Viena pagrindinių straipsnio gijų – nepasitikėjimas dabartine naujų politikų karta Lietuvoje. Suprasčiau, jei tai tikrai būtų žmonės iš visiškai kito – tarkim, pramogų – pasaulio. Tačiau jei kalbame apie žmones su europietiška patirtimi ir vakarietišku išsilavinimu, manau, mūsų politinė sistema tik laimėtų nuo jų palaipsnio įtraukimo į politiką.

Sąvoką „palaipsnis įtraukimas“ taikau ir sau. Nemanau, kad kandidatavimas Kėdainių rajono mero rinkimuose ir dalyvavimas penktu numeriu sąraše į EP yra kažkokie milžiniški šuoliai pradedančiam politikui.

Tuo labiau, kad tai neatsirado iš nieko: jau kelis metus aktyviai dalyvauju Kėdainių visuomeniniame gyvenime, ypač aplinkosaugos srityje – Zabieliškio sąvartyno plėtros stabdymas yra tik vienas pavyzdžių. Ir jei žinotumėt Kėdainių politikos ypatumus, kur dominuoja du blokai su savo stambaus verslo struktūromis ir savo žiniasklaida, tai gal taip atsainiai nežiūrėtumėt į trečios vietos pasiekimą. Tie „vargani“ 8 proc. visgi leido man aplenkti ir Darbo partijos, ir konservatorių, ir socdemų kandidatus į merus.

O kalbant apie EP, galiu pasakyti, kad turiu ilgametę darbo Europos Parlamente, Europos Komisijoje ir Regionų komitete patirtį. Su pagyrimu baigiau tarptautinių santykių magistro studijas britų Kento Universitete. ES labirintus pažįstu iš vidaus daug geriau nei nemaža dalis kitų kandidatų.

Jau dabar dirbu panašų darbą, ir esu gerai pasiruošusi būti produktyvi europarlamentarė nuo pat pirmos dienos. Siekčiau dirbti įtakingame ITRE komitete, kurį itin gerai pažįstu. Tikrai norėčiau parodyti, kad galima dirbti daugiau už kai kuriuos Lietuvos politikos veteranus, apie kurių darbą, arba tiksliau nedarbą, Europos Parlamente yra atskira kalba.

Apskritai, EP turėtų nustoti būti politikos dinozaurų prieglauda. EP yra ir gera starto aikštelė pradedantiems politikams – Hans-Gert Pöttering ir Martin Schulz yra geri to pavyzdžiai.

Manau, kad geriausia kombinacija EP rinkimuose yra šalia veteranų ir žinomų vardų į penketuką įtraukti ir bent vieną naujesnį veidą, ypač jei yra reikiama patirtis ir žinios. Manote, penkta vieta per aukšta ir ją reikėtų rezervuoti veteranams? Jūsų valia taip manyti, tačiau tikiuosi sutiksite, kad kitokia nuomonė irgi turi teisę egzistuoti.