Rinkimų dieną P. Porošenka pareiškė, kad prieš antrą turą būtinai turi įvykti kandidatų į prezidentus debatai.
Trečiadienį V. Zelenskis išplatino vaizdo įrašą, kuriame patvirtino, kad yra pasiruošęs dalyvauti debatuose su savo priešininku P. Porošenka, tačiau iškėlė sąlygą, kad jie vyktų didžiausiame sostinėje Olimpiniame stadione.

„Kreipiuosi į Petro Porošenką, jūs mane kviečiate į debatus. Įsisvajojote, kad aš pabėgsiu, apsimesiu, kad negirdžiu – tikrai ne, čia jums ne 2014-ieji“, – pareiškė geriausiai pirmajame Ukrainos prezidento rinkimų ture pasirodęs V. Zelenskis.

Be to, V. Zelenskis P. Porošenkai debatų klausimu iškėlė sąlygų.

„Laukiu jūsų čia, olimpiniame Kijevo stadione, debatai vyks stebint Ukrainos žmonėms. Visi kanalai turi teisę tiesiogiai juos transliuoti, visi žurnalistai turi teisę juose dalyvauti. Kandidatams privaloma sveikatos patikra, jie turi įrodyti rinkėjams, jog jie ne alkoholikai, ne narkomanai. Šaliai reikia sveiko prezidento“, – pareiškė kandidatas į Ukrainos prezidento postą.

„Išreiškiant pagarbą trečdaliui Ukrainos piliečių, privalote viešai pareikšti, kad debatai vyks ne su Kremliaus ar Kolomoiskio marionete, ne su vatniku, ne su mažosios Rusijos veikėju, ne su banditu, ne su klounu, o su kandidatu į Ukrainos prezidento postą Volodymyru Zelenskiu. Duodu jums 24 valandas. Apsvarstykite“, – teigia V. Zelenskis.

Vis dėlto šio Kijevo stadiono spaudos tarnyba pranešė, kad kol kas negavo jokių oficialių prašymų leisti rengti kandidatų į Ukrainos prezidentus debatus.

Naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį P. Porošenka savo paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“ atsakė į V. Zelenskio mestą iššūkį susirungti debatuose Olimpiniame stadione.

„Debatų taisyklės išdėstytos Prezidento rinkimų įstatyme, prašau paskaitykite. Jie gali vykti visuomeninės televizijos bazėje, ir juos transliuotų visi kanalai dešimtims milijonų žmonių. Bet jei stadionas, tai stadionas. Laukiu jūsų, Volodymyrai Oleksandrovičiau“, – pareiškė P. Porošenka.

Jis pabrėžė, kad „būti prezidentu ir vyriausiuoju kariuomenės vadu – ne žaidimas ir ne noras patikti... tai reiškia būti atsakingam už žmones, už šalį tiek jos viduje, tiek tarptautiniu lygiu. Ir debatai rengiami ne dėl reginio stadione“.

„Mes su jumis labai skirtingi. Pagrindinis skirtumas tas, kad geopolitinių kompasų rodyklės rodo į diametraliai skirtingas pasaulio puses. Mano šalis – stipri europietiška Ukraina, kurie niekada, jokiomis aplinkybėmis prieš nieką nesiklaups“, – vaizdo įraše kalbėjo dabartinis šalies vadovas.

Ukrainos nacionalinė visuomeninė televizijos ir radijo kompanija savo ruožtu sako, jog vadovaujasi Centrinės rinkimų komisijos (CRK) 2014 metais paskelbtais nuostatais, kuriuose sakoma, kad tokie debatai turi vykti nacionalinio transliuotojo studijoje.

„Todėl dabar žodį turi tarti CRK. Jei ji priims naujus nuostatus, iš kurių būtų išbraukta ši norma, tada debatai (stadione) bus įmanomi. Jei ne – tai bus šou arba diskusija, o ne debatai“, – pareiškė transliuotojo atstovai.

Paskelbti galutiniai rezultatai

Į Ukrainos prezidento rinkimų antrą turą pateko komikas V. Zelenskis ir dabartinis šalies vadovas P. Porošenka, rodo ketvirtadienį paskelbti galutiniai balsavimo rezultatai.

Už V. Zelenskį balsavo 30,24 proc. rinkėjų, o P. Porošenką palaikė 15,95 proc. ukrainiečių.

Partijos „Batkivščyna“ („Tėvynė“) lyderė Julija Tymošenko surinko 13,4 proc. balsų, o prorusiškos partijos „Opozicinė platforma – Už gyvenimą“ remiamas kandidatas Jurijus Boiko – 11,6 procento.

Toliau rikiuojasi judėjimo „Pilietinė pozicija“ lyderis Anatolijus Hrycenka (6,9 proc.), buvęs Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) vadovas Ihoris Smeška (6,04 proc.), Radikaliosios partijos vadovas Olehas Liaška (5,4 proc.), deputatas Oleksandras Vilkulas iš „Opozicinio bloko“ (4,1 proc.) ir partijos „Laisvė“ atstovas Ruslanas Košulinskis (1,6 procento).

Likę kandidatai surinko mažiau nei po 1 proc. balsų. Negaliojančiais pripažinta 1,18 proc. rinkimų biuletenių.

Pirmame rinkimų ture prie balsadėžių atėjo 63,52 proc. rinkimų teisę turinčių piliečių.

Ukrainos įstatymai numato, kad šalies prezidento rinkimai vyksta dviem turais. Jei per pirmąjį nė vienas iš kandidatuojančiųjų nesurenka daugiau kaip 50 proc. visų balsų, du didžiausio palaikymo sulaukę kandidatai parenka į antrą turą.

Pirmas prezidento rinkimų turas, kuriame varžėsi 39 kandidatai, vyko kovo 31-ąją. Antrasis balsavimo turas planuojamas balandžio 21 dieną.