Velykos – metas, kai kiekvienuose namuose kiaušiniai tampa vienu iš pagrindinių maisto produktų ant valgių stalo. Nors kiaušiniai laikomi supermaistu dėl savo maistinių medžiagų, svarbu pasirūpinti, kad produktas būtų laikomas ir vartojamas teisingai.

„Rido“ kiaušinius teikiančios bendrovės „Groward Group“ kiaušinių verslo vadovas Tomas Rumelaitis pasakoja, kad nesvarbu, kokios rūšies ar spalvos (rudi ar balti) kiaušiniai būtų, kiaušinius rekomenduojama suvartoti per 28 dienas nuo jų padėjimo datos. Kiaušinių galiojimo laiką visuomet galite rasti ant pakuotės, kurioje parduodami kiaušiniai.

Kodėl Amerikoje kiaušiniai nuplaunami prieš vežant į parduotuvę?

„Parsinešus kiaušinius iš parduotuvės, juos reikia laikyti šaldytuve – kitu atveju, jie suges gerokai greičiau“, – įspėjo pašnekovas.

T. Rumelaitis taip pat pridėjo, kad tik nusipirktų kiaušinių plauti nereikia. Tai daryti rekomenduojama prieš vartojant.

„Plovimo metu pašalinamas kiaušinio lukštą gaubiantis natūralus apvalkalas, kuris apsaugo nuo bakterijų ir kitų mikrobų patekimo į jo vidų“, – argumentavo kiaušinių verslo atstovas.

Pasak jo, būtent dėl šios priežasties visose Europos Sąjungos šalyje, kartu ir Lietuvoje, parduodami tik neplauti kiaušiniai. Tuo metu, pavyzdžiui, Amerikoje, prieš vežant kiaušinius į prekybos vietą, gamintojai juos nuplauna pramoniniu būdu. Taip yra siekiama produktą padaryti patrauklesnį vartotojui.

„Visgi nuplovus minėtąjį apvalkalą, žymiai sutrumpėja kiaušinių vartojimo laikas, padidinama jų užkrėtimo bakterijomis, tokiomis kaip salmonelės, rizika“, – komentavo T. Rumelaitis.

Pasak jo, dėl maistingumo ir universalumo maisto gamyboje kiaušiniai yra vadinami supermaistu, tačiau svarbu nepamiršti, kad kiaušiniai taip pat gali sugesti.

„Šiam produktui pradėjus gesti apie tai jis praneš labai ryškiu blogu kvapu. Jis juntamas tiek uostant neapdorotą, tiek virtą ar keptą kiaušinį“, – sakė kiaušinių verslo atstovas.

Tomas Rumelaitis

Vis dėlto, jei norite įsitikinti, ar kiaušinis nėra sugedęs, dar prieš jį skaldant ir naudojant maisto gamybai, galite atlikti kiaušinio šviežumo testą. Tam tereikia kiaušinį panardinti į stiklinę su šaltu ir sūdytu vandeniu. Jei kiaušinis nugarmės į stiklinės dugną, produktas šviežias. Tuo metu senas ir vartoti netinkamas kiaušinis iškart iškils į paviršių.

Virtą kiaušinį reikėtų suvalgyti per 3 dienas

Jei šviežius kiaušinius rekomenduojama suvartoti beveik per mėnesį nuo jų padėjimo dienos, apdorojus kiaušinį jį reikėtų suvalgyti ne vėliau kaip per tris dienas.

„Virti kiaušiniai sugenda greičiau, todėl juos patariama laikyti šaltai ir suvalgyti ne vėliau kaip per tris dienas nuo išvirimo“, – pabrėžė pašnekovas.

Tačiau, jei verdant kiaušinį, jo lukštas įskyla, jo suvartojimo laikas dar labiau sutrumpėja.

„Reikėtų būti ypač atsargiam, jei kiaušinis suskilo jį dažnas sintetiniais dažais. Pažeisto kiaušinio baltymui įgavus dažo spalvą, jo rekomenduojame iš viso nevalgyti. Tokius kiaušinius galima panaudoti kaip dailią Velykų stalo puošmeną, o valgymui geriau rinktis natūraliais dažais dažytus kiaušinius“, – patarė T. Rumelaitis.

Natūraliai dažyti kiaušinius galima pasitelkus tokius natūralius produktus, kaip svogūnų lukštai, burokėliai, medžių lapai, žievės ar įvairios kruopos. Jei verdant ir dažant kiaušinį natūraliais dažais, jis įskyla, jaudintis nereikėtų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)