Manoma, kad lankytojų izoliuotoje Šiaurės Korėjoje pagausėjo dėl sumažėjusios įtampos.

Kasmetinis maratonas, rengiamas minint Šiaurės Korėjos įkūrėjo Kim Il Sungo (Kim Ir Seno) gimimo 1912 metais metines, yra svarbus Šiaurės Korėjos turizmo kalendoriaus renginys, kurio metu suteikiama galimybė prasibėgti itin kontroliuojamo miesto gatvėmis.

Šiemet renginyje dalyvauja apie 950 vakariečių, palyginti su maždaug 450 pernai, kai užsieniečių skaičius buvo gerokai sumažėjęs, skelbia vietos turizmo rinkos lyderė „Koryo Tours“.

Tokie duomenys rodo, kad maratono dalyvių vakariečių skaičius beveik pasiekė buvusįjį 2017 metais, tai yra dar prieš padidėjant įtampai, kurią sukėlė Pchenjano įvykdyta virtinė raketų paleidimų, ir prieš tai, kai Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) ir JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) apsikeitė abipusiais grasinimais ir asmeniniais įžeidimais.

2017 metais Vašingtonas taip pat uždraudė savo piliečiams lankytis Šiaurės Korėjoje po to, kai čia buvo įkalintas propagandinį plakatą mėginęs pavogti amerikietis studentas Otto Warmbier (Otas Varmbjė), kuris, praėjus vos kelioms dienoms po paleidimo, mirė ištiktas paslaptingos komos.

Vėliau tokius draudimus įvedė dar kelios šalys. Tai ir dar keli veiksniai sudavė skaudų smūgį Šiaurės Korėjos turizmo sektoriui.

Nors JAV draudimas vis dar galioja, dalyvauti Šiaurės Korėjos maratone šiemet užsiregistravo daugiau vakariečių.

„Kadangi politinė įtampa sumažėjo, paklausa turizmo sektoriuje padidėjo, – sakė kitos turizmo bendrovės, „Uri Tours“, direktorius Elliottas Daviesas (Eliotas Deivisas). – Galima tiesiogiai susieti šiuos įvykius.“

Šiaurės Korėjoje daugiausia lankosi kinų turistai. Taip pat per metus čia apsilanko ir maždaug 5 tūkst. vakariečių, iš kurių maždaug 20 proc. sudaro amerikiečiai. Žmonės ieško unikalių nuotykių vienoje uždariausių pasaulio šalių.

„Noriu pats patirti gyvenimą Šiaurės Korėjoje ir pamatyti, ar tai yra panašu į tai, ką rodo per televiziją, ar ne“, – sakė 34 metų makedonas Angelis Arnaudovas.

Trečią kartą Pchenjano maratone dalyvaujanti australė verslininkė Jasmine Barrett (Džezmin Baret) sakė: „Vis sugrįžtu čia, nes man labai patinka matyti šypsenas vaikų veiduose. Tikrai rekomenduočiau atvykti ir kitiems, nes tai yra puikus būdas pamatyti miestą ir čia gyvenančius žmonės.“