ECB įstatymų leidėjai renkasi Frankfurte prieš vakare įvyksiantį Bendrijos lyderių susitikimą Briuselyje, kuriame bus sprendžiama, ar užtikrinti Jungtinei Karalystei antrą pasitraukimo termino atidėjimą, kad būtų išvengta išstojimo be susitarimo penktadienį.

Didžiosios Britanijos premjerė Theresa May turi pristatyti patikimą planą susitarimui susiskaldžiusiame Londono parlamente „prastumti“ ir pasitraukimo terminui pratęsti, antradienį teigė pagrindinis Briuselio derybininkas Michelis Barnier.

Frankfurte centrinis bankas tvirtina, kad „Brexit“ be susitarimo gali sukelti finansų rinkų suirutę ir toliau kenkti lėtam euro zonos ekonomikos augimui.

Kitos grėsmės taip pat mažina pasitikėjimą ir aktyvumą euro zonoje, įskaitant Jungtinių Valstijų ir Kinijos prekybos ginčą bei Vašingtono grasinimus griežtais tarifais Europos prekėms.

ECB prezidentas Mario'ius Draghis turėtų pakartoti savo ekonominių sąlygų analizę ir įvertinti grėsmes euro zonos ūkio plėtrai.

Turint galvoje debesis, kurie temdo euro zonos perspektyvas, ECB turėtų įvertinti turimas priemones ekonominiams gaisrams gesinti.

Balandžio ECB susitikimas buvo atidėtas dienai, kad būtų išvengta susidūrimo su Tarptautinio valiutos fondo (TVF) susitikimu.

Vašingtone įsikūręs TVF antradienį sumažino euro zonos ekonomikos augimo prognozes. 2019 metams plėtros prognozė apkarpyta iki 1,3 proc. ir yra šiek tiek didesnė už ECB 1,1 proc. vertinimą.

Didžiausios sulėtėjimo kaltininkės yra Vokietija ir Italija, nes nuo eksporto priklausoma Vokietijos ekonomika susiduria su pasaulinės prekybos nuosmukiu, o Italijos ūkis stagnuoja dėl aukšto skolos lygio ir vangios vidaus paklausos.

„Monetarinė politika turėtų išlikti pritaikyta euro zonai, o tikslas būtų kilstelėti infliaciją iš dabartinio lygio, kuris yra „gerokai žemiau tikslo“, - savo ketvirčio prognozėje įspėjo TVF.

Euro zonos centrinio banko atstovai praėjusį mėnesį taip pat sumažino kainų augimo prognozes ir tikisi infliacijos augimo nuo vos 1,2 proc. šiais metais iki 1,6 proc. 2021-aisiais. Tai neatitinka 2,0 proc. artimo ECB tikslo.

Tačiau „daugėja atsigavimo ženklų“, o TVF 2020 metais taip pat tikisi verslo aktyvumo paspartėjimo.

M. Draghis turėtų priminti rinkoms, kad centrinis bankas vis dar turi instrumentų, galinčių paskatinti ekonomikos augimą, jeigu paveikslas taps dar niūresnis.

„Jeigu ekonomika ir toliau nuvils, iniciatyva skolintis galėtų būti dosnesnė“, - teigia „Nomura“ banko ekonomistai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)