Šis žingsnis buvo atliktas praėjus dviem dienom po derybų, kuriomis buvo siekiama išspręsti jau ne vieną gyvybę nusinešusią metus trunkančią politinę krizę, pabaigos. Nuo vasario 27 dienos panašus režimas skirtas jau 250 opozicijos veikėjų.

Mėnesį trukusios vyriausybės ir opozicinio Piliečių aljanso derybos baigėsi vėlų trečiadienį, taip ir nepasiekus susitarimo dėl politinių reformų krizės krečiamoje Centrinės Amerikos šalyje.

72 metų prezidentas Danielis Ortega, kadaise buvęs partizanų lyderis, atsisakė atsistatydinti, kad šiemet būtų galima surengti pirmalaikius rinkimus, nors tai yra pagrindinis opozicijos reikalavimas, iškeltas daugiau nei 300 žmonių žuvus per ne vieną mėnesį trunkančius protestus prieš prezidento valdymą.

Pabūgusi Jungtinių Valstijų ir Europos Sąjungos sankcijų grėsmės, vyriausybė kovo 20 dieną įsipareigojo per 90 dienų paleisti visus politinius kalinius. Paleidimo operaciją prižiūrės Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus komitetas.

Visgi organizacija pareiškė, kad „nedalyvavo paskelbtame 50 asmenų paleidime“, – pareiškė organizacijos atstovas Alberto Cabezasas.

Ketvirtadienį Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus komitetas susitiko su abiem šalimis, kad galėtų suderinti įkalintų opozicijos narių sąrašus.

Opozicijos skaičiavimu, šiurkščiai malšinant prieš metus prasidėjusius protestus buvo įkalinta daugiau nei 800 žmonių. Vyriausybė tvirtina, kad sulaikyta 350 asmenų.

Vyriausybė pareiškė, kad penktadienio žingsnis yra geros valios ženklas, rodantis vyriausybės įsipareigojimą laikytis taikaus proceso.

Tačiau A. Cabezasas pažymėjo, kad Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus komitetas vis dar „negali nustatyti datos ar terminų, kada šis procesas bus vykdomas“.

Penktadienio paleidimas buvo netikėtas ir patiems kaliniams, ir jų artimiesiems.

„Visada tikėjausi būti paleistas, bet kai atėjo laikas, nustebau“, – kalbėjo 35 metų psichologas Rogeris Martinezas.

Už ginklų ir sprogstamųjų medžiagų gamybą ir prekybą įkalintas vyras atliko devynis mėnesius iš keturių su puse metų bausmės, tačiau teigė vis dar nežinantis tikslių jo paleidimo sąlygų.