Pats Jurgis džiaugiasi iš savo tėvų ir jį supusios aplinkos gavęs pakankamai laisvės ieškoti savojo kelio, kuris galiausiai atvedė jį prie muzikos.

„Tėvai man suteikė laisvę būti savimi. Kūrybiškumas ir yra laisvė – laisvės juk neskatini, tiesiog suteiki jai galimybę, sukuri sąlygas. Turėjau šią prabangą, tačiau ją turi tikrai ne visi vaikai ir tai skaudi problema. Vaikai iš rizikos šeimų, iš vaikų namų, elementarios priežiūros ir globos stokojantys mažieji – jiems galimybių kurti, atrasti save labai trūksta. Ir apie tai reikia kalbėti“, – pranešime spaudai pasakoja muzikantas.

Kaip pagrindines sąlygas atsiskleisti kūrybiškumui J. Didžiulis įvardija palaikymą, įvairovę ir, svarbiausia, saugumo jausmą. Prie „Circle K Lietuva“ ir „Gelbėkit vaikus“ socialinės gerumo akcijos, skirtos rinkti paramą vaikų dienos centrų išlaikymui visoje Lietuvoje, prisijungęs ir vienu jos ambasadorių tapęs muzikantas atviras: daug vaikų vis dar neturi sąlygų kūrybai ir saugiai vaikystei.

„Kūrybiškumas yra dieviška dovana – ši fantastiška galia leidžia kurti, formuoti ir keisti aplinką. Jo turime visi, tačiau, kad žmogus galėtų būti kūrybiškas, jam pirmiausia reikia saugumo. Ir taip, paprasta pasakyti, kad leiskite kurti, skatinkite piešti, sportuoti ar muzikuoti. Tačiau Lietuvoje vis dar yra vietų, kur elementariai stinga kamuolių ir pieštukų, jau nekalbant apie muzikos instrumentus. Žinau, kad mokytojams, savanoriams, socialiniams darbuotojams labai norisi atpažinti tas kūrybos kibirkštis, pamatyti, kas dega vaiko viduje, kad reiktų tik jas įpūsti, ir jis galėtų degti stipriau, tobulėti ir realizuoti savo viziją“, – svarstė pašnekovas.

Kartu su kitais žinomais veidais prie socialinės akcijos prisijungęs J. Didžiulis sako tikintis, kad visuomenės dėmesys, galimybė simboliniais veiksmais prisidėti prie saugios ir kūrybingos pažeidžiamų vaikų vaikystės, paskatins susimąstyti ir apie kūrybiškumo svarbą, jo formas.

„Norisi skatinti ne tik pačius vaikus kurti, nes jiems, kai yra sąlygos, tai gaunasi tiesiog natūraliai. Norisi suaugusiems pasakyti, kad iš vaikų fantazijos, vaizduotės nebandykite juoktis, klausti kam jam to reikia, stabdyti. Pavyzdžiui mūsų namuose visos sienos buvo išpieštos. Visos. Bet žinau, kad jeigu tai uždrausiu, sužlugdysiu vaikų fantaziją. Pamenu, kartą sūnus atėjo ir pasakė, kad tądien nori į mokyklą eiti su meksikietišku sombreru. Na, galėjau pasakyti, kad atrodys kvailai, bet kam nuo to geriau?“, – retoriškai klausė J. Didžiulis.

Pasak jo, vietoje to, svarbu stebėti ir mokytis kūrybiškumą atpažinti.

„Tai ir yra geriausias patarimas – stebėti, klausyti ir įgalinti vaiką judėti link savo kūrybinių tikslų. Lietuvoje žmonės ir taip bijo atsiverti, parodyti savo jautriąją pusę ir priimti truputį kitokį mąstymą. Būtent šie dalykai ir žlugdo kūrybiškumą, o jei vaikas negavęs šilumos ir palaikymo, tai vos keli žodžiai gali stipriai sužeisti“, – kalbėjo trijų vaikų tėvas.

Muzikantas neslepia, kad pats nuolat semiasi įkvėpimo iš savo vaikų, o juos stebėdamas, atranda žaidimo džiaugsmą.

„Susilaukti vaikų yra pati didžiausia pamoka žmogui, nes tada jis ima stebėti ir pats save. Būdami su vaikais, pamatome tą vaikišką kūrybinę prigimtį, ir tai suaugusiajam veikia kaip terapija. Žaisti vardan žaidimo – daugelis suaugusiųjų pamiršta, koks tai džiaugsmas, bet su vaikais turime progą atrasti šį ritualą iš naujo“, – kalbėjo J. Didžiulis.

Degalinių tinklas „Circle K Lietuva“, bendradarbiaudamas su organizacija „Gelbėkit vaikus“, nuo kovo 28 dienos vykdo akciją, kurios metu kiekvienas norintis už kavą specialiame akcijos puodelyje gali sumokėti 6 centais daugiau. Surinktus pinigus bendrovė savo sąskaita padvigubins ir paskirs vaikų dienos centrų reikmėms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)