D. Trumpas svarsto mažiausiai dvi potencialias kandidatūras į šį postą: buvusį Kanzaso valstijos sekretorių Krisą Kobachą ir buvusį Virdžinijos valstijos generalinį prokurorą Keną Cuccinelli, informavo nežinomais pageidavę likti asmenys.

K. Kobachas ir K. Cuccinelli yra kraštutinių dešiniųjų pažiūrų konservatoriai, turintys griežtą požiūrį į imigraciją. K. Cuccinelli pirmadienį lankėsi Baltuosiuose rūmuose.

Apie tokius planus pranešta D. Trumpui vėl grasinant jau šią savaitę uždaryti JAV pietinę sieną, jei kaimyninė Meksika nepažabos nelegalios migracijos į Jungtines Valstijas.

Ši galima iniciatyva taip pat liudytų, jog D. Trumpas neketina atsisakyti savo griežtos retorikos imigrantų atžvilgiu, artėjant 2020 metų prezidento rinkimams ir teisėsaugai neradus įrodymų, kad valstybės vadovas palaikė neteisėtus ryšius su Rusija.

Patarėjai tikisi, kad naujas planuojamas postas būtų vyriausybės „veidas“ imigracijos klausimais ir nuramintų D. Trumpo šalininkus, kad prezidentas imasi konkrečių veiksmų.

Nei Baltųjų rūmų atstovai spaudai, nei K. Kobachas ar K. Cuccinelli pirmadienį neatsakė į prašymus pakomentuoti pranešimus. K. Kobachas anksčiau dukart vadovavo prezidento įsteigtai neilgai gyvavusiai komisijai, kuri tyrė įtariamus pažeidimus per 2016 prezidento rinkimus, bet vėliau buvo paleista neradus įtikimų sukčiavimo įrodymų.

Vienas Krašto saugumo departamento darbuotojas pabrėžė, kad praeityje Baltieji rūmai jau paskirdavo panašius pareigūnus, kai kildavo „skubių poreikių“ nepertraukiamai koordinuoti įvairių agentūrų politiką.

Nors Krašto saugumo departamentas atlieka svarbiausią vaidmenį kalbant apie imigracijos politikos vykdymą, ši institucija nekontroliuoja Sveikatos apsaugos, Valstybės ir Gynybos departamentų pareigūnų, kuriems neretai taip pat tenka svarbus vaidmuo.