Neseniai Lietuvoje Sveikatos ir grožio namų „Beža“ kvietimu viešėjęs ir pranešimus apie grožį bei sveikatą skaitęs japonų profesorius Yoshikazu Yonei papasakojo apie tai, kaip japonės suvokia grožį bei, kaip joms pavyksta jį išsaugoti senstant. Universaliomis taisyklėmis gali naudotis visi.

Anot profesoriaus, japonės savo išvaizda rūpinosi ir stengėsi atrodyti gražiai jau nuo seniausių laikų. Tiesa, iš pradžių dėmesį grožiui galėjo skirti tik turtingos ir kilmingos japonės, ir tik vėliau savo išvaizda rūpintis ėmė ne tik aukštuomenė, bet ir vidurinioji klasė.

Visais laikais Japonijoje didele vertybe buvo laikomi plaukai, todėl anot prof. Sh. Yonei, moterims ypač svarbus jų plaukų grožis. Japonės tiki, kad stiprūs, vešlūs, juodi plaukai yra moters grožio simbolis ir esybė. Taigi, plaukams prižiūrėti jos naudoja įvairiausius aliejus, skirtingas šukas, papuošimus.

Vis dėlto, pagrindinis principas, kurio laikosi japonės yra platesnis grožio suvokimas. Jų manymu, vidinis žmogaus pasaulis yra neatsiejamas nuo išorinio, todėl, kokie esame viduje – atsispindi mūsų išorėje.

Taigi, rūpindamosis savo išoriniu grožiu, japonės daug dėmesio skiria ir dvasiniam tobulėjimui bei intelekto lavinimui. „Jos daug mokosi apie meną, poeziją, mokosi šokti, dainuoti, groti instrumentais, komponuoti gėles, atlikti arbatos ceremoniją, stengiasi iš esmės puoselėti kultūrą. Yra daugybė mokyklų, kuriose specialiai to mokomąsi“, – sakė prof. Y. Yonei.

In ir jang bei penkių elementų teorija

Anot profesoriaus, mūsų kūną sudaro daugybė skirtingų sistemų, tačiau visada turime galvoti apie jų pusiausvyrą ir dermę.

„In ir Jang balansas yra moteriškumo ir vyriškumo pusiausvyra, teigiamos ir neigiamos savybės, išorė ir vidus. Visa tai turi derėti. Taigi, japonės jau nuo seno tiki, kad mūsų gražus vidus padaro ir mūsų išorę gražesnę.

Viską, kas yra šiame pasaulyje, reprezentuoja penki elementai: medis, ugnis, žemė, metalas ir vanduo. In ir Jang yra neigiamas ir teigiamas pradai. Labai svarbu, kad mūsų kūne būtų teigiamo ir neigiamo prado balansas ir derėtų tie penki elementai. Kalbant apie senėjimą, medis atspindi raumenų amžių, ugnis – kraujagyslių, žemė – neurologinį, metalas – hormonų, o vanduo – kaulų amžių. In ir Jang – išorę ir vidų. Ši penkių elementų teorija nėra mokslinė, ji remiasi žmonių patirtimi, gamtos stebėjimu ir metų laikų kaita. Japonijoje yra penki metų laikai ir kiekvienam jų priskiriamas elementas“, – pažymi profesorius.

Taigi, anot profesoriaus, jei nesirūpinsime vienu iš elementų bei In ir Jang pusiausvyra – sensime greičiau ir atrodysime prasčiau. Jo manymu, reikėtų rasti balansą ir rūpintis visomis organizmo sistemomis, palaikyti pusiausvyrą tarp rūpinimosi išore ir vidumi.

Rodydamas garsių ir dailiai senstančių japonių nuotraukas prof. Y. Yonei pabrėžė, kad labai svarbu, jog senėjimas būtų tolygus ir subalansuotas, kai visos organizmo sistemos sensta kartu ir harmoningai.

Kaip senti tolygiai? „Kai kažkuri kūno sistema sensta greičiau, ja mažiau rūpinamasi, pažeidžiama pusiausvyra. Pavyzdžiui, apleidžiame širdies ir kraujagyslių sistemą, tačiau jaučiame nemalonų pokytį visame kūne, nes kraujotakos funkcija yra aprūpinti kūną deguonimi ir reikiamomis medžiagomis, o kai tai tinkamai nevyksta – atsiranda disharmonija ir tuomet nesenstame nei gražiai, nei subalansuotai. Labai svarbu atrasti savo silpnąsias vietas ir jomis pasirūpinti.

Tą patį principą galite taikyti ir kalbant apie odos priežiūrą. Kiekvieno žmogaus oda sensta šiek tiek kitaip, tad labai svarbu atsižvelgti į individualią būklę. Kai kurios moterys kenčia nuo raukšlėjimosi, o kitoms pirmiausia oda labai sausėja arba vis labiau suglemba, dar kitoms atsiranda pigmentinių dėmių. Atkreipkite dėmesį, kaip labiausiai senėjimas reiškiasi jums, kur yra odos silpnybė ir pirmiausia dirbkite su tuo. Nuotraukose rodytų moterų paslaptis turbūt ir yra balanso palaikymas“, – sakė profesorius.

Anot jo, nedera pamiršti ir senų tiesų – kokybiškas miegas padeda odai atsinaujinti, naktį vyksta jos regenaracija. Sh. Yonei ragina nepraleisti pirmųjų požymių, rodančių silpnąją organizmo vietą ir ją stiprinti, tokiu būdu sensite dailiai ir palaipsniui.

„Nepamirškime, kad nuo senų senovės Japonijoje gerbiamas principas, jog vidinis grožis atsispindi mūsų išorėje“, – pranešimo pabaigoje priminė profesorius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)