Mistišką penktą valandą vakaro transformavęsis iš premjero į kandidatą (beje, dėl šios supergalios premjerui linkėjimus perduoda netgi pats Ernis iš X-menų) Skvernelis išėjo prieš publiką ir davė džiazo.

Visos kadaise pasiskolintos pensijos bus grąžintos (nes prezidentas turi Daukanto aikštėje stalčiuką, kur tos pensijos užrakintos, bet Dalia bloga ir nenori grąžinti), mergaitė Deimantė gyva, o kol jis bus gyvas, tol žolė nebus legalizuota, valstiečių valdžią ir patį premjerą puola tik tie, kuriems jie trukdo vogti (kaip suprantu, visa žiniasklaida apskritai ir aš konkrečiai įkalkuliuoti į vagių sąrašą) ir kad jei žmonės nori anglų kalbos, tegu išsirenka anglų kalbos mokytoją ir džiaugiasi.

Šitą klausimą pateikęs jaunuolis sulaukė didelio publikos nepasitenkinimo, buvo išvadintas „Šimonytės meilužiu“ ir faktiškai išgrūstas iš salės.

Bet kaip ir Džordana, Egidijus, Andrius, Marijus ir kitos arenų žvaigždės pagrindinį numerį Saulius pasiliko pabaigai.

„Iš šešėlio ištraukėme 4 milijardus eurų“ – pareiškė jis susižavėjusiai publikai.

Keturis. Milijardus. Eurų. Iš. Šešėlio.

Pats vienas. Be ansamblio.

Keturis milijardus eurų. Arba 40 procentų valstybės biudžeto. Iš šešėlio. Ir dar taip, kad niekas nepastebėjo.

Jeigu salėje būtų buvę nors kažkas panašaus į urną, neabejoju, kad šiauliečiai būtų viską ten sumetę. Ir pensininko pažymėjimus, ir mėnesinius nuolatinius bilietus.

Keturis milijardus eurų. Vau.

Euforija ėmė sklaidytis, kai pradėjau domėtis, kaip vis dėlto tie milijardai buvo ištraukti ir kaip toks žygdarbis, realiai pranokstantis Augėjo tvartų mėžimą ir Kerinėjos danieliaus sugavimą kartu sudėjus, liko be dėmesio.

Šaunusis kandidato Sauliaus kareivis Skirmantas Malinauskas pasimuistė, pabandė nusukti temą į tai, kad vaikams pirko šuniuką, bet galiausiai informavo, kad čia tiesiog buvo premjero kalbos klaida ir jis turėjo omeny 250 milijonų eurų kasmet ištraukiamų iš šešėlio.

Malinausko įrašas FB

Ir kad visiems pasitaiko, ir kad gal aš nedarau klaidų prieš gyvą auditoriją su nesuderintais klausimais, o ne skaitydamas iš suflerio paruoštą tekstą.

Šiaip klaidas daro visi. Tik kažkaip vieni klysta gerokai dažniau negu kiti. Ir kažkaip taip nutinka, kad tik pakėlęs akis nuo tekstinio paruoštuko mūsų vienas iš aukščiausių vadovų tampa panašus į tą pasakėčios varną su sūriu snape.

Karkteli ir sūris jau krenta ant galvų – tai latviams, tai medikams, tai žurnalistams, tai mokytojams.

Ir suklysti 16 kartų jau yra simptomas. Nes jeigu dabar daromi tokie liapsusai, tai kitą kartą kai jau būdamas prezidentu Skvernelis nuspręs pasveikinti Lenkiją Nepriklausomybės dienos proga, aš sėdėsiu ir drebėsiu, nes bus didelė tikimybė, kad įvyks kalbos klaida, prezidentas paskelbs karą lenkams, mus visus mobilizuos ir išveš į frontą dar iki „Panoramos“.

O aš ne už tokią Lietuvą kovojau, kad kovočiau prieš lenkus.

Bet mes visi puikiai suprantam, kad jokia čia ne klaida, o tyčinis, grubus ir ciniškas patiklių ir nusivylusių žmonių klaidinimas.

Nes ar jie tikrins faktus, ar patikės naujojo gelbėtojo žodžiu, kad iš vagių atimti milijardai? O premjero melo dekonstrukcijos vyksta internete, kuris greičiausiai nesusisiekia su į susitikimus ateinančia auditorija, kuri dabar euforiškai šnabždasi – įsivaizduoji, keturis milijardus atėmė, koks maladiecas.

Patarėjas Skirmantas šiandien graudenosi, kad va dabar jau iš nedidelės žmogiškos klaidos Tapinas pūs burbulą ir geriau susikoncentruoti į prasmingesnius dalykus.

Bet ir pats patarėjas meluoja net apie tuos atseit iš šešėlio ištraukiamus 250 milijonų eurų. Tai dar tik viltingos prognozės, kuriomis Vyriausybę maitina pernai vasarą įsteigtą Šešėlinės ekonomikos mažinimo komisija.

Prieš dvejus metus finansų ministras žadėjo iš šešėlio iki kadencijos pabaigos ištraukti 800 milijonų eurų, bet pernai gruodį išplatintas Vyriausybės pranešimas jau kuklesnis ir pažymima, kad dar tik planuojama 2019 metais ištraukti iš šešėlio 200 milijonų eurų.

ESTEP analitikai įvertinę Vyriausybės ir Finansų ministerijos pateiktus rodiklius ir tikslus konstatavo, kad pradėjus šešėlinės ekonomikos mažinimo reformą per trejus metus galima tikėtis ištraukti po 175 milijonų eurų kasmet.

Jaučiate skirtumą tarp „planuojama kasmet ištraukti“ ir „kasmet sėkmingai ištraukia“. Toks pat kaip pareiškus, kad sėkmingai užsilopei kelnes, kaimo šokiuose vis tiek švysčioja nuogas užpakalis.

Arba yra variantas, kad nei Saulius, nei Skirmantas nemeluoja. Kad jie tiesiog žvėriškai nekompetentingi.

Bet yra kam patinka. Daugiau cinizmo, žmonėms tai patinka – kadaise sakė didysis kombinatorius Ostapas ir koks gi jis buvo teisus.

Tad nenustebkim, kai kito susitikimo metu fokusininkas Saulius ištrauks iš maišo ir visus 12 milijardų.

Arba pažadės, kad visos vasaros bus tokios kaip pernai. Arba kad mes visi nesirgsim.
Ir juk teisios buvo „Mokinukės“, kurios dainavo: „žiūriu aš į tave ir, man regis, tu esi melagis”.

Haiku
Ak, iliuzija
Milijardai keturi
Bet noris tikėt