Pagal Lietuvos įstatymus tik nuo 14 metų atsiranda baudžiamoji atsakomybė, ir tik už kai kuriuos nusikaltimus. Tai žinodami vaikai daro, ką panorėję.

Vilniuje, Pilaitėje, vaikų banditų gauja veikia jau ne vienerius metus. Paskutinis nusikaltimas: balandžio 2 d., apie 15.15 val., Vydūno g., viešojo transporto stotelėje, jaunuolis, pagrasinęs peiliu, iš vienuolikmečio (gimusio 2008 m.) atėmė 1 eurą.

Gaujos vadeiva irgi žinomas ir policijai, ir tėvams, ir pedagogams. Bet įstatymai neleidžia jo sutramdyti. Net šio berniuko tėvas pareigūnams sako nežinantis, ką daryti su banditu sūnumi. Jis plėšikauja jau keli metai, tapo mikrorajono piktžaizde, bet net ir suaugusieji nieko jam negali padaryti - paliesi nepilnametį, kentėsi.

Vieno iš nukentėjusiųjų vaikų tėvas DELFI rašo: „Jau keli metai vaikai, gyvenantys Vilniuje, Pilaitės mikrorajone, yra puolami nepilnamečių gaujos. Pagrindiniam veikėjui šiais metais sukako 14 metų. Jis dažniausiai būna ne vienas, kartu su juo 16-mečiai. Kitas irgi aktyvus panašaus amžiaus (nurodomi vardai ir pavardės - red.). Gauja vien šiais metais jau padarė 4 nusikaltimus užpuldama mažamečius ir reikalaudama pinigų, grasinant jiems susidorojimu“.

Vaikų gauja dažniausiai būna šalia Martyno Mažvydo progimnazijos. Čia esančiose visuomeninio transporto stotelėse arba šalia esančioje žaidimų aikštelėje jie ir plėšikauja. Po pamokų namo grįžtantys vaikai sustoja prie stotelių arba prie rampų - žaidžia telefonais arba šiaip sau stoviniuoja. Tada prie jų ir ateina Ž. su gauja.

Pvz., pernai trylikametis Ž. su vyresniu bendrininku priėjo prie dviejų berniukų (gim. 2008 m.) ir liepė atiduoti pinigus. Vienas pasakė, kad neturi, tuomet Ž., kaip visada, pareiškė „jei rasiu, gausi“. Tas vaikas pinigų tikrai neturėjo, o iš kito pinigai buvo atimti. Policijai buvo pranešta, bet nieko nepadaryta.

Tokių atvejų yra užregistruota dešimtys, bet viskas baigėsi atsisakymu pradėti ikiteisminį tyrimą, nors Ž. ir jo gaujos veiksmuose yra nusikaltimo požymiai. Tačiau Lietuvoje baudžiamoji atsakomybė už plėšimą numatyta tik nuo 14 metų amžiaus, todėl policija buvo bejėgė.

Pagaliau šių metų vasarį Ž. sukako 14 metų. Vilniaus 5 komisariatas ketina pagaliau imtis šio plėšiko, nes jau po 14 sukakties jis padarė kelis nusikaltimus. Policija prašys prokurorų kreiptis į teismą dėl jo suėmimo. Pasak vieno iš skriaudžiamų vaiko tėvo, jei teismas neizoliuos atmatos nuo vaikų, tėvams teks patiems budėti prie mokyklos.

Visiškai įstatymais nusivylęs tėvas DELFI sakė: „Jei jo ir dabar nesuims... Teisėjai gyvena kitame pasaulyje - jų vaikai privačiuose darželiuose ir saugomose mokyklose. Jie mūsų nesupranta...“.

Rašant šį straipsnį Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas DELFI pranešė, kad dėl balandžio 2-osios apiplėšimo stotelėje pradėtas ikiteisminis tyrimas. Įtariamasis (gimęs 2005 m.) sulaikytas, policijai jaunuolis gerai žinomas. Bus sprendžiamas klausimas dėl kardomosios priemonės - suėmimo jam skyrimo.