Laidoje „DELFI diena“ Santaros klinikų neurologė Rūta Kaladytė Lokominienė papasakojo, kokia iš tiesų yra ši liga ir kokie pirmieji jos simptomai. Medikės teigimu, kai kurie simptomai gali progresuoti visą gyvenimą.

– Ar yra aišku, kas sukelia šią ligą? Ar tai yra tik paveldima liga?

– Nors yra vykdoma daug šios ligos tyrimų, tačiau net ir šiandien dar negalime įvardyti tikslios ligos priežasties. Žinome, kad liga vystosi todėl, kad susidaro nenormalus baltymas, kuris sukelia nervinių sistemos ląstelių žūtį. Viena iš priežasčių slypi žmogaus genetiniame kode, taip pat daugybė aplinkos faktorių gali turėti įtakos genetinio kodo apraiškoms. Liga vystoti dėl vidinių ir išorinių faktorių.

– Ar tiesa, kad antrinį parkinsonizmą gali sukelti net ir vaistai?

Rūta Kaladytė Lokominienė


– Yra Parkinsono liga, kurios metu susidaro tie baltymai. Ji turi tam tikrą evoliuciją, nes iš pradžių atsiranda tam tikri nemotoriniai simptomai: žmogui susilpnėja uoslė, gali sutrikti skonio pojūčiai, užkietėja viduriai, blogėja nuotaika, sutrinka miegas, sutrinka lytinė funkcija ir tik po to atsiranda kiti sutrikimai, pavyzdžiui, judėjimas sėdint vietoje, judesių sulėtėjimas, raumenų sukaustymas. Visi šie simptomai progresuoja visą gyvenimą. Gali būti panaši simptomatika, kurią sukelia kitos priežastys, pavyzdžiui, vaistai, galvos smegenų traumos, apsinuodijimai toksinėmis medžiagomis, kraujotakos sutrikimai, tačiau tai nėra Parkinsono liga. Jų eiga, prognozė, gydymas skiriasi.

– Ką žmogui daryti, jeigu jis patiria tokius simptomus?

– Taip, reikia kreiptis į gydytoją, jeigu jūsų šeimoje yra sergančių Parkinsono liga ir jums sutriko uoslė, atsirado nuolatinis vidurių užkietėjimas, jeigu jūs kalbate miego metu arba jautriai reaguojate į sapnus, blaškotės, jeigu kankina depresija, nerimas, tuomet irgi verta pasitarti su gydytoju. Tačiau jeigu atsirado drebėjimas, jeigu pajutote, kad sunkiau rašyti, rakinti duris, atlikti įprastus veiksmus, groti, spausdinti, tada negalima atidėlioti.

Rūta Kaladytė Lokominienė

Šiandien mes dar negalime sustabdyti ligos progresavimo, tačiau yra vaistai, kurie keičia ligos eigą. Vyksta klinikiniai tyrimai, kurie, tikimės, už kelių metų leis pasiūlyti pacientams laisvę nuo Parkinsono ligos.

– Ar simptomai pasireiškia tik vyresnio amžiaus žmonėms?

– Pagrindinis rizikos veiksnys – amžius. Žymiai dažniau ši liga diagnozuojama žmonėms, kuriems yra virš 55 metų. Tačiau šiandien jau žinoma, kad dar 10-15 metų anksčiau atsiranda kitų simptomų. Taigi ligos veidas pastaraisiais dešimtmečiais keičiasi – liga jaunėja. Net ir Lietuvoje turime atvejų, kai Parkinsono liga suserga 30-40 metų žmonės, net jaunesni.

Visą pokalbį žiūrėkite DELFI TV įraše.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)