AKP per sekmadienio balsavimą visos šalies mastu gavo daugiausiai balsų, tačiau rezultatai taip pat rodo, kad partija pralaimėjo sostinėje Ankaroje ir šalies ekonominiame centre Stambule. Tai viena didžiausių partijos nesėkmių per pusantro jos valdymo dešimtmečio.

AKP pareigūnai antradienį pateikė rinkimų komisijai skundą, nurodydami, kad Ankaroje ir Stambule aptiko pažeidimų balsalapiuose.

„Stambulo rinkimų komisijos rajonų skyriai po vakar pateiktų skundų nusprendė perskaičiuoti balsalapius aštuoniuose rajonuose“, – žurnalistams sakė Aukščiausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Sadi Guvenas.

Pasak jo, kai kurie rajonų skyriai jau pradėjo perskaičiuoti balsalapius, kurių dauguma buvo atmesti kaip negaliojantys.

AKP pareigūnai sakė, kad rasta „pernelyg didelių“ neatitikimų tarp jų kandidato surinktų balsų balsavimo punktuose ir duomenų, kurie buvo perduoti rinkimų pareigūnams.

Stambulas, didžiausias šalies miestas, turėjo būti pagrindinis R. T. Erdoganas prizas. Kandidatu į Stambulo mero postą jis iškėlė jam ištikimą ekspremjerą Binali Yildirimą.

R. T. Erdoganas, kuris pats yra dirbęs Stambulo mero poste, šiame mieste vykdė aktyvią kampaniją. Tačiau valdančiajai partijai pakenkė pirmą kartą per dešimtmetį Turkijoje prasidėjusi recesija ir dviženklė infliacija.

Mažėjantis atotrūkis

Stambule atkakliai varžėsi B. Yildirimas ir opozicinės Respublikos liaudies partijos (CHP) kandidatas Ekremas Imamoglu. Po įtemptos kovos ankstų pirmadienio rytą jie abu pasiskelbė nugalėtojais.

Rinkimų komisijai pirmadienį paskelbus, kad suskaičiavus beveik visus rezultatus E. Imamoglu lenkia savo varžovą 28 tūkst. balsų, AKP pareigūnai nusprendė užginčyti šį rezultatą.

„Pasaulis mus stebi, stebi mūsų miesto rinkimų rezultatus“, – trečiadienį žurnalistams sakė E. Imamoglu. Jis prašė kuo greičiau perduoti jam jo mandatą.

„Aiškiai sakau: neleiskite, kad Turkijos patikimumą sunaikintų trys ar keturi žmonės, besielgiantys taip, tarsi būtų vaikai, iš kurių atėmė žaislus“, – pridūrė jis.

Tačiau AKP nepasiduoda. Partijos pirmininko pavaduotojas Ali Ihsanas Yavuzas pareiškė, kad skirtumas tarp E. Imamoglu ir B. Yildirimo dabar sumažėjo iki mažiau nei 20 tūkst. balsų.

Cituodama preliminarius rinkimų rezultatus antradienį Anatolijos naujienų agentūra pranešė, kad E. Imamoglu surinko 48,79 proc., o B. Yildirimas – 48,52 proc. balsų.

Pranešime buvo sakoma, kad beveik 300 tūkst. balsų Stambule buvo anuliuota.

Pralaimėjimas Stambule būtų itin opus R. T. Erdoganui, kuris užaugo šio miesto darbininkų rajone Kasimpašoje, ir mėgo pasakoti AKP eiliniams, kad pasiekti pergalę Stabule yra tarsi laimėti Turkiją.