Taip M. Katinas sakė, komentuodamas tarp Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininko Stasio Jakeliūno ir Lietuvos banko vadovo Vito Vasiliausko prasidėjusį konfliktą dėl galimai blogos finansinių bendrovių kontrolės.

„Bet kokius klausimus, susijusius su įmonių patikimumu, šalies institucijos turėtų diskutuoti uždaruose formatuose, o ne viešuose, nebent tam (įtarimams dėl bendrovių veiklos. - ELTA) yra tikrai rimtų įrodymų“, - „Žinių radijo“ laidoje „Verslo pozicija“ kalbėjo M. Katinas.

Pasak jo, Centrinis šalies bankas, kaip institucija, yra svarbi valstybės įvaizdžiui, nes bet kuriai finansų įmonei, kuri ateina į šalį, yra svarbu suvokti, kad ši institucija yra gerai veikianti ir neturi nuomonėmis grįstų sprendimų. Pasak M. Katino, Lietuvos bankas yra labai vertinamas užsienio finansų ekspertų.

„Tarptautinio valiutos fondo ir Pasaulio banko ekspertai kviečia dabartinio centrinio banko ekspertus, darbuotojus ir valdybos narius kaip pavyzdį banko, kuris sukūrė fintech (finansinių technologijų. - ELTA) reguliavimo aplinką, iš kurios dabar mokosi visas pasaulis“, - teigė „Investuok Lietuvoje“ vadovas.

Pasak jo, tai, ką Lietuvos bankas (LB) sukūrė kartu su Finansų ministerija ir kitomis institucijomis fintech srityje, pasaulyje nuskambėjo kaip ryškus sėkmės pavyzdys.

ELTA primena, kad BFK atlieka tyrimą, kuriuo siekiama ištirti, kokią įtaką Lietuvos viešųjų finansų būklei 2009-2010 metais ir vėliau turėjo 2005-2008 metais vykdyta prociklinė biudžeto politika. Parlamentinio tyrimo metu aiškintasi, ar krizės metu Vyriausybė turėjo galimybių skolintis iš tarptautinių institucijų pigiau, negu tai darė 2009-2012 metais. BFK taip pat tirta, kokią įtaką 2009-2010 metų krizei Lietuvoje turėjo šalyje veikiančių stambiųjų komercinių bankų skolinimo politika ir sprendimai.

S. Jakeliūnas teigia, kad V. Vasiliauskas visam LB kolektyvui menkinamai atsiliepė apie parlamentinį tyrimą, taip nuteikdamas prieš jį.

Be to, S. Jakeliūno teigimu, LB, prižiūrėdamas finansų sektorių, per krizę esą neužtikrino, kad skolinęsi žmonės nepermokėtų dėl manipuliacijų VILIBOR indeksu, keičiant paskolų sutartis iš litų į eurus. Pasak S. Jakeliūno, pernai BFK kreipėsi į Lietuvos banką, klausdamas, ar buvo atlikti tyrimai dėl VILIBOR per krizę, o šiemet sausį gautas atsakymas, kad VILIBOR atitiko tuometinę tarptautinę praktiką. Dabar paaiškėjo, kad 2012 m. atliko tyrimą, kurioje rašyta apie galimas gyventojų „permokas“, S. Jakeliūno teigimu, Lietuvos banko vadovybė sąmoningai nuslėpė informaciją, kuri gali turėti esminės įtakos krizės supratimui ir gyventojų patirtos žalos įvertinimui.

V. Vasiliauskas sako, kad Lietuvos bankas visą laiką bendradarbiavo su komisija ir teikė informaciją. Tuo metu V. Vasiliausko retorika, kurią kritikavo Seimo BFK pirmininkas, pasak Lietuvos banko valdybos pirmininko, tebuvo jo nuomonė. LB taip pat teigia, kad 2012 metais parengtoje pažymoje dėl paskolų kainodaros trūkumų įvardyti permokėjimai skaičiuoti tik teoriškai, remiantis daugybe prielaidų.

BFK atliekamą tyrimą buvo planuojama baigti iki šių metų balandžio vidurio. BFK praėjusį trečiadienį nutarė Seimui siūlyti, kad krizės tyrimo išvadų pateikimas būtų nukeltas iki spalio pabaigos.

S. Jakeliūnas turi priekaištų ir dėl Jungtinės Karalystės startuolio „Revolut“. Europos centrinis bankas Lietuvos banko teikimu pernai gruodį išdavė „Revolut” specializuoto banko licenciją. „Revolut” Lietuvoje planuoja teikti indėlių ir paskolų paslaugas. S. Jakeliūnas yra kreipęsis į valstybės tarnybas dėl galimų „Revolut“ ryšių su Rusija. LB tuo metu teigė, kad S. Jakeliūno minima informacija buvo žinoma, potencialus investuotojas ilgai vertintas kompetentingų institucijų ir įvertintas kaip patikimas. Tuo metu S. Jakeliūnas sako, kad „Revolut“ yra netinkamas investuotojas.

Praėjusį trečiadienį BFK pritarė siūlymui Seimui kreiptis į komisiją, kuri dar kartą įvertintų „Revolut“ atitikimą nacionalinio saugumo interesams. Nutarimo projektą dėl kreipimosi S. Jakeliūnas parlamentarams turėtų pateikti ketvirtadienio Seimo posėdyje. Jei Seimas pritartų nutarimui, komisijos patikrinimas dėl „Revolut” bus atliekamas trečią kartą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)