Mūsų šalyje atsiranda galimybė pasiekti tokius pačius rezultatus gelbėjant žmonių gyvybes, tačiau to pasiekti galėsime tik padedami vieni kitiems, rašoma Jaunųjų gydytojų asociacijos (JGA) pranešime spaudai.

Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos stoties direktoriaus pavaduotoja medicinai, gydytoja Ilona Kajokaitė:

„Kauno mieste mūsų pajėgos per metus vyksta maždaug į tris šimtus gaivinimo atvejų. Maždaug 30 proc. šių pacientų pavyksta atstatyti širdies darbą ir nugabenti iki gydymo įstaigos, tačiau savo kojomis iš jos išeina kur kas mažesnė dalis. Efektyvus pagalbos teikimas ištikus staigiai mirčiai yra susijęs su labai daug elementų.

Gaivinimas

Iš mūsų patirties, apie 50 proc. širdies sustojimo atvejų, aplinkiniai nukentėjusiajam teikia pagalbą iki GMP atvykimo. Labai džiugu, kad viešose vietose dažniau atsiranda asmenų, apmokytų kokybiškai teikti pradinį gaivinimą (jų dar tikrai nėra pakankamai!) – tai ženkliai pagerina rezultatus. Kuomet staigi mirtis ištinka namuose, o tai įvyksta apie 70 proc. procentų atvejų, GMP dispečeriams kartais dar tenka įkalbinėti artimuosius pradėti gaivinimo veiksmus.

Dažnai dispečerinėse dirbantiems specialistams prireikia ne tik medicininių žinių, bet ir psichologinių įgūdžių. Todėl ir yra labai svarbu, jog pagalbą iškvietęs asmuo iškart susisiektų su tinkamai paruoštu GMP dispečeriu. Žmogus kitame telefono gale nėra tiesiog informacijos priėmėjas, tai – kvalifikuotas medikas, kuris vadovaujasi tarptautiniais kokybės standartais ir išmaniosiomis technologijomis. Būtent tai, kokiais standartais ir sprendimais vadovaujasi skirtingos dispečerinės nulemia gaivinimo rezultatus skirtinguose regionuose.


Tačiau, kad ir kokia svarbi yra kvalifikuota medicininė pagalba širdies sustojimo atveju, esminis komponentas vadinamojoje išgyvenimo grandinėje yra bendruomenės atsakas. Mūsų GMP stotis jau daug metų veda gaivinimo mokymus įvairiose įstaigose. Visais atvejais, kuomet pavyksta išgelbėti žmogaus gyvybę, akcentuojame, koks svarbus yra aplinkinių pasiruošimas bei greitai prieinamas širdies defibriliatorius (elektrošokas). Realybė yra tokia, jog GMP pajėgos į įvykio vietą atvyksta vidutiniškai per 8-10 min., o geriausi rezultatai pasiekiami pradinį gaivinimą pradėjus per pirmąsias minutes po širdies sustojimo. Visuomet šalia turėti pagalbą galintį suteikti mediką nėra realu, tačiau sustiprinti bendruomenes galime.

Mūsų visų tikslas – išsaugoti bei puoselėti žmogaus gyvybe ir sveikatą. Tik dirbdami kartu pasieksime tokių rezultatų, kuriais galėtume didžiuotis.“

Defibriliatorius parduotuvėje

LSMU ligoninės Kauno Klinikų skubios pagalbos skyriaus gydytoja anesteziologė-reanimatologė Aida Mankutė:

„Mūsų skyriuje beveik kasdien teikiame pagalbą pacientams, atgaivintiems po staigaus širdies sustojimo. Dažnai tai – darbingo amžiaus asmenys, kurių, deja, tik nedidelė dalis grįžta į pilnavertį gyvenimą. Pagrindinė problema – per vėlai suteikta pagalba įvykio vietoje. Netaikant gaivinimo veiksmų, negrįžtama žūtis prasideda po 4-5 minučių. Su kiekviena minute šansai išgyventi sumažėja apie 10 procentų.

Labai svarbu atpažinti staigią mirtį ir nedelsiant kviesti pagalbą, skambinant telefonu 033. Taip esame iškart sujungiami su tinkamai paruoštu medicinos specialistu, kuris mums gali padėti toliau teikti gaivinimo veiksmus.

Staigi mirtis retai įvyksta medikų akivaizdoje. Dažniausiai tai atsitinka namuose ar kitoje vietoje už ligoninės ribų. Net keturiais iš penkių staigios mirties atvejų šalia nukentėjusio būna kiti žmonės. Vadinasi, kiekvieno mūsų gyvybė yra visuomenės rankose. Kadangi kiekviena minutė yra gyvybiškai svarbi, aplinkiniams laiku pradėjus pradinį gaivinimą ir iškvietus GMP, nukentėjusiojo tikimybė išgyventi stipriai padidėja (keturis kartus).

GMP pajėgos Lietuvoje, kaip ir kitose Europos šalyse į įvykio vietą vidutiniškai atvyksta per 12 minučių. Remiantis gerąją kitų šalių patirtimi, Lietuvoje nuo šių metų kovo mėnesio pradeda veikti pirmosios pagalbos teikėjų tinklas. Tai – sprendimas, kuris į vientisą sistemą sujungia GMP dispečerius, pradinį gaivinimą mokančius teikti aplinkinius bei širdies defibriliatorius (elektrošokus). GMP dispečeris išmaniojo telefono programėlės AED Alert pagalba informuoja pagalbos teikėjus apie netoliese įvykusią klinikinę mirtį, padeda jam pasiekti nelaimės vietą ir taip nukentėjęs asmuo sulaukia pagalbos dar prieš atvykstant medikams.

Šio tinklo atsiradimas leis užtikrinti greitą ir efektyvią pagalbą gelbėjant gyvybes. Jeigu ši sistema veiks pilnu pajėgumu, asmenys po širdies sustojimo pagalbos sulauks greičiau nei atvyksta GMP pajėgos, o tai leis ir mums, medikams ligoninėse, pagerinti žmonių išgyvenamumą net keliasdešimt kartų.“

#SaugiLietuvosŠirdis - tai jaunųjų medikų projekto “Auksinės minutės” iniciatyva Kėdainiuose, Lietuvos širdyje, sukurti saugiausią bendruomenę mūsų šalyje. Visą balandžio mėnesį kviečiame kėdainiečius į pradinio gaivinimo mokymus, kurie vyksta savaitgaliais Suaugusiųjų ir jaunimo mokymo centre. Šia iniciatyva siekiame kokybiškai ir praktiškai mokyti kėdainiečius pradinio gaivinimo. Taip pat siūlome kiekvienam pritarti mūsų sukurtai peticijai, kad miestas įsigytų pakankamą kiekį defibriliatorių (elektrošokų). Norime susidūrimui su staigia mirtimi parengti bent dešimt procentų miesto gyventojų, ir taip sukurti neabejingos, saugios miesto bendruomenės pavyzdį mūsų šalyje. Daugiau informacijos apie iniciatyvą - www.isgelbekgyvybe.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją