Mokslo ir enciklopedijų leidybos centro vadovas Rimantas Kareckas Eltai guodėsi, kad įstaiga išgali pasamdyti tik vieną puse etato dirbančią viešuosius pirkimus atliekančią darbuotoją. Ji esą viena nėra pajėgi ir pirkimus vykdyti, ir juos prižiūrėti.

Naujasis Ugdymo plėtotės centro vadovas Rimas Stankevičius pripažįsta, kad, pradėjęs vadovauti įstaigai, pats pamatė daug problemų, kurios įvardintos audito ataskaitoje. Pasak jo, yra sisteminių valdymo klaidų, kurios užprogramuotos ministerijos ir Vyriausybės sprendimais.

„Visur Švietimo ministerijai pavaldžių įstaigų vadovu dažniausiai turi būti pedagogas arba mokytojo kvalifikaciją turintis asmuo. Kam vadovui reikia būti pedagogu, kai nemokomi vaikai, aš nežinau. Tai lemia ir atlyginimo dydį, ir visa kita. Sakykime, aš esu teisininkas, aš irgi gaunu sumažintą atlyginimą“, – po susitikimo su ministru sakė R. Stankevičius.

Jis taip pat pripažino, kad dėl etatų ir atlyginimų sistemos ydingumo įstaiga negali samdyti reikiamų aukštos kvalifikacijos specialistų.

„Palyginimui: valytoja Ugdymo plėtotės centre gauna apie 450 eurų į rankas, tai teisininkas, baigęs šešerius metus studijas ir dirbantis, gauna 471 eurą, jeigu jis neturi bent dešimt metų patirties. Tai kas už tokius pinigus gali dirbti ir kaip galima užtikrinti kokybę. O didesnių atlyginimų neleidžia mokėti Vyriausybės nutarimas. Čia didelė problema, nes kai prasidėjo mūsų centre problemos, tai Teisės skyriui vadovavo Ūkio skyriaus vedėja ir panašiai, buvo vienas teisininkas, o per metus mes atliekame apie 700 pirkimų. Ir taip automatiškai užprogramuojamos visos problemos, nes nėra teisinio vertinimo, nėra sistemos, kai kontroliuojami privatūs interesai, kai proteguojamas arba dėl laiko stokos parenkamas tik vienas pirkėjas, kuris ir galimai, kaip audito ataskaitoje parašyta, sukelia įvairių klausimų“, – sakė R. Stankevičius.

Valstybės kontrolė savo ataskaitoje yra įvardijusi, kad viešųjų pirkimų sistemos efektyviam funkcionavimui, be kitų dalykų, didelę įtaką daro ir pirkimus planuojančių bei atliekančių darbuotojų gebėjimai. Valstybės kontrolė, atlikusi auditą, nustatė, kad Lietuvos perkančiosioms organizacijoms labai trūksta viešųjų pirkimų specialistų, turinčių įgūdžių ir kompetencijos tinkamai vykdyti viešuosius pirkimus.