Krovinių apimtys iš Vietnamo, didžiausios „Robustos“ kavos gamintojos, šių metų balandį bei gegužę greičiausiai smuks, kaip skelbia šalies pagrindiniai eksportuotojai. Žemos kavos kainos pasauliniu mastu skatina ūkininkus kaupti užsiaugintas atsargas, o tai reiškia, kad smulkūs eksportuotojai neįvykdo sudarytų sutarčių arba vėluoja pristatyti pupeles klientams, pareiškė antros didžiausios šalies eksportuotojos „Simexco Daklak“ vykdomasis direktorius Le Tien Hungas.

„Jeigu vangūs ūkininkų pardavimai ir toliau tęsis, grupė eksportuotojų greičiausiai pritrūks atsargų savo sutartims įvykdyti, – kalbėjo kavos prekybos akcinė bendrovės „Quang Minh Coffee Trading JSC“ direktorius Phanas Hung Anhas. Ph.H. Anhas prognozuoja, kad jo įmonės eksporto apimtys šį sezoną, lyginant su ankstesniu, sumažės nuo 60 000 iki 45 000 tonų, nors kartu priduria kol kas turįs pakankamai atsargų užsakymams įvykdyti.

Kavos kainos per pastaruosius dvejus metus sumažėjo, nes pagrindinė jos tiekėja Brazilija, palaikoma valiutos nuvertėjimo, ir toliau didina pupelių gamybos apimtis. Tuo tarpu tokios gamintojos, kaip Kolumbija, Kosta Rika ir Peru, susiduriančios su didesnėmis sąnaudomis, patiria sunkumų, kainoms smukus žemiau vieno JAV dolerio už svarą.

Pupelių kaina šiuo metu Vietname nesiekia 33 000 dongų (1,42 JAV dolerio) už kilogramą, ir dauguma ūkininkų pristabdė pardavimus, teigia didžiausia šalies eksportuoja „Intimex Group“.

„Eksportuotojai nesudaro sutarčių ir neturi pupelių parduoti, – sakė „Intimex“ pirmininkas ir 20-ies didžiausių šalies kavos eksportuotojų klubo vadovas Do Ha Namas. Bendrovė greičiausiai neįvykdys šiems metams užsibrėžto tikslinio eksporto rodiklio, 520 000 tonų, sakė jis.

„Robusta“ kavos kainos Vietnamo kavos sostinėje, Dak Lake, ketvirtadienį siekė 32 500 dongų už kilogramą, ir buvo 13 proc. mažesnės nei prieš metus.

Tam, kad įsigytų pupelių ir įvykdytų pasirašytas sutartis, eksportuotojams tenka didinti pasiūlymo kainą, kurią moka ūkininkams, sakė „Simexco Daklak“ vykdomasis direktorius Le Tien Hungas.

Didesniems eksportuotojams galbūt ir pavyks įvykdyti savo sutartis šių metų balandį bei gegužę, bet jie vis tiek gali patirti nuostolių, teigia Le Thein Hungas; jo prognozėmis, įmonė eksporto apimtys šį sezoną, lyginant su ankstesniu sezonu, gali sumažėti nuo 98 000 iki 95 000 tonų.

Kavos eksportas iš Vietnamo šių metų kovą sumažėjo iki 160 000 tonų, iki 24 proc., mažesnio lygio nei tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, rodo Visuotinio statistikos biuro duomenys. Toks mėnesinis nuosmukis fiksuojamas trečią mėnesį iš eilės ir yra žemiausias kovo mėnesio lygis nuo 2017 metų. Vietnamas eksportavo 865 000 tonų kavos nuo šio sezono pradžios spalį, panašiai tiek pat, kiek per tą patį ankstesnio sezono laikotarpį, parodė duomenys.