„Vasario 22-ąją įvyko rimta teroro ataka, per kurią ginkluota grupuotė užpuolė KLDR (Šiaurės Korėjos) ambasadą Ispanijoje“, – oficialioji naujienų agentūra KCNA cituoja Užsienio reikalų ministerijos atstovo pranešimą.

„Tikimės, kad atitinkami pareigūnai Ispanijoje... ištirs šį incidentą“, – sakoma pranešime.

Šis incidentas tebėra labai mįslingas, bet organizacija, pasivadinusi „Laisvuoju Čosonu“ (Free Joseon) ir anksčiau vadinta „Čolimos civiline gynyba“ (Cheollima Civil Defense, CCD), šią savaitę pareiškė organizavusi šį reidą, kad sustabdytų Šiaurės Korėjos užsienio atstovybėse klestinčią neteisėtą veiklą.

Anksčiau Ispanijos teismas nurodė, kad šiai grupei vadovauja Adrianas Hongas Changas (Adrianas Hongas Čangas). Tai buvo pirmoji oficiali informacija apie incidentą, įvykusį likus kelioms dienoms iki praeito mėnesio pabaigoje Hanojuje įvykusio Kim Jong Uno ir JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) antrojo susitikimo.

Ankstesniuose žiniasklaidos pranešimuose sakoma, kad grupė vyrų įsiveržė į diplomatinę atstovybę ir šiurkščiai elgėsi darbuotojus, o galiausiai pasišalino, išsinešdami dokumentų ir kompiuterių.

Tiriantysis teisėjas Jose de la Mata (Chosė de La Mata) sakė, kad du užpuolikai buvo nusivedę į pastato rūsį ambasados prekybos atašė ir ragino jį pereiti į disidentų pusę, bet šis nesutikęs.

„Laisvasis Čosonas“ neigė naudojęs smurtą ir antradienį savo tinklalapyje paskelbtame pranešime rašė: „Buvome pakviesti į ambasadą ir, kitaip negu pranešama, niekam nebuvo užkimšta burna ir niekas nebuvo sumuštas.“

„Iš pagarbos Ispanijai, šaliai šeimininkei, nebuvo naudojami jokie ginklai. Su visais buvusiais ambasadoje buvo elgiamasi oriai ir laikantis būtino atsargumo“, – pridūrė grupė.

Ši organizacija, siūlanti pagalbą iš Šiaurės Korėjos mėginantiems ištrūkti žmonėms, į dienos šviesą išniro 2017 metais, paskelbusi internete vaizdo įrašą, kuriame matyti Šiaurės Korėjos lyderio nužudyto netikro brolio sūnus, ir nurodė užtikrinusi jo saugumą.

Praeitą mėnesį grupė pasiskelbė Šiaurės Korėjos vyriausybe tremtyje ir pasivadino „Laisvuoju Čosonu“, naudodama senovinį Korėjos pavadinimą.

Grupė pabrėžė, kad jos reidas Madride nesusijęs su viršūnių susitikimu Vietnamo sostinėje, netikėtai nutrūkusiu nesudarius jokio susitarimo, ir kad su juo iš anksto nebuvo susijusios jokios kitos vyriausybės.

„Organizacija pasidalijo tam tikra potencialiai milžiniškos svarbos informacija su FTB Jungtinėse Valstijose, laikantis abiejų pusių sutartų konfidencialumo sąlygų“, – sakoma pranešime.

Žiniasklaidoje buvo spėliojama dėl šių užpuolikų tapatybės ir motyvų. Ispanijos dienraštis „El Pais“ kėlė prielaidą, kad grupė yra susijusi su JAV Centrine žvalgybos valdyba (CŽV).

Kaip nurodoma „El Pais“ straipsnyje, Ispanija paprašė CŽV paaiškinti padėtį, bet agentūra neigė esanti kaip nors su tuo susijusi.

Ispanų tarnybos nurodė, kad šis atsakas „nebuvo labai įtikinamas“, ir pridūrė, kad CŽV veikė „tikriausiai bendradarbiaudama“ su Pietų Korėjos žvalgybos tarnybomis.

Suvienijimo ministerija Seule, atsakinga už abiejų Korėjų ryšius, atsisakė pakomentuoti padėtį.

Apie „Laisvojo Čosono“ organizacija žinoma mažai ir neaišku, kokie veikėjai už jos stovi, nors kai kurie kelia prielaidų apie grupės ryšius su Pietų Korėjos žvalgybos agentūra.

Jos ankstesnis pavadinimas – „Čolimos civilinė gynyba“ – yra susijęs su korėjiečių mitiniu sparnuotu žirgu.

Anksčiau ši grupė yra sakiusi, kad reaguodavo į „tėvynainių“ prašymus skubiai suteikti apsaugą, ir dėkojo už pagalbą tokioms šalims kaip Nyderlandai, Kinija bei Jungtinės Valstijos.