97 metų Joe Bertony, vienas garsiausio Australijos pastato inžinierių, ranka užrašė 30 tūkst. atskirų lygčių, pagal kurias buvo sukurta atrama, statybų metu laikiusi betonines pastato „bures“.

„Bertony buvo nepaprastas žmogus, kuris bus prisimenamas kaip Sidnėjaus operos rūmų mobilios montavimo arkos išradėjas, – sakoma pastato vadovės Louise Herron pareiškime. – Šiuos apskaičiavimus patikrino vienintelis tuo metu Australijoje buvęs ir pakankamai pajėgumų tam turėjęs kompiuteris. Nebuvo rasta nė vienos klaidos.“

„Bertony buvo genijus. Be jo šios įspūdingos burės galėjo niekada nevirsti realybe“, – pridūrė L. Herron.

J. Bertony mirė sekmadienį savo namuose Sidnėjuje, pranešė laikraštis „The Sydney Morning Herald“.

Viduržemio jūros Korsikos saloje gimęs J. Bertony prisidėjo prie Prancūzijos karinio jūrų laivyno studijuoti karinio laivyno inžinerijos ir buvo užverbuotas šnipu, sako rašytoja Helen Pitt, parašiusi knygą apie Sidnėjaus operos rūmus.

Antrojo pasaulinio karo metais vokiečiai buvo du kartus sučiupę J. Bertony ir nusiuntę jį į koncentracijos stovyklas, bet jis abu kartus pabėgo, o vėliau Prancūzijos vyriausybė už jo veiksmus karo metais apdovanojo jį Karo kryžiumi, pridūrė H. Pitt.

1973-iaisiais atidaryti Operos rūmai vadinami didžiausiu turistų traukos centru Australijoje ir yra intensyviausiai dirbantis šalies scenos meno centras.