„Aiškiai pareiškėme, kad esame nusistatę prieš Khalifos Haftaro pajėgų puolimą, ir raginame nedelsiant sustabdyti šias karines operacijas prieš Libijos sostinę“, – sakoma diplomatijos vadovo pranešime.

Nuo 2011 metų, kai buvo nuverstas ilgametis diktatorius Muammar al-Gaddafi, Libiją apėmė chaosas ir įsiplieskė aštri priešprieša tarp Tripolyje veikiančios vyriausybės ir Kh. Haftaro šalininkų šalies rytinėje dalyje.

Kh. Haftaras ketvirtadienį pasiuntė savo pajėgas užimti sostinės, dabar kontroliuojamos Jungtinių Tautų remiamos vienybės vyriausybės ir keleto kovotojų grupių. Sekmadienį į pietus nuo Tripolio vyko įnirtingi susirėmimai, per kuriuos Kh. Haftaro ir vyriausybės pajėgos apsikeitė aviacijos smūgiais.

Tačiau M. Pompeo pabrėžė, kad „Libijos konfliktas neturi karinio sprendinio“, ir paragino visas šalis „skubiai deeskaluoti padėtį“.

„Ši vienašališka karinė kampanija prieš Tripolį kelia pavojų civiliams ir blogina geresnės ateities visiems Libijos žmonėms perspektyvas“, – sakoma valstybės sekretoriaus pranešime.

„Jungtinės Valstijos kartu su mūsų tarptautiniais partneriais toliau spaudžia Libijos lyderius grįžti prie politinių derybų, tarpininkaujant JT generalinio sekretoriaus specialiajam atstovui Ghassanui Salame, – pridūrė M. Pompeo. – Politinis sprendinys yra vienintelis būdas suvienyti šalį ir visiems Libijos žmonėms suteikti saugumo, stabilumo ir klestėjimo planą.“

 Mike'as Pompeo

Įnirtingos kautynės

Vienybės vyriausybė nurodė, kad per kautynes žuvo 21 žmogus, o Jungtinės Tautos informavo, kad nebuvo „jokių paliaubų“, nors konflikto šalys buvo raginamos dviem valandoms sustabdyti susirėmimus, kad galėtų pasitraukti civiliai ir sužeistieji.

Kh. Haftaro puolimas gali peraugti į pilietinį karą ir vėl sužlugdyti trapias diplomatines pastangas rasti sprendinį Libijos problemoms.

Po pauzės naktį iš šeštadienio į sekmadienį įnirtingos kautynės piečiau Tripolio tarp Kh. Haftaro pajėgų, pasivadinusių Libijos nacionaline armija (LNA), ir Nacionalinės vienybės vyriausybės (NVV) vėl atsinaujino.

Susirėmimams vykstant kaimiškoje Rabos vietovėje ir sugriautame Tripolio tarptautiniame oro uoste NVV palaikančių pajėgų atstovas paskelbė, kad pradedamas atsakomasis puolimas.

Pulkininkas Mohamedas Gnounou sekmadienį žurnalistams sakė, kad vyriausybės pajėgos pradėjo operaciją „Pykčio ugnikalnis“, siekdamos „išvalyti visus Libijos miestus nuo agresoriaus ir neteisėtų pajėgų“, turėdamas omenyje Kh. Haftaro kovotojus.

LNA savo ruožtu pranešė surengusi pirmąjį aviacijos antskrydį prieš vieną Tripolio priemiestį ir ignoravo tarptautinius raginimus nutraukti ugnį.

Paliaubų viltis blėsta

NVV Sveikatos apsaugos ministerija sekmadienį nurodė, kad nuo kautynių pradžios mažiausiai 21 žmogus žuvo ir dar 27 buvo sužeisti, bet nepatikslino, ar tarp aukų esama civilių.

Kh. Haftaro pajėgos šeštadienį pranešė, kad žuvo 14 jų kovotojų, o Libijos Raudonojo Pusmėnulio organizacija informavo apie vieno savo gydytojų žūtį.

Gelbėjimo tarnybų atstovas Oussama Ali sakė, kad gelbėtojai „negalėjo įžengti“ į susirėmimų zonas.

JT misija Libijoje (UNSMIL) nurodė „tebesitikinti teigiamo atsakymo“ į savo ankstesnį raginimą nutraukti ugnį. Jos pasiūlytas dviejų valandų humanitarinių paliaubų laikotarpis praėjo susirėmimams tęsiantis.

JT Saugumo Taryba penktadienį paragino Kh. Haftaro pajėgas sustabdyti puolimą ir perspėjo, kad šie veiksmai gali dar labiau destabilizuoti Libiją.

Tačiau sekmadienį Rusija užblokavo pasiūlymą, kad Taryba priimtų oficialų pranešimą, sakė diplomatai. Maskva reikalavo, kad visos Libijos pajėgos būtų paragintos sustabdyti susirėmimus.

Maskva, taip pat Egiptas ir Jungtiniai Arabų Emyratai yra svarbūs Kh. Haftaro sąjungininkai.

JAV kariuomenė sekmadienį pranešė laikinai atitraukusi iš Libijos neįvardytą skaičių savo karių, „reaguojant į saugumo padėtį šalyje“.

„Užsitęsęs karas“

Pasak analitikų, Kh. Haftaro pozicijos sustiprėjo po keleto sėkmingų operacijų, per kurias į jo rankas perėjo visa Libijos rytinė dalis ir didžioji dalis pietų regiono.

Šis buvęs Muammaro al-Gaddafi kariuomenės feldmaršalas, dabar remiantis rytų Libijoje veikiančią administraciją, kuri yra NVV varžovė, tikėjosi staigiai užimti Tripolį.

Tačiau kai kurie ekspertai mano, kad jis apsiskaičiavo.

„Iki šiol Haftaro operacija dažniausiai nevykdavo kaip planuota, ir tai dabar paskatino vakarų Libijos pajėgas prieš jį susitelkti“, – sakė analitikas Wolframas Lacheris, dirbantis Vokietijos tarptautinių ir saugumo reikalų institute.

„Dabar jis susidūrė su užsitęsusio karo į pietus nuo Tripolio arba lemiamo pralaimėjimo perspektyva“, – pridūrė W. Lacheris.

Kh. Haftaro puolimas prasidėjo ketvirtadienį Libijoje viešint JT generaliniam sekretoriui Antonio Guterresui. Šis vizitas buvo surengtas prieš planuojamą JT remiamą konfernciją, kurios tikslas – suvienyti besivaidijančias Libijos stovyklas ir atverti kelią rinkimams.

JT pasiuntinys Gh. Salame tvirtino, kad JT lieka „pasiryžusios“ surengti balandžio 14–16 dienomis turinčią vykti konferenciją.