Išreiškė nepasitikėjimą Ušacku

Andriaus Kubiliaus vyriausybėje stipriausio kirčio 2010 m. sulaukė užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas.

„Prezidentė informavo premjerą, kad bendras darbas su V. Ušacku nebuvo sėkmingas ir yra neperspektyvus, nes ministras yra praradęs prezidentės pasitikėjimą“, – po susitikimo žurnalistams sakė šalies vadovės atstovas spaudai Linas Balsys.
Dalia Grybauskaitė ir Vygaudas Ušackas

Po susitikimo su tuometiniu premjeru ir visais ministrais D. Grybauskaitė pareiškė norinti Vyriausybės, kuri daugiau dirbtų ir mažiau šnekėtų, kuri, anot jos atstovo, būtų susitelkusi konkretiems rezultatams, o ne kalboms.

„Tokia nuostata galioja visiems ministrams, užsienio reikalų ministrui taip pat“, – pažymėjo L. Balsys.

Rėžė kritikos Seimo valdantiesiems

Vydas Gedvilas, Vytautas Gapšys ir Kęstas Komskis

2013 m. prezidentė pareiškė, kad Seimo vadovybėje toleruodama nuteistą Darbo partijos vadovą Vytautą Gapšį valdančioji centro – kairės koalicija kompromituoja save ir užtraukia gėdą valstybei.

„Į Seimo vadovybę išrinkę sunkiu nusikaltimu kaltinamą asmenį socialdemokratai prisiėmė atsakomybę už partijos ir valstybės garbę. Po teismo sprendimo Seimo vadovybėje toleruodami teistą asmenį visa valdančioji koalicija kompromituoja save ir daro gėdą valstybei“, – tuomet BNS prezidentės poziciją perdavė jos patarėja Daiva Ulbinaitė

Drebėjo Butkevičiaus ministrų kabineto grindys


2016 m. sudrebėjo Algido Butkevičiaus vadovaujami Ministrų Kabineto grindys, kai D. Grybauskaitė pareiškė, kad Vyriausybė tampa neatspari korupcinei įtakai, ir jos „ galimybės tęsti darbą iki kadencijos pabaigos tiesiogiai priklauso nuo galimai neskaidriuose procesuose dalyvavusių asmenų gebėjimo prisiimti ir politinę atsakomybę“.

Tai įvyko tuomet, kai po viešo prisipažinimo, kad yra davusi kyšį medikams, iš sveikatos apsaugos ministrės pareigų pasitraukė Rimantė Šalaševičiūtė. Aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas ir Druskininkų meras Ričardas Malinauskas buvo apklausti specialiaisiais liudytojais dėl galimai neteisėtos įtakos įteisinant vadinamąjį Vijūnėlės dvarą.

Skvernelio elgesį pavadino „tarptautine gėda“


Jau kadencijai einant į pabaigą, kai balsavo savivaldos rinkimuose, D. Grybauskaitė sukritikavo S. Skvernelio savarankišką elgesį, siūlant Baltarusijai Astravo atominę elektrinę paversti dujine, ir premjero kalbėjimą apie latvius.

„Reikia didelių gebėjimų tokią didelę gėdą tarptautinę daryti iš premjero pusės“, – teigė prezidentė. S. Skvernelio citata apie latvius, kad jie yra „ne broliai, o konkurentai“ buvo paviešinta LRT.lt portale, po jo susitikimo su rinkėjais Lazdijuose.

Pats S. Skvernelis kiek vėliau savo „Facebook“ paskyroje teigė, kad ši citata esą yra netiksli. „Su latviais esame draugai, kaimynai, mus sieja labai glaudūs ryšiai, bendra istorija. Tačiau kartu mes esame ir konkurentai: kalbant apie energetikos klausimus, jūrų uostus, krovinius, transportą. Su Latvija iki šiol nesusitarta dėl jūrų sienos demarkacijos. Tai klausimai, kurie turi būti sprendžiami aukščiausiu lygmeniu, ginant Lietuvos interesus“, – savo teiginį apie latvius tikslino premjeras.

Apie Rusiją – be užuolankų
Dalia Grybauskaitė ir Vladimiras Putinas

Užsienio žiniasklaidoje prezidentė yra pavadinta ir „geležine ledi“ ir „geležine magnolija“ .

„Juodąjį karate diržą turinti D. Grybauskaitė dėl konflikto Ukrainoje metė iššūkį Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui. Jos priešas V. Putinas savo ruožtu turi juodąjį dziudo diržą, vadovauja 144 mln. gyventojų turinčiai 40 kartų didesnei už Lietuvą atominių ginklų turinčiai Rusijai“, – yra rašęs įtakingas tinklapis politico.eu, kurio žurnalistai 2015 m. atkreipė dėmesį, kad D. Grybauskaitė yra lyderė, kuri Rusiją vadina teroristine valstybe.

Izraeliui – priminimai apie tarptautinę teisę


2018 m. per susitikimą su Vilniuje viešėjusiu Izraelio ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu D. Grybauskaitė pabrėžė, kad Lietuva nori plėsti ryšius su Izraeliu, tačiau ragina jį sustabdyti žydų nausėdijų plėtrą ir neproporcingą jėgos naudojimą konflikte su palestiniečiais.

Prezidentūra pabrėžė, kad Lietuva yra „tvirta Izraelio ir Europos Sąjungos dialogo rėmėja“, tačiau kartu išsakė kritikos Izraeliui dėl žydų gyvenviečių plėtros Vakarų krante ir smurto Gazos ruože.

„Vakarų krante plečiamos nausėdijos (...) pažeidžia tarptautinę teisę ir apsunkina galimybes siekti taikos. Europos Sąjunga smerkia tokią plėtrą“, – teigė Prezidentūra.

„Tarptautinė bendruomenė taip pat ragina abi puses sustabdyti smurtą Gazos ruože, gerbti taikių demonstracijų teisę, susilaikyti nuo neproporcingo jėgos panaudojimo ir laikytis tarptautinės humanitarinės teisės“, – nurodyta pranešime.

Kubiliaus vyriausybę pagyrė už suvaldytą krizę

Valstybės apdovanojimai Lietuvos prezidento rūmuose

„Geležinė ledi“ ne tik kritikavo, bet ir rasdavo už ką pagirti politikus. Kadenciją baigiančią A. Kubiliaus Vyriausybę 2012 m. priėmusi prezidentė pagyrė Ministrų kabinetą dėl suvaldytos finansinės situacijos krizės metu ir energetikos sektoriaus pertvarkų, pavadinusi tai istoriniais darbais.

„Sunkmečiu suvaldyta finansinė situacija leido išvengti finansinės griūties, pažaboti išlaidavimą, taip pat užtikrintas vienas sparčiausių ekonomikos augimo ES“, – žurnalistams sakė prezidentės atstovė spaudai Daiva Ulbinaitė.

„Kitas darbas, kurį prezidentė vadintų istoriniu, tai pradėta esminė energetikos sektoriaus pertvarka, kokios nedrįso imtis nė viena vyriausybė per 20 nepriklausomybės metų“, – teigė prezidentės atstovė.

Įvertino Butkevičiaus Vyriausybės pastangas atsilaikyti prieš „Gazprom“

Dalia Grybauskaitė ir Algirdas Butkevičius

Metus veikianti socialdemokrato Algirdo Butkevičiaus Vyriausybė sugeba atlaikyti Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ spaudimą, yra sakiusi Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Noriu pasveikinti Vyriausybę, kad toliau tęsiamas bent jau vienas svarbus energetikos projektas – mūsų suskystintų gamtinių dujų terminalo projektas, ir kad Vyriausybė sugeba iki šiol atlaikyti „Gazprom“ spaudimą, „Gazprom“ reikalavimus dėl mūsų energetinio savarankiškumo ir energetikos reformų. Tai vertinu kaip labai pozityvų Vyriausybės gebėjimą iki šiol“, – 2013 m. po susitikimo su ministrų kabinetu spaudos konferencijoje sakė D. Grybauskaitė.

Pagyrė Vokietiją už lyderystę

Angela Merkel ir Dalia Grybauskaitė

2013 m., kai D. Grybauskaitei buvo įteiktas garbingas europinis Karolio Didžiojo apdovanojimas valstybės vadovė pagyrė Vokietijos „istorinį vaidmenį“ ir „reikšmingą indėlį imantis lyderystės ieškant būtiniausių sprendimų europiniu lygmeniu“.

„Vokietija šiuo metu atlieka pagrindinį vaidmenį užtikrinant Europos stabilumą, neleidžia mums išklysti iš pasitikėjimo Europa kelio. Todėl jai – Vokietijai – tenka ir didžiausia kritika, ir mūsų didžiausia pagarba“, – kalbėjo prezidentė.