„Jaunus žmones turime skatinti keisti savo požiūrį į saugų eismą, įkvėpti juos būti kitokia karta – atsakinga už save ir kitus. Labai svarbu, kad jaunimas suprastų, jog saugumas kelyje bei aukšta eismo dalyvių kultūra priklauso nuo kiekvieno iš mūsų“, – sako susisiekimo ministras Rokas Masiulis.

Susisiekimo ministerija siekia keisti eismo dalyvių – pėsčiųjų, dviratininkų, vairuotojų – elgseną kelyje bei ugdyti aukštesnę vairavimo kultūrą ir atsargesnį pėsčiųjų elgesį. Diskusijoje „Kultūringas eismo dalyvis. Pradėkime nuo savęs“ automobilių bei motociklų sporto profesionalai, saugaus eismo ekspertai kvies jaunosios kartos atstovus pokyčius pradėti nuo savęs.

„Didžiausios bėdos kyla tada, kai nepatyręs žmogus prie vairo pradeda suvokti, kad „va – vairuoti jau moku“, tuomet pasipila skaudžios avarijos. Savikritika tokiose situacijose yra geriausias dalykas“, – teigia lenktynininkas Benediktas Vanagas.


„Teko rašyti apie atvejį, kai jaunuoliai nepagalvojo, kad yra stebimi kamerų, vaikėsi vienas kitą, traukė rankinį stabdį, gąsdino kitus eismo dalyvius, visa tai baigėsi teisių atėmimu ir didelėmis baudomis, tačiau man kyla klausimas ar iš tikrųjų taip turėtų elgtis kultūringas vairuotojas?“, – svarsto DELFI auto rubrikos redaktorė.

„Eidami kitoje pasaulio valstybėje, gatve ar lauko keliuku, nepažįstami žmonės pažvelgia vieni kitiems į akis, nusišypso, pasisveikina. Lietuvoje žmonės nulenkę galvas, prasilenkia tylėdami. Užsidarę metaliniame automobilio kėbule mes tampame dar uždaresni, nežiūrime vieni kitiems į akis, važiuodami darome bet ką, kelių eismo taisykles improvizuojame savitai, trukdydami ir kenkdami vieni kitiems. Pažvelkime vieni į kitus, pasisveikinkime su kaimynais, išvydę vairuotoją norintį įvažiuoti į pagrindinį kelią, pažvelkime jam į akis ir praleiskime, nebijokime akimis bendrauti su visais aplinkiniais žmonėmis – šaligatvyje, kaimo keliuke ar miesto eisme! Visuotinis akių kontaktas sumažins grūstis, sumažins avarijų kiekį“, – kalba žurnalistas Valdas Valiukevičius.

Diskusijoje dalyvauja motociklininkas, Dakaro dalyvis Arūnas Gelažninkas, lenktynininkas, daugkartinis Dakaro dalyvis Benediktas Vanagas, Lietuvos policijos kapelionas kun. Algirdas Toliatas, DELFI auto rubrikos redaktorė Dina Sergijenko, žurnalistas, rašytojas, keliautojas Valdas Valiukevičius, Lietuvos moksleivių sąjungos atstovė Justė Kavaliauskaitė. Diskusiją moderuos Timūras Augucevičius.

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje vyksiančią diskusiją „Kultūringas eismo dalyvis. Pradėkime nuo savęs“ balandžio 5 d., penktadienį, 10 val. bus galima stebėti tiesiogiai Susisiekimo ministerijos paskyroje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją