Tuo metu šalies pareigūnai incidentą vadina teisėta operacija prieš įtariamus komunistų sukilėlius.

Pasak policijos, 14 vyrų šeštadienį šaudė į pareigūnus, turėjusius kratos orderių dėl nelegalių šaunamųjų ginklų. Todėl pareigūnai atsakę ugnimi.

Teisių gynimo grupės tvirtina, kad tie vyrai buvo „ūkininkai, gynę savo teises į žemę“, ir yra smurtinės kampanijos valdant prezidentui Rodrigo Duterte naujausios aukos.

R. Duterte vyriausybė nutraukė taikos derybas su komunistų sukilėliais ir nurodė savo pajėgoms juos sunaikinti. Šis sukilimas, vykstantis jau 50 metų, nusinešė tūkstančius gyvybių.

Naujausias smurto protrūkis apima tris atskirus incidentus Negroso saloje – šalies cukraus pramonės centre, kur gyvena vieni turtingiausių žemės savininkų ir vieni skurdžiausių žemės ūkio darbininkų.

Pasak pareigūnų, ši operacija buvo atsakas į komunistų sukilėlių atakas Negrose, per kurias buvo sužeistas vienas policininkas.

„Jie kovojo su mūsų operatyviniais junginiais. Mes buvome priversti atsišaudyti. Kai kurie (iš 14 žuvusių vyrų) yra ūkininkai, bet negalime patvirtinti, kiek“, – naujienų agentūrai AFP sakė provincijos policijos atstovas Edilberto Euraoba.

Konfiskuodama įvairius nukautųjų ginklus policija areštavo kitus 12 vyrų, pridūrė E. Euraoba.

Tačiau teisių gynimo ir valstiečių grupės cituoja liudininkus, sakiusius, kad visi 14 šeštadienį nužudytų vyrų buvo ūkininkai, kai kurie – pagyvenę.

„Jie buvo bejėgiai. Aišku, kad tai buvo skerdynės. Jie vadinami (komunistų sukilimo) nariais ir šalininkais, bet jie yra ūkininkai, gynę savo teisę į žemę“, – AFP sakė teisių gynimo organizacijos „Karapatan“ teisininkė Maria Sol Taule.

„Prezidentas Duterte atakuoja savo kritikus, įskaitant žmones, kovojančius už savo teises. Tai ataka prieš visus, kuriuos jie įtaria esant priešais, ar tai būtų ūkininkai, ar teisininkai“, – sakė ji.

Ginčai dėl žemės vyksta vis dažniau, o Manila sulaukia kritikos dėl lėtai vykdomos savo programos perskirstyti žemės ūkio paskirties žemę milijonams pusininkų – nuomininkų, kurie dalį derliaus atiduoda už nuomą ir yra įklimpę skurde.

Žemės ūkio darbuotojų federacija pasmerkė minimus incidentus ir sakė, kad jie akcentuoja didėjančius teisių pažeidimus Negroso saloje.

Šalies teisių priežiūros institucija nurodė, kad ištirs šeštadienio incidentą, ir išreiškė „rimtą susirūpinimą“ tuo, ką pavadino didėjančiu nužudymų skaičiumi.

M. S. Taule pridūrė, kad tai naujausios iš virtinės atakų prieš ūkininkus. Spalio mėnesį užpuolikai Negrose nužudė devynis ūkininkus.

Filipinuose žemės ūkio darbuotojų yra maždaug 20 mln. žmonių – tai penktadalis šalies gyventojų. Šie žmonės gyvena už mažiau nei du dolerius (eurus) per dieną, nurodo vyriausybė.