Talibanas nedalyvaus Loja Džirgoje“, – Irano žiniasklaidai sakė radikalaus judėjimo atstovas spaudai Zabihullah Mujahidas po to, kai buvo pranešta, kad Afganistano vyriausybė kvies talibų delegaciją į visuotinę asamblėją.

„Jei nepripažįstate Kabulo administracijos kaip vyriausybės, nesutinkate ir su tuo, ką ji daro“, – sakė Z. Mujahidas.

„Bet kokie žingsniai Loja Džirgos vardu amerikiečių okupacijos sąlygomis bus nulemti amerikiečių, todėl nematome tokios Loja Džirgos prasmės“, – pabrėžė talibų atstovas.

Anot jo, Talibanas bus pasirengęs vesti derybas su Kabulo vyriausybe tik tuo atveju, jeigu ji bus traktuojama ne kaip vyriausybė, o kaip viena iš šalies politinių grupių. Z. Mujahidas taip pat pridūrė, kad Talibanas nesiūlė ir neketina siūlyti formuoti laikinąją vyriausybę.

Dekretą sušaukti Loja Džirgą prieš kurį laiką pasirašė Afganistano prezidentas Ashrafas Ghani. Tąsyk jis pažymėjo, kad Afganistano valdžia nori taikos, ir paragino talibus drauge siekti šio tikslo.

Anot prezidento, vyriausybė jau ėmė rengti šalies vystymo planus, kuriuos bus galima pradėti įgyvendinti nutraukus kovos veiksmus.

„Turime sukurti mechanizmą, kaip integruoti talibus į visuomenę“, – kalbėjo prezidentas.

Loja Džirga yra Afganistano genčių vyresniųjų, bendruomenių lyderių ir įtakingų politikų sueiga. Jos sprendimai yra patariamojo pobūdžio, tačiau turi įtakos formuojant valstybės politikos kursą.

Loja Džirga gali priimti sprendimus nepriklausomybės, nacionalinio suvereniteto ir teritorinės neliečiamybės klausimais, taip pat stebėti, kad būtų paisoma svarbiausių nacionalinių interesų.

Pastarąjį kartą Loja Džirga buvo susirinkusi 2013 metų lapkritį. Tąsyk ji patvirtino susitarimą su Vašingtonu, apibrėžusį JAV pajėgų Afganistane statusą.

Z. Mujahidas pranešė, kad talibų delegacija dalyvaus balandžio 14–15 dienomis Kataro sostinėje Dohoje vyksiančiame susitikime dėl Afganistano.

Kabulas savo ruožtu informavo, kad pasiųs savo atstovus „apsikeisti nuomonėmis“ su Talibano pareigūnais per derybas Dohoje.

Talibanas ir Afganistano opozicijos grupės vasarį dalyvavo panašiame susitikime Maskvoje. Afganistano prezidentūra vėliau pareiškė, kad tame susitikime priimta deklaracija neturi realios galios.