„Palyginti su ankstesniais metais, padaugėjo bylų, kuriose konstatuotas tirtų teisės aktų prieštaravimas Konstitucijai. Tikėtina, kad tai rodo prastėjančią šalies teisėkūros kokybę. Tai patvirtina kad ir byla, kurioje Konstitucinis Teismas pirmą kartą susidūrė su įstatymu, kurio neįmanoma įgyvendinti“, – KT metiniame pranešime teigia D. Žalimas.

Konstitucinis Teismas pernai priimtame nutarime dėl studijų krypčių vertinimo ir laikino akreditavimo priminė, kad pagal Konstituciją įstatymų leidėjas negali reikalauti neįmanomų dalykų, o teisės aktai, kuriais to reikalaujama, niekam nesukelia jokių teisinių pasekmių

Antradienį paskelbtame pranešime teismas nurodo, kad gaunamų prašymų skaičius stabilizavosi, sumažėjo vidutinė bylų nagrinėjimo trukmė. Taip pat pastebima, kad nors tradiciškai daugiausia prašymų pateikia teismai, pastaraisiais metais daugėja politikų kreipimųsi.

KT pernai priėmė 14 nutarimų, jais įvertino 16 teisės aktų. Daugumoje – vienuolikoje – nutarimų konstatuotas tirtų teisės aktų ar jų prieštaravimas Konstitucijai.

Palyginti su 2017 metų situacija, tuomet KT priėmė 12 nutarimų, iš jų devyni buvo dėl teisės aktų atitikties Konstitucijai.

Penkiuose nutarimuose iš devynių pripažinta, kad tirtas teisės aktas ar jo dalis prieštaravo Konstitucijai.

Iš viso į KT pernai kreiptasi 27 kartus, prašyta ištirti 33 skirtingų teisės aktų ar jų nuostatų atitiktį Konstitucijai bei įstatymams.

Daugiausia nutarimų KT priėmė išnagrinėjęs teismų prašymus, keturi nutarimai priimti pagal Seimo narių grupių prašymus, vienas – pagal Vyriausybės prašymą.

KT pirmininkas D. Žalimas pažymi, kad tai paskutinis metinis pranešimas, kuriame dar nėra apžvelgiami piliečių kreipimaisi į šį teismą.

„Prasideda naujas veiklos etapas – Lietuvoje įtvirtinamas individualaus konstitucinio skundo institutas. Toks skundas būtinas, kad Lietuvos piliečiai galėtų visomis moderniomis europinėmis konstitucinių teisių gynimo priemonėmis savo teises ginti savo šalyje, o ne Europos institucijose“, – teigia D. Žalimas.

Seimas prieš porą savaičių priėmė Konstitucijos pataisas, kurios įteisino individualų konstitucinį skundą. Prezidentė Dalia Grybauskaitė antradienį jas pasirašė. Individualų konstitucinį skundą įtvirtinančios Konstitucijos pataisos įsigalios nuo rugsėjo.