Stiprūs vėjo gūsiai sekmadienį naktį apvertė daug automobilių ir nuvertė nuo magistralės autobusą, vežusį mažiausiai 40 žmonių, dalis jų žuvo.

Policijos duomenimis, dauguma aukų žuvo per stichiją griuvus namų sienoms ir krentant plytoms, taip pat virstant medžiams ir elektros stulpams.

Audra praūžė per Baros ir Parsos rajonų apylinkes. Baros administratorius Rajeshas Poudelas pirmadienį pranešė, kad ten žuvo 27 žmonės. Tuo metu Parsos administratorius Narayanas Bhattarai informavo, kad jo rajone gyvybės neteko vienas žmogus.

Premjeras Khadga Prasadas Oli atšaukė planuotą vizitą į vakarų Nepalą ir išskrido prižiūrėti gelbėjimo operaciją nukentėjusiose vietovėse, paskelbė jo kanceliarija.

Anot sostinėje Katmandu įsikūrusio Nacionalinio skubios pagalbos operacijų centro, buvo sužeisti 612 žmonių, o į nukentėjusį regioną buvo nusiųsta gelbėtojų komandų, gabenančių palapinių ir kitų atsargų.

Kaimiečiai surinko visus daiktus, aptiktus namų griuvėsiuose Bharvalijos kaime, kur dauguma žmonių gyveno iš molio ir plytų pastatytose lūšnose su šiaudiniais ir akmeniniais stogais.

Dauguma lūšnų buvo sugriautos kilus smarkiam vėjui, o jose gyvenę žmones liko be pastogės ir maisto.

„Audra atėmė iš mūsų viską, ką turėjome, įskaitant visas mūsų atsargas. Nebeturime jokio maisto ar stogo virš galvos“, – sakė Jebeda Khatung, naršiusi nuolaužas tikėdamasi rasti bent dalį savo daiktų. Visi jos šeimos nariai išliko gyvi.

Pirmadienį orai tapo kiek giedresni, taigi, tikimasi, kad sraigtasparniai netrukus pradės skraidinti sužeistuosius į medicinos įstaigas.

Anot policijos pareigūno Sanu Ramo Bhattarai, policininkai ir kariai šiuo metu mėgina pasiekti kaimus per kaimyninius rajonus.

R. Poudelas sakė, kad aukų tikriausiai daugės. Pasak jo, audra smogė daugeliui kaimų Baros rajone, esančiame maždaug už 120 km į pietus nuo Katmandu.

Vietos televizija parodė, kaip į ligonines mašinomis, greitosios pagalbos automobiliais ir net motociklais gabenami nukentėjusieji. Vis tik į daugelį kaimų vedantys keliai tebėra blokuojami išvartytų medžių ir elektros linijų stulpų.

Nepalą kovo ir balandžio mėnesiais neretai talžo smarkaus vėjo ir liūčių lydimos audros.

Stichijos užkluptos provincijos valdžia pažadėjo išmokėti kiekvieno žuvusiojo artimiesiems 300 tūkst. Nepalo rupijų (2 412 eurų) finansinės paramos.