žmogumi savo srityje, – tvirtino LVŽS lyderis ir palygino legendinį krepšininką su Seimo nariu Virgilijumi Alekna. – Ar pasakysime, kad Alekna yra blogas Seimo narys? Jis galbūt nežino tų temų, kurias žino Maldeikienė, bet žmogus parlamente neturi žinoti visko.“

„Tikrai nemanau, kad ji blogesnė už kažkurį kitą. Visi mes turime savo minusų ir savo pliusų. Bet tai labai keistas pareiškimas, žeminantis žmogų, kuris yra padaręs tiek daug, kad reiktų patylėti“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Jis sukritikavo ir A. Maldeikienės pabrėžtą trisdešimties metų senumo Š. Marčiulionio pareiškimą. LVŽS lyderis tvirtino, kad „reiktų poniai įsigilinti į istoriją ir suprasti, kad kai dvidešimt kelių metų vaikiną prievarta nuveda į kažkokį renginį ir duoda jam popieriuką, kur jam pasako „paskaityk“, nes tu gali nepatekti į Sovietų sąjungos rinktinę tuo momentu, o jo visas gyvenimas yra krepšinis“.

Ramūnas Karbauskis
Tai labai keistas pareiškimas, žeminantis žmogų, kuris yra padaręs tiek daug, kad reiktų patylėti.

R. Karbauskis tvirtina, kad Š. Marčiulionis yra daug padaręs dėl Lietuvos: „Jis po prakaitu reklamavo Lietuvą NBA žaisdamas“.

Šarūnas Marčiulionis

LVŽS lyderis teigė, kad Š. Marčiulionis yra nusiteikęs darbui, tačiau pridūrė, kad jam pastaruoju metu kiek sunkiau duoti interviu, nes esą tiesiog buvo ilga pertrauka. „Jis to nedaręs daug metų. Bet manau, kad po trijų-keturių interviu pamatysite, kaip keisis patirtis, kurią įgyja žmogus, – kalbėjo R. Karbauskis. – Nereikia žeminti žmogaus, jei jis duodamas interviu atsako trumpiau nei įpratę atsakinėti Seimo nariai.“

Anksčiau kalbintas Š. Marčiulionis teigė, kad jei patektų į EP, siektų inicijuoti naujo komiteto steigimą. Tą patį pakartojo ir su DELFI bendraudamas R. Karbauskis. „Šarūnas Marčiulionis yra tos idėjos iniciatorius – kad atsirastų EP jaunimo ir sporto komitetas. Tokio iš viso dabar nėra“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (450)