P. Porošenka pristato save kaip vienintelį kandidatą, galintį duoti atkirtį Maskvai, siekdamas užsitikrinti V. Zelenskio, kurio vienintelė politinė patirtis yra prezidento vaidmuo viename televizijos seriale, šalininkų paramą.

„Esu visiškai tikras, kad nepaisant visų Rusijos mėginimų... Kremlius neužblokuos mano šalies europietiškos ir euroatlantinės integracijos“, – sakė P. Porošenka naujienų agentūrai AFP ir kitiems Vakarų leidiniams po savo paskutinio mitingo prieš rinkimus, surengto vėlai ketvirtadienį vakariniame Lvovo mieste.

Penktadienis yra paskutinė diena, kai leidžiama agitacija prieš sekmadienį vyksiantį pirmąjį rinkimų turą. Nuomonių apklausos rodo, kad P. Porošenka arba buvusi ministrė pirmininkė Julija Tymošenko turėtų susikauti su V. Zelenskiu antrajame ture.

Vis dėlto P. Porošenka pareiškė esąs „visiškai“ įsitikinęs, kad bus perrinktas antrai kadencijai.

„Suprantame, koks svarbus yra šis balsavimas Ukrainos demokratijai, Ukrainos ateičiai ir Europos stabilumui“, – sakė prezidentas.

53 metų lyderis, žadėjęs pažaboti korupciją, pagerinti gyvenimo sąlygas ir integruoti Ukrainą Vakaruose, į valdžią atėjo 2014 metais – po to, kai per sukilimą buvo nuverstas jo pirmtakas Viktoras Janukovyčius.

Tačiau po penkerių metų korupcija tebėra plačiai įsišaknijusi, ir Ukraina lieka viena skurdžiausių Europos valstybių.

Dėl ukrainiečių nusivylimo politikais netikėtai išpopuliarėjo V. Zelenskis, kuris, remiantis šią savaitę paskelbtais paskutinių apklausų rezultatais, maždaug 10 proc. lenkia savo pagrindinius varžovus.

Kaip bebūtų, P. Porošenka Lvove pareiškė tūkstančiams šalininkų, kad „blogiausia, draugai, jau tikrai praeityje“.

„Ką tik pradėjome kompensuoti nuostolius po krizės, sukeltos Rusijos agresijos ir karo“, – pridūrė valstybės vadovas.

Kijevo ir jį sovietmečiu kontroliavusios Maskvos santykiai pasiekė žemiausią tašką 2014 metais, kai per revoliuciją iš šalies pabėgo tuometinis Kremliaus remtas prezidentas V. Janukovyčius, o Rusija savo ruožtu aneksavo Krymą.

Kremlius taip pat palaiko Rytų Ukrainoje rusenantį separatistinį konfliktą, jau pareikalavusį maždaug 13 tūkst. gyvybių.

Estrados komikas

V. Zelenskis net galutiniame kampanijos etape vengė tradicinių mitingų, bet ir toliau rengė komedijos šou sausakimšose salėse.

Politinės komedijos serialo „Tautos tarnas“ (Sluga naroda) 41 metų žvaigždė kritikuojamas dėl miglotumo savo manifeste, kurio pagrindinės nuostatos buvo parinktos po balsavimo socialiniuose tinkluose.

Jo šalininkai savo ruožtu teigia, kad tik visiškas naujokas gali išvalyti Ukrainos neskaidrią politinę sistemą.

V. Zelenskis žada, kad jeigu bus išrinktas, suaktyvins Minsko taikos procesą, kuriuo siekiama užbaigti karą su prorusiškais separatistais.

J. Tymošenko, pasaulyje pagarsėjusi kaip viena pagrindinių 2004 metų revoliucijos veikėjų ir anksčiau jau dukart pretendavusi į prezidento postą, penktadienį vidurdienį ruošėsi Kijeve surengti savo paskutinį mitingą.

Po 2004 metų sukilimo nevienareikšmiškai vertinama figūra tebesanti J. Tymošenko trejus metus išdirbo ministrės pirmininkės poste ir dar trejiems metams buvo pasiųsta už grotų dėl kaltinimų, kuriuos Vakarai laiko politiškai motyvuotais.

Kijevas ir ES prieš balsavimą surengė bendrus kibernetinio saugumo mokymus siekdami apsaugoti Ukrainą nuo, pareigūnų teigimu, Rusijos kibernetinių atakų grėsmės.

Ukrainos saugumo tarnybos sako pastaraisiais mėnesiais fiksuojančios vis daugiau atakų ir mėginimų neteisėtai prisijungti prie šalies ministerijų ir kitų valstybinių institucijų kompiuterių.

Pati Rusija neigia, kad mėgina paveikti rinkimų Ukrainoje baigtį.