Kompensacija siekia 8 eurus

Jau kurį laiką netekto darbingumo kompensaciją gaunantis vyriškis skundėsi kasmet vis mažėjančia šio mokesčio suma.

„Prieš 15 metų, kai ši kompensacija buvo man priskirta, gaudavau daugiau nei septyniasdešimt litų.

Per pastaruosius dvejus metus, vis kylant pensijos dydžiui, pastebėjau, kad kompensacijos suma atitinkamai sumažėja ir šiuo metu siekia vos aštuonis eurus“, – šitaip situaciją aiškina Stasys.

Apskaičiuoja individualiai

„Sodros“ Komunikacijos skyriaus vedėjas Saulius Jarmalis informuoja, kad konkrečios žmogaus situacijos dėl asmens duomenų apsaugos reikalavimų komentuoti negali.

„Kiekvienam konkrečiam asmeniui netekto darbingumo kompensacija ir netekto darbingumo pensija apskaičiuojama individualiai, atsižvelgiant į darbingumo lygį, įgytą stažą, sukauptą apskaitos vienetų skaičių ir bazinės pensijos dydį, todėl kompensacijos pokytis taip pat individualus.

Jei asmens netekto darbingumo pensija didėja (pavyzdžiui, dėl indeksavimo), kompensacija gali atitinkamai sumažėti arba gali būti iš viso nebemokama“, – pabrėžia S. Jarmalis.

Kompensacija nemokama

Taip pat S. Jarmalis akcentuoja, jog netekto darbingumo pensiją gauna asmenys, netekę 45 proc. ar daugiau darbingumo ir atitinkantys kitus nustatytus reikalavimus.

„Netekto darbingumo kompensacija yra skiriama dėl draudžiamuoju įvykiu pripažinto nelaimingo atsitikimo darbe, pakeliui iš darbo bei nustatytos profesinės ligos.

O nuo 2017-01-01 įsigaliojus naujai Nelaimingų atsitikimų darbe ir profesinių ligų socialinio draudimo įstatymo redakcijai, nustatyta, jog asmeniui, dėl draudžiamojo įvykio netekusiam 45 ir daugiau procentų darbingumo, skiriama netekto darbingumo periodinė kompensacija, kuri yra mokama atsižvelgiant į tai, ar asmuo dėl to paties draudžiamojo įvykio (nelaimingo atsitikimo darbe, pakeliui į darbą ar iš darbo ar profesinės ligos) gauna netekto darbingumo socialinio draudimo pensiją.

Tais atvejais, kai asmuo dėl draudžiamojo įvykio yra netekęs 45 ir daugiau procentų darbingumo ir jam dėl to paties įvykio yra paskirta ir kompensacija, ir pensija, mokamas tik kompensacijos ir pensijos skirtumas.

Tais atvejais, kai pensija yra didesnė nei kompensacija, kompensacija nemokama.

Jeigu tokiam asmeniui pensija paskirta dėl kitų ligų, mokama ir kompensacija, ir pensija“, – akcentuoja specialistas.