„Arba taip abstrakčiai surašyti, kad neaišku, ar apskritai Vyriausybė ir Seimas ryšis kažką tuo klausimu daryti“, - „Žinių radijo“ laidoje „Opozicija“ penktadienį kalbėjo G. Paluckas.

Pasak jo, tiek mokslininkai, tiek ir profesinės sąjungos bei kitos suinteresuotos struktūros pritarė, kad Vyriausybėje klausimas dėl viešojo sektoriaus algų kėlimo buvo skirtas tik mokytojų streikui numalšinti, bet pačios problemos nesprendžia.

Socialdemokratų lyderis sakė, kad partija ruošiasi imtis spręsti šią įsisenėjusią problemą.

„Mes paruošime savo alternatyvų sprendimo projektą, jį pirmiausia pasiūlysime partneriams, socialinėms ir profesinėms sąjungoms, medikų sąjūdžiui, mokslininkų judėjimams pasirašyti“, - sakė G. Paluckas.

Jis taip pat pridūrė neturintis vilties ir nesitikintis, kad Vyriausybė prisiims rimtus įsipareigojimus dar šioje kadencijoje spręsti šias problemas.

Jis taip pat teigė, kad jo atstovaujama partija parašys geresnį, konkretesnį ir su aiškesniais įsipareigojimais projektą, kur bus įtraukti finansavimo šaltiniai, mokesčių pertvarka.

ELTA primena, kad sudaryti komisiją Ilgalaikio tvaraus viešojo sektoriaus darbuotojų darbo užmokesčio didinimo iki 2025 metų strategijos projektui parengti Vyriausybė nutarė pernai, tačiau derybos tarp valdžios atstovų ir profsąjungų vyksta vangiai. Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija (LPSK) anksčiau net skelbė, kad svarstys pasitraukti iš komisijos, nes ji, jų teigimu, yra tik imitacija streikams numalšinti, o ne rezultatams pasiekti.

LPSK teigimu, Vyriausybė parengė savo projektą, neatsižvelgdama į socialinių partnerių nuomonę. Tuo metu Vyriausybės kanclerio pirmasis pavaduotojas, komisijos vadovas Deividas Matulionis tikino, kad į profsąjungų pasiūlymus atsižvelgta. Strategiją tikimasi pabaigti ir Seimui pateikti balandį. Anksčiau planuota, kad strategija Simui bus pateikta iki kovo 10-osios - pavasario sesijos pradžios.

Keli šimtai mokslininkų taip pat išplatino viešą kreipimąsi, kuriame išreiškė savo nepritarimą Vyriausybės rengiamai viešojo sektoriaus atlyginimų kėlimo strategijai ir ragino stabdyti jos teikimą Seimui.

Premjeras Saulius Skvernelis patvirtino gavęs šalies mokslininkų prašymą, bet stabdyti Vyriausybės rengiamos strategijos dėl viešojo sektoriaus atlyginimų kėlimo nemato būtinybės. Premjeras pabrėžė, kad ši strategija liečia visų viešojo sektoriaus darbuotojų lūkesčius ir apgailestauja, kad mokslininkai į strategijos svarstymą įsitraukė tik paskutinę minutę.

Pasak premjero, mokslininkų kaltinimai, kad strategija žemina mokslininkų darbą - klaidinga. Pasak jo, ši Vyriausybė buvo ta, kuri kėlė akademikų atlyginimus.

,,Tikrai nemanau, kad reikia stabdyti, nes kalbame apie ne apie planą, o strategiją, kuri atliepia visų viešojo sektoriaus darbuotojų lūkesčius. Ir tos pastangas, kurias Vyriausybė įdėjo per dvejus metus, kai 40 proc. padidino dėstytojų atlyginimą (turi būti vertinamos. - ELTA). Nemanau, kad tai turėtų žeminti“, - teigė premjeras.

Pasak pasirašiusių mokslininkų, Vyriausybės parengtas dokumentas yra nesistemiškas, neišsamus ir vertintinas kaip laikina politinė priemonė, kuria siekiama nuraminti viešojo sektoriaus darbuotojų nepasitenkinimą dėl darbo užmokesčio nesprendžiant esminių problemų.

Mokslininkai sako, kad, įgyvendinus šią strategiją, atlyginimai daugiausiai kiltų aukščiausio rango valdininkams ir įstaigų vadovams, o ne mažiausiai uždirbantiems.