Visgi specialistai sako, kad drastiškos priemonės nelabai padeda ir paaiškina, kaip reiktų elgtis pamačius daromą pažeidimą.

Vaizdelis nekoks

Suprantama, kad viešos vietos nutirpus sniegui traukte traukia lankytojus. „Rinkos aikštė“ jau rašė, kad atvykėlius ir poilsiautojus pasitiko nemalonus reginys – takai ir takeliai nusėti šunų ekskrementais. Tai, ką žiema slėpė, pavasaris atidengė visu gražumu. Tuomet paaiškėjo, kad daugelis kėdainiečių vis dar nemoka prižiūrėti savo augintinių: vedžioja ne tam skirtose vietose, nesurenka savo gyvūnų ekskrementų. Žmonės per šunų ekskrementus neturi nė kur kojos pastatyti.

Išvalė, bet...

Kėdainių miestą prižiūrinčios įmonės darbuotojai nuvalė takelius, šunų ekskrementai buvo surinkti. Tačiau viskas prasidėjo iš naujo. Neabejingi kėdainiečiai pastebėjo, kad šunys ten ir toliau yra vedžiojami, o jų šeimininkai nesusirenka ekskrementų.

Nebežinodami, kaip kovoti su nevalyvais šunų šeimininkais, jie juos ėmė fotografuoti, o nuotraukas viešai skelbti internete. Tai turėjo būti savotiška žmonių bausmė, nevalyvų šeimininkų gėdos lenta. Tačiau specialistai sako, kad tokia kova vis tik yra negalima, o užfiksuotos nuotraukos gali būti pateikiamos kaip įrodymas specialistui ar pareigūnui, bet ne daugiau.

Vykdo reidus

Specialistai pataria pamačius tokį atvejį tiesiog žmogų perspėti. Vis tik kartais žmonėms sugėdinimo neužtenka, tuomet galima telefonu užfiksuoti pažeidimą, kviesti Viešosios tvarkos skyriaus specialistus ar net policijos pareigūnus. Netvarkingi šunų šeimininkai gali kaip reikiant paploninti savo pinigines, mat Viešosios tvarkos skyrius rengia specialius reidus, kurių metu tikrinama, ar žmonės paiso Gyvūnų laikymo taisyklių reikalavimų.

„Mes nuolat organizuojame specialius reidus, nuolat tikriname, kaip žmonės laikosi Gyvūnų laikymo taisyklių. Parkams, skverams, upių pakrantėms ir takams yra skiriamas didesnis dėmesys, nes tai didesnės žmonių susibūrimo vietos. Iš tiesų sulaukiame nemažai kėdainiečių skundų, kurie mums praneša, kad žmonės vedžioja šunis ten, kur jų vedžioti negalima, kad nesurenka savo augintinių ekskrementų. O tai daryti yra privaloma. Mes į tokius pranešimus reaguojame. Jei pavyksta nustatyti pažeidėją, jam skiriama bauda“, – pabrėžė Viešosios tvarkos skyriaus vyr. specialistė Žydrė Krivičienė.