„Kai prieš daugiau nei penkerius metus išvykau vasarai padirbėti JAV, sutikau lietuvę merginą, kurią įsimylėjau. Po kurio laiko atvykau mėnesiui į Lietuvą, paskui grįžau keliems mėnesiams atgal į Ekvadorą, bet galiausiai sugrįžau gyventi čia“, – tinklaraščiui Euroblogas.lt pasakoja vaikinas.
Pasak jo, vienintelis kelias, leidęs jam būti su mylimąja, tuo metu buvo persikraustymas į Lietuvą. Lietuvoje vaikinas ne tik studijavo, bet ir pradėjo kurti videoblogą apie savo įspūdžius gyvenant Lietuvoje.

Nors per visus metus Lietuvoje F. Sanchezui pavyko šiek tiek pakeliauti Europoje, didžiausią įspūdį jam paliko pernai laimėta „Road Trip Project“ programos kelionė. Projektas atrinko aštuonis laiminguosius, kurie mėnesį keliavo vienu iš keturių maršrutų.

„Konkurse dalyvavo apie 2 tūkst. dalyvių. Negalėjau patikėti, kad laimėjau, nes anketą užpildžiau neturėdamas didelių vilčių“, – prisiminė pašnekovas.

Greitai apie ekvadoriečio nuotykius Europoje galės išgirsti ir kai kurių mokyklų mokiniai. F. Sanchezas yra vienas iš svečių, kuriuos mokyklos gali pasikviesti ruošdamosios Europos egzaminui.

Papretenduoti pasikviesti pašnekovą į mokyklą ir sudalyvauti projekte „Pokalbis apie Europą su svečiu“ galima iki balandžio 8 d.

Didžiausias laimėjimas – nauji draugai

Atrinktas vienu iš „Road Trip Project“ dalyvių, F. Sanchezas sužinojo, kad keliaus Atlanto turu ir aplankys Portugaliją, Ispaniją, Prancūziją, Belgiją ir Olandiją. Nors į kiekvieną turą buvo atrinkta po du Europos gyventojus, komandą iš viso sudarė penki žmonės – du projekto laimėtojai, du operatoriai ir vienas logistiką organizuojantis asmuo.

„Kai kuriose iš aplankytų šalių jau buvau buvęs prieš tai. Tačiau kaip turistas buvau lankęsis sostinėse, todėl šis projektas ir labai sužavėjo. Sostines bandėme aplenkti, o vietoj jų lankėmės nedideliuose miesteliuose ar skirtinguose regionuose“, – pasakojo ekvadorietis.

Mėnesį užtrukusios kelionės metu F. Sanchezas su savo partnere iš Olandijos nuolat filmavosi ir pasakojo apie savo įspūdžius Europoje, o kartu aplankė ir daug skirtingų Europos Sąjungos finansuojamų projektų, kurių didžioji dalis buvo susijusi su ekologija ir tvarumu.

Ekvadorietis pasakojo, kad jį nustebino skirtingų projektų gausa, o labiausiai įsiminė Utrechto studentų Olandijoje projektas, kuriuo bandoma nustatyti, kur iš tiesų savo dienas baigia išmestas plastikas.
„Kitą labai įsiminusį projektą pamatėme Ispanijoje, kur yra tiriamos bangos, naudojamas bangų simuliatorius ir bandoma kurti saugesnius pastatus, kad jie atlaikytų cunamio bangas“, – prisiminė tinklaraščio Euroblogas.lt pašnekovas. Įspūdį projekto dalyviui paliko ir tyrimai, kaip išvalius nuotekų vandenį jį galima naudoti daržams ar žolei laistyti.

Psichologai atliko gerą darbą

Vieno mėnesio kelionės metu F. Sanchezą stebino ne tik pažintis su įvairiais projektais, bet ir patys žmonės. Ekvadorietis pasakojo pastebėjęs, kad pietų Europoje, Ispanijoje ir Portugalijoje, žmonės daug aktyvesni.

„Manau, kad įtaką jiems daro dažniau šviečianti saulė. Važiuojant į šiaurę sutikti žmonės taip pat buvo draugiški, bet jaučiasi pokytis jų temperamente. Žmonės lėtesni, ramesni“, – kalbėjo pašnekovas.
Kita vertus, Lietuvoje gyvenantis vaikinas teigė jaučiantis, kad Europa yra vieninga: „Čia turime laisvę keliauti be sienų. Jaučiu, kad Europa yra tapusi viena šalimi su skirtingais regionais. Taip, kultūriniai skirtumai yra, bet, manau, kad Europos Sąjunga pavertė visus draugais“.

Būtent didžiausiu laimėtos kelionės pasiekimu F. Sanchezas ir laiko naujus draugus, su kuriais praleido visą mėnesį.

„Keliaujant mėnesį su naujais žmonėmis rizikuoji, kad gali tiesiog jų nekęsti, kai tiek daug laiko praleidi kartu. Prieš išvykstant į kelionę ir formuojant komandas kalbėjome su psichologais. Jie rinko žmones pagal tai, ar komandai pavyks be problemų praleisti mėnesį kartu. Manau, kad darbą jie puikiai atliko, – džiaugėsi pašnekovas. – Tai, ką gavau kelionės metu keliaudamas per Europos šalis, neįkainojama, bet labiausiai dėkingas esu už naujus draugus“.

Ekvadorietis teigė, kad kelionės metu su dideliais iššūkiais nebuvo susidūręs, tačiau penkių žmonių komandai reikėjo atlikti labai daug darbų – nuolat kurti vaizdo klipus iš kelionės.

„Vieną dieną supratome, kad esame labai pavargę. Juk kasdien važiuodavome iš vienos vietos į kitą automobiliu, nuolat reikėjo filmuotis. Tačiau kai taip mums nutiko, organizatoriai leido vieną dieną tiesiog nieko neveikti. Mes visą dieną praleidome kartu bandydami geriau vienas su kitu susipažinti, o po tos laisvos dienos visa kelionė toliau buvo puiki“, – atviravo F. Sanchezas.