„Man labai gaila, kad Sveikos gyvensenos komisijos pirmininkui D. Kepeniui nepavyksta koncentruotis į būtent sveikos gyvensenos klausimų sprendimą. Nepritariu kalboms apie grūdinimąsi kaip alternatyvą skiepams ar klaidinamiems pasisakymams, kaip tariamai sveikesni užauga neskiepyti vaikai“, - sakė Sveikos gyvensenos komisijos vicepirmininkė socialdemokratė Dovilė Šakalienė.

Ji teigia prisijungusi prie komisijos dirbti su konkrečiomis sveikos gyvensenos srities problemomis - aktyvesnio judėjimo ir sveikos mitybos skatinimu.

„Iš tiesų Lietuvos gyventojų fizinė būklė nėra gera, didesnė dalis gyventojų stokoja pakankamo fizinio aktyvumo, ugdymo ir gydymo įstaigose nėra pakankamai daržovių ir kitų sveikatai palankių maisto produktų, gyventojų mitybos įpročiai prasti. Tačiau, užuot sprendus šias realias problemas ir prisidėjus prie geresnės gyventojų sveikatos užtikrinimo, komisijos pirmininkas moko medikus dirbti, komisijos vardas naudojamas priešingai Lietuvos gyventojų interesams, daroma žala visuomenės sveikatai“, - konstatuoja D. Šakalienė.

Jos teigimu, Seime įsteigtos Sveikos gyvensenos komisijos pavadinimas ir veikla niekaip negali būti susiję su tuo, ką pastaruoju metu naudodamasis Seimo tribūna deklaruoja komisijos vadovas D. Kepenis.

„Šio Seimo nario viešai skelbiamos abejonės dėl skiepų, propagavimas neva skiepams alternatyvių priemonių diskredituoja sveikos gyvensenos koncepciją ir daro akivaizdžią žalą žmonių sveikatai. Tymų protrūkio mastai grėsmingai auga. Vienintelis moksliškai pagrįstas ir praktiškai įrodytas efektyvus kelias užkirsti kelią pavojingų užkrečiamų ligų plitimui - skiepijimas. Todėl palaikome D. Šakalienės ryžtą pasitraukti iš D. Kepenio vadovaujamos Seimo komisijos ir nedeleguosime jokio kito frakcijos nario“, - sako Seimo Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnas Julius Sabatauskas.

Socialdemokratai Seimui buvo pateikę siūlymą dėl privalomo vaikų skiepijimo nuo tymų, poliomielito ir raudonukės. Jie apgailestauja, kad valdančiųjų balsais buvo užkirstas kelias šį siūlymą svarstyti Seime.

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis ir jo pavaduotoja Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė užregistravo Seimo nutarimo projektą, kuriuo siūloma panaikinti parlamente įkurtą Sveikos gyvensenos komisiją, nes, jų nuomone, po šios komisijos priedanga jos vadovo organizuojama veikla kelia grėsmę visuomenės sveikatai ir saugumui, primena ELTA.

Kovo 28 d. Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos nariai Kęstutis Masiulis ir Andrius Kupčinskas pareiškė, kad traukiasi iš Seimo Valstiečių ir žaliųjų frakcijos nario D. Kepenio vadovaujamos Sveikos gyvensenos komisijos.

Seimas, vadovaudamasis Seimo statutu ir atsižvelgdamas į Pasaulio sveikatos organizacijos pabrėžiamą sveikos gyvensenos reikšmę žmogaus ir visuomenės sveikatai, yra sudaręs Seimo Sveikos gyvensenos komisiją.

Joje dirba 10 parlamentarų - Kęstutis Bartkevičius, Simonas Gentvilas, D. Kepenis (komisijos pirmininkas), Algimantas Kirkutis, Andrius Kupčinskas, Kęstutis Masiulis, Artūras Skardžius, Zenonas Streikus, Dovilė Šakalienė (komisijos pirmininko pavaduotoja), Tomas Tomilinas.